Életmód

Takaréklángon ég délután? Itt a 10 legjobb tipp kókadtság ellen!

rtl.hurtl.hu

2023. november 18. 14:30

Elnehezülő szemhéjak, tompaság, kábaság. Ismerős? Nem csak kávéval és alvással küzdhető le a délutáni erőtlenség.

Egy átlagos felnőtt naponta háromszor éli meg azt, hogy egyszerűen semmire nincs energiája, a leggyakoribb a délutáni erőtlenség, ami leginkább fél 3 körül sújt le az emberekre – idézett egy kétezer fő megkérdezésével készült felmérést Independent című lap által megkérdezett Rosie Millen táplálkozási szakértő és mentálhigiénés tanácsadó.

A kutatás szerint természetesen a kialvatlanság a délutáni fáradtság leggyakoribb oka, de a megkérdezettek fele bevallotta: fogalma sincs, mit tehetne ellene. Persze, a délutáni energiahiány leküzdésére vannak hagyományos módszerek, mint a kávé, a mozgás vagy az ebéd utáni szundítás. Viszont, ha ezekre nincs lehetőség, akkor Millen szerint bevethetünk néhány egyszerű trükköt, amelyek segítenek folytatni a napot.

A tanácsok közül néhány talán meglepő, de a szakértő szerint biztosan működnek:

  1. Macskás videók: Az Indiana University Media School 7000 ember bevonásával végzett tanulmánya szerint a macskás videók nézése nemcsak a hangulatunkat javítja, de csökkenti a stresszt és új energiával tölt fel, amikor visszatérünk a munkához.
  2. Vasban gazdag rágcsálnivaló: vasra az oxigén szállításához van szüksége az emberi szervezetnek. Az alacsony a vasszint, az hozzájárulhat a fáradtsághoz. Ezért érdemes minden nap vasban gazdag rágcsálnivalót fogyasztani, például aszalt gyümölcsöt, tökmagot, étcsokoládét vagy humuszt apróra vágott zöldséggel.
  3. Rágógumi: ezt a kissé furcsa tippet valójában tudományos kutatások is alátámasztják. A Journal of Physiology and Behavior című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a rágógumi rágása javítja az agy vérellátását, ami segíti az éberséget.
  4.  Fogj egy kifestőkönyvet! A színezés nem csak a stresszt enyhíti és a szorongást csökkenti, hanem olyan, mint egy agytorna. Színezés közben az agy homloklebenynek nevezett részét használjuk, és ez javítja a koncentrációt. Bizonyos színek, például a sárga és a narancssárga, állítólag az energiaszintünket is növelik.
  5. Vegyél egy nagyon hideg zuhanyt! A szakértők szerint a hideg zuhany erősíti az immunrendszert és növeli az energiaszintet. A tudósok úgy vélik, hogy javítja a vérkeringést, serkenti a vér áramlását. Egy 2008-as tanulmány szerint a rendszeres hideg zuhanyozás csökkenti a depressziós tüneteket.
  6. Rakj össze egy playlistet! A zenehallgatás hihetetlen hatással van a hangulatunkra, és teljesen át tudja alakítani az energiaszintünket, akár rövid idő alatt is. A Brit Hangterápiás Akadémia kutatása szerint mindössze kilenc perc zenehallgatás után a tesztalanyok 65 százaléka számolt be arról, hogy boldogabb, 89 százalékuknak javult az energiaszintje, 82 százalékuk pedig úgy érezte, jobban ura az életének.
  7. Kapcsold fel a fényeket! Ha levertnek érzed magad, kapcsold fel a villanyt a házban. A magas színhőmérséklet szerotonin felszabadulását váltja ki, ami éberebbé és energikusabbá tesz minket. A napsütés szintén megváltoztatja a játékszabályokat, hiszen a fáradtság egyik oka lehet a D-vitamin hiánya.
  8. Fújd magadra a kedvenc parfümödet! Számos klinikai kutatás támasztja alá, hogy bizonyos illóolajok növelik az energiát és enyhítik a fáradtságot. A borsmentaolaj például hatásos a fáradtság megelőzésében és a fizikai teljesítmény javításában. Az eukaliptuszról pedig azt tartják, hogy felébreszti az elmét és növeli a szellemi tisztánlátást.
  9. Hívd fel egy barátod! A szocializálódás igazán fel tud dobni: dopamin és oxitocin szabadul fel, ami javítja a hangulatunkat, csökkenti a kortizolszintet és a stresszt. Valójában a társadalmi elszigeteltségnek durva negatív hatásai vannak. Új kutatások szerint a túl hosszú ideig tartó egyedüllét a napi 15 szál cigaretta elszívásához hasonlítható.
  10.  Fogyassz gyömbért! A gyömbér természetes energiabomba, képes lehet megadni azt a lökést, amire a délután közepén szükségünk van. Tanulmányok szerint serkentő hatása van. Sokféle módon fogyaszthatjuk, például teában vagy reszelve, csak arra érdemes ügyelni, hogy minél frissebbet és cukormenteset válasszunk.


Nyitókép: Getty Images

 

#Életmód#egészség#fáradtság#tipp#kutatás#kókadtság

Címlapról ajánljuk