Életmód

Tömegturizmus: ezek a legrosszabb úti célok a világon

rtl.hurtl.hu

2024. január 3. 16:58

Egyre több helyen védekeznek a rengeteg utazó ellen, a turisták akkor döntenek a legjobban, ha elkerülik ezeket a helyeket, legalábbis csúcsidőszakban.

Az Utazási és Turisztikai Világtanács becslése szerint a turizmus 9500 milliárd dollárt termelt 2023-ban, ami a világjárvány előtti szint 95 százalékának felel meg – írta a CNN, amely összeállítást közölt arról, hogy melyek voltak a leginkább túltelített célpontok tavaly.

A turizmus értelemszerűen óriási bevételt hozhat a helyi gazdaság, valamint a vendéglátóipari vállalkozások számára, de jelentős árnyoldalakkal is járhat: nagyobb lesz a zaj, növekszik a környezetszennyezés és a forgalom, valamint jelentősen csökkenhet a helyiek életminősége. Sok helyen ezért már védekeznek a rengeteg utazó ellen, Velencében például korlátozzák a látogatók számát, máshol pedig különadókat vetnek ki, vagy olyan kampányokat indítanak, amelyek elveszik a turisták kedvét. 

A zsúfoltság az utazókat is zavarja: a Booking.com utazási oldal 2022-es felmérésében például a válaszadók 64 százaléka mondta azt, hogy készen állna távol maradni a forgalmas turisztikai helyszínektől, 31 százalék pedig hajlandó lenne máshova utazni, csak hogy elkerülje a kedvelt célpontok túlterhelését. 

A CNN listája szerint a következő úti célok voltak a leginkább túlzsúfoltak 2023-ban.

Amszterdam

A város hadat üzent a brit bulituristák ellen: drasztikusan emelték az idegenforgalmi adót, és kampányt is indítottak annak érdekében, hogy megváltozzon az Amszterdamba utazók összetétele. Jelentősen nőttek a szállásárak, és a tengerjáró hajók utasainak is sokkal többet kell fizetniük. 

Január, február és március Amszterdam legkevésbé látogatott hónapjai közé tartozik, de az utazóknak fel kell készülniük a hideg, esős időjárásra is. Június jobb időt hoz, de nagyobb tömeget is, bár nem akkorát, mint később, a nyári hónapokban.

Athén

Az Akropolisz annyira megtelt, hogy szeptemberben a tisztviselők napi 20 ezerre korlátozták a nevezetesség látogatóinak számát. 2024 áprilisától az új foglalási rendszer több mint 25 másik régészeti lelőhelyre és műemlékre is vonatkozik majd országszerte.

A legrosszabb a júliusi és augusztusi csúcsidőszak, tehát érdemes áprilisban, májusban, szeptemberben vagy októberben menni.  

Bali

A rengeteg utazó miatt a kormány célja, hogy olyan látogatókat csábítson az országba, akik tovább maradnak, és többet költenek a helyi gazdaságra.

Az esős évszak általában októbertől áprilisig tart, és kevesebb turistát hoz – ​​kivéve decembert és januárt. Július és augusztus a legforgalmasabb időszak.

Barcelona

A katalán főváros volt az első az európai városok között, amely betiltotta az új szállodák építését a városközpontban, és korlátozta a rövid távú szobabérlést is. 2024. április 1-től a turistáknak magasabb, 3,25 eurós „városi pótdíjat” kell fizetniük , szemben a 2023-as 2,75 euróval. A városban egyre több az olyan graffiti, amely a turistákat arra buzdítja: inkább menjenek haza.

A csúcsidőszak júliusban és augusztusban van, így érdemes tavasszal vagy ősszel odalátogatni. 

Miami

A városban leginkább a bulituristák okoznak problémát, Miami Beach területére ugyanis szinte folyamatosan áramlanak a részegedni vágyó utazók. A helyiek közül többen emiatt inkább elköltöztek már a városból.

Azok az utazók, akik elviselik a dél-floridai nyarak fojtogató melegét és páratartalmát, kisebb tömeggel találkoznak. A főszezon novembertől áprilisig tart.

Párizs

A legnépszerűbb látnivalók, például az Eiffel-torony, hemzsegnek a turistáktól, különösen a tavaszi és nyári csúcsszezonban. 2022 júniusában a Louvre Múzeum bejelentette, hogy napi 30 ezer látogatót engednek be.

Párizs különösen zsúfolt lesz 2024-ben a nyári olimpia előtt, amely július 26-án kezdődik. A nem olimpiai időkben azonban az utazók kihasználhatják a holtszezont, ez általában novembertől márciusig tart.

Velence

Fluoreszkáló zöld víz a Grand Canalban, rosszul viselkedő turisták, emberektől hemzsegő hidak és terek – 2023-ban szinte mindennapos problémát jelentett Velencében a tömegturizmus. Az utazók számának visszaszorítása érdekében különadót vetettek ki, a rendetlenkedő turisták pedig egyre szigorúbb büntetést kapnak. 

A novembertől márciusig tartó időszakban hideg, de kezelhető a hőmérséklet Velencében. Ilyenkor jóval kevesebb turista érkezik (a velencei karnevál kivételével, amely 2024. február 3-tól 13-ig tart). 

Nyitókép: MTI/EPA

#Életmód#turizmus#túlterheltség#tömeg#szálloda#úti cél

Címlapról ajánljuk