Életmód

Nem, az alkohol nem befolyásolja, hogy szebbnek találjuk-e valaki arcát

rtl.hurtl.hu

2024. január 3. 20:17

Brit kutatók azt vizsgálták, miért hajlamosak a részegek olyan szexuális kalandokba bonyolódni, amiket józanul megbánnak.

Tudósok cáfolták azt az elképzelést, amely szerint részegen az emberek azért találhatnak valakit vonzóbbnak, mint józanon, mert az alkohol hatása alatt szimmetrikusabbnak látják az arcukat – írja a Sky News a Portsmouth-i Egyetem tanulmánya alapján. A kutatók kilencvenkilenc 18 és 62 év közötti férfin, illetve nőn próbálták ki, hogyan ítélik meg mások megjelenését néhány ital után.

Arra a meglepő megállapításra jutottak, hogy az alkohol valóban befolyásolja, hogy mennyire látjuk mások arcát szimmetrikusnak, azt viszont nem, hogy mennyire találunk vonzónak másokat.

Az egyetem szóvivője emlékeztetett: előfordul, hogy valaki részegen olyan emberhez vonzódik szexuálisan, aki józanon nem tetszene neki, és erre az egyik lehetséges magyarázat az volt, hogy az alkohol hatására csökken az a képessége, hogy észlelje az arc aszimmetriáját. Márpedig korábbi kutatások kimutatták, hogy az emberek részben attól látnak vonzóbbnak valakit, hogy az arcuk két oldala hasonlít.

Az egyetem pszichológia tanszékének munkatársa, Alistair Harvey azt mondta, számos oka lehet annak, hogy az alkoholt fogyasztók hajlamosabbak a szexre, ezek közt említette a gátlások hiányát, a fokozott elvárásokat és a személyiségjegyeket is.

A téma hiányos kutatása miatt kísérletet végeztünk, hogy megállapítsuk, miért bonyolódnak az emberek gyakran váratlan és később megbánt szexuális kalandokba, miután túl sokat ittak

– mondta. Szerinte a eredmények egyik magyarázata az lehet, hogy sok tényezőtől függ, miért találunk valakit vonzónak, és ezek közül csak egy az arc szimmetriája. Hozzátette, hogy az alkohol hatása valószínűleg jobban kimutatható lenne, ha az alanyoknak szemtől szemben, és nem fényképek alapján kellene eldönteniük, hogy mennyire találnak valakit vonzónak. „A fotók a vonzerő számos fontos tényezőjét elfedik, köztük a testalkatot, a magasságot, az arckifejezést és a ruházatot” – értékelt Harvey, hozzátéve, hogy további kutatásokra van szükség.

Nyitókép: iStock / Getty Images Plus

#Életmód#egészség#alkohol#vonzerő#pszichológia#részegség

Címlapról ajánljuk