Életmód

Kiderült: hatékonyabb együtt beadatni a koronavírus és az influenza elleni oltást, mint külön

rtl.hurtl.hu

2023. november 15. 20:16

Egy friss kutatás szerint több antianyagot termel azok szervezete, akik egyszerre kapják meg a két vakcinát.

Egy friss tanulmány szerint hatékonyabb a koronavírus elleni emlékeztető oltást és az influenza elleni védőoltást együtt beadatni, mint külön-külön – írja a Guardian.

A massachusettsi egészségügyi dolgozók részvételével zajlott vizsgálat alanyait két csoportra osztották. Az első csoportba tartozók együtt kapták meg a koronavírus elleni emlékeztető oltást és a szezonális influenza elleni védőoltást, míg a másik csoport tagjai egy hónapon belül különböző napokon.

Ezután megvizsgálták, hogy az alanyok szervezete mennyi ellenanyagot termelt, és megállapították, hogy akik együtt kapták a két oltást, azoknál magasabb az IgG1 antitestek jelenléte, ami a Covid-19 és az influenza elleni védekezést segíti.

A Johns Hopkins Center for Health Security vezető kutatója, Amesh Adalja figyelemreméltónak nevezte az eredményt, ami szerinte annak köszönhető, hogy az egyidejűleg beadott két vakcina fokozottan stimulálja az immunrendszert.

A fő kérdés, hogy van-e ennek valamiféle jelentős egészségügyi haszna, a magasabb ellenanyag-szint nagyobb védelmet nyújt-e a fertőzés vagy megbetegedés ellen?

– tette hozzá.

Bár a tanulmány elbírálása még nem történt meg, az amerikai járványügyi központ javasolja, hogy a két vakcinát egyszerre adassák be és szavatolja ennek biztonságosságát. Vizsgálatuk szerint azoknál, akik a két oltást együtt adatják be, nagyobb valószínűséggel fordul elő fáradtság, fejfájás és izomfájdalom, mint azoknál, akik csak a koronavírus elleni oltást kapták meg, de ezek a reakciók általában enyhék és gyorsan elmúlnak.

Adalja elmondta, hogy vannak olyan adatok, amelyek szerint kis mértékben megnőhet a stroke kockázata azoknál az időseknél, akik nagy dózisban kapják meg ezeket a vakcinákat, de szerinte nincs szó jelentős kockázatnövekedésről. A kutató szerint kiderült, hogy a két oltás egyidejű beadatása nemcsak kényelmesebb a páciensek számára, de immunológiai előnyei is lehetnek.

Nyitókép (illusztráció): Marcus Brandt/picture alliance via Getty Images

#Életmód#egészség#koronavírus#influenza#covid#vakcina#oltás

Címlapról ajánljuk