Életmód

Nem újévi fogadalomra, hanem napi rutinra van szüksége

rtl.hurtl.hu

2024. január 1. 18:19

Új év, új én. Vagy nem? Hát nem igazán. 

Sokan nagy fogadalmakkal vágnak bele az új évbe, a lendület azonban nem biztos, hogy megmarad. Sőt. A DailyMail idéz egy 2020-as,1700 fő bevonásával készült kutatást, amely szerint az „új év, új én” táborba tartozók kevésbé tartanak ki testedzéses célkitűzésük mellett. 

Azok, akik télen rohantak vissza az edzőterembe, átlagosan csak havi 2,9 alkalommal jártak vissza, míg azok, akik tavasszal vagy ősszel lódultak neki, átlagosan 4,5 alkalommal jártak havonta sportolni.

„Az évnek ebben az időszakában az új én és az újrakezdés olyan erős üzenetek, amelyek arra késztethetik az embereket, hogy edzőtermi tagságot vásároljanak” – mondta a lapnak Dr. Matthew Rand, a Sheffieldi Egyetem vezető kutatója. 

De ez a társadalmi nyomásból és az év eleji érzésekből fakadó motiváció nem biztos, hogy olyan erős, mint az év egy másik időszakában történő beiratkozás motivációja, mikor az ember egyénileg döntötte el, hogy fittebbnek és egészségesebbnek kell lennie

– tette hozzá.

Egyesek január után elveszíthetik az ambíciójukat, a szakember szerint érdemes már január előtt kialakítani a sportrutint, ami a téli időszakra már fix lesz és ellenállóbb a téli visszaeséssel, motivációvesztéssel szemben. 

Ugyanazon tevékenység ugyanabban az időpontban ismételve valószínűbbé teheti, hogy a szokás megmarad, így automatikus viselkedéssé válik

– magyarázta. Szavait az említett tanulmány is alátámasztotta: azok, akik rutinná tették a testedzést, gyakrabban látogattak el az edzőterembe.

A kutatók azt is megállapították, hogy az edzőterembe való belépés után csak az emberek körülbelül ötöde tartja magát a fitneszcélokhoz több mint egy évig. Ráadásul a hetente sportolással töltött idő mennyisége drámaian csökken az első és a második hónap között.

A rengeteg bejglit és töltött káposztát le kell dolgozni, sokan ezért választották az edzést a karácsony utáni első napon. Az RTL Híradónak nyilatkozó dietetikus szerint fontos a fokozatosság a sportolás elkezdésekor:


Nyitókép: Getty Images

#Életmód#újév#egészség#fogadalom#mozgás

Címlapról ajánljuk