Életmód

Mi volt a legőrültebb dolog, amit valaha szerelmesen csinált?

rtl.hurtl.hu

2023. november 5. 14:22

Ezzel és ehhez hasonló kérdésekkel járja New York utcáit Jahad Chris Carter, a Hopeless Romantic Society (kb. Reménytelenül Romantikusok Társasága) néven futó sorozat ötletgazdája és műsorvezetője. Carter úgy facsarja ki az idegenekből a meghökkentő sztorikat, hogy közben sosem felejti el, hogy ő maga miért is vágott bele ebbe a kalandba: azért, mert mindig pórul járt a randikon. 

Nagyon, nagyon magányos voltam

– idézte fel a minap Jahad Chris (vagy JC) Carter a New York Times számára, miért érezte úgy egy sor rosszul sikerült randi után azt, hogy fel kéne függesztenie a szörnyű férfiakkal való találkozást, és inkább el kéne kezdenie beszélni a randizgatásról és a szerelemről, úgy általában.

A Times szerint Carter 2021-ben költözött Brooklynba Észak-Karolinából, egy évvel azután, hogy politológia és kommunikáció szakosként végzett az egyetemen. Miután egy PR-cégnél kezdett el dolgozni, az első időszakban minden szabadidejét randizással töltötte, de nem sikerült kapcsolatot találnia – ezek a tapasztalatok keltették fel az érdeklődését mások szerelmi élete iránt.

Ezért hozta létre 2022 februárjában a Hopeless Romantic Society nevű csatornát, ahol az utca emberével beszélget arról, ami szinte mindenkit érdekel: szerelemről, szexről és fájdalmas vagy őrült tapasztalatokról. Carter a Washington Square Parkban mászkálva indította el a csatornát – és a mai napig azt hívja az „irodájának”, de forgatott már más nagyvárosban is. 


„Egy olyan platformot akartam létrehozni, ahol az emberek láthatnak valami olyat, amitől nem érzik magukat egyedül” – mondta Carter a Mediumnak. A Hopeless Romantic Society egyik legnépszerűbb videójában arra biztat egy lányt, hogy köszönjön annak, akit a legaranyosabbnak tart maga körül, mivel előtte elmondta, hogy a kapcsolatait először is a „fejében találja ki”. 

Ez tényleg olyan, mintha megpróbálnék kimenni, és lehetővé tenni az embereknek, hogy elmondják a történeteiket. Lehetővé tenni nekik, hogy meghallgassák őket, sokszor először

– mondta arról, hogyan is látja a saját szerepét a csatornáján.

Mással is megtörténik

A Hopeless Romantic Society elsősorban a TikTokon és az Instagramon, rövid epizódokban létezik, de a YouTube-csatornáján azért hosszabb felvételek is vannak arról, ahogy Carter idegenekhez lép oda az utcán, hogy a legszemélyesebb ügyeikről faggassa őket, például, hogy

  • miért szinglik,
  • mikor voltak utoljára kapcsolatban,
  • miért kavarnak egyszerre több emberrel,
  • és mit üzennének az exüknek.

„Azt, hogy bekaphatja!” – üzenik egyszerre mindenféle nők és férfiak, akik Carter csavaros kérdései által több éves, komplex sztorikat bontanak ki néhány rövid mondatban.

A legtöbb videóban egy eleve vad történet válik minden másodpercben egyre és egyre borzasztóbbá. Akad itt megcsalás, tengernyi hazugság, kicsinyes revansok és teljesen abszurd sztorik is.

A sorozat egyik szereplője például bevallotta, hogy az exe egyszer elütötte őt egy autóval, de továbbra is beszéltek. 

Egy nő elmesélte, hogyan szúrta ki a volt barátja autógumijait, egy férfi pedig közölte, hogy azért szingli, mert „manipulatív, nárcisztikus és hiú”, és mindenkit irányítani akar, szóval inkább egy háziállatra van szüksége, mint egy másik emberre.


Carter a legtöbb esetben igyekszik visszatartani a véleményét, de azért az interjúkban és a vágás során is igyekszik felhívni a figyelmet arra, ha valami nem hangzik túl egészségesen. A fenti férfi egyébként aztán benyögte, hogy az apja épp azon van, hogy kinyírja a családot. Egy fiatal lány pedig azt tanácsolta: „néha a legjobb módja annak, hogy megtartsunk egy férfit, az az, ha kettő van”. 

Egy nő – arra a kérdésre, hogy miért szingli – elmesélte, hogy PTSD-vel küzd a legutóbbi szakítása miatt, ugyanis megmentette az exe anyjának a házát attól, hogy elárverezzék, szóval még egy csomó pénze is bánja a dolgot. Egy Chanel nevű nő arról beszélt, hogy azért szingli, mert a férfi, aki nyolc év együttlét után eljegyezte őt, a gyűrű átadása után nem sokkal bevallotta, hogy gyereke lesz egy másik nőtől.

Az idegeneknek nekiszegezett kérdésekben a Népszínház TV is ügyes: a VIII. kerületi utcában működő „tévécsatornáról”, amelyben többek között arról kérdezik az utca emberét, hogy szeret-e élni, melyik a kedvence, a mákos vagy a diós (de nem a bejgli), és hogy hallottak-e a környék legnagyobb botrányáról, az úgynevezett „Pikó András-ügyről”.

Van igény az értő hallgatásra

Carter, aki meleg, szintén megoszt magáról egy-két infót a beszélgetőpartnereivel, sőt, időnként hagyja magát sodródni az árral, és elfogadja, hogy az alanyai kérdezzék őt. A 25 éves férfi a Times-nak elmondta, hogy nem azzal a kizárólagos céllal készít interjúkat, hogy azok aztán virálisak legyenek, csupán csak úgy közelíti meg a beszélgetést, hogy őszintén érdeklik a válaszok, a beszélgetőpartnerek pedig megérzik ezt.

„Teljesen idegen vagyok, így nem fogom elítélni őket” – magyarázta. Carter a három platformon már több mint egymillió követőt gyűjtött össze, és elmondása szerint eljutott odáig, hogy ha valahol megáll egy állvánnyal, akkor az emberek elkezdik felismerni őt és sorban állni az interjúkhoz. 


Az, hogy az emberekben ekkora a közlésvágy, talán nem meglepő: a randizás nem a legfényesebb korszakát éli. Egy 2022-es Pew Research Center-felmérés szerint a legtöbb szingli úgy látja, hogy a társkeresés nehezebb, mint a járvány előtt, az érdeklődés az elkötelezett partner megtalálása iránt viszont változatlan maradt. Az adatok szerint sokan küzdenek az online társkeresés mentális egészségügyi hatásaival is. 

Amikor elindította a projektet, abban bízott, hogy a sorozatban találkozhat másokkal, akiknek gondjaik vannak a társkereséssel, és közben fókuszálhat a queer és a színes bőrű emberekre is. Carter elmondta, hogy a műsor nyitottabbá tette őt, de még mindig dolgozik azon, hogy leküzdje a gátlásait. A korábbi randijaihoz képeset ma már visszafogja magát valamelyest, és nem viszi mindenhova a teljes énjét.

A Times szerint néhány hónapja Carter otthagyta a munkáját, hogy teljes munkaidőben foglalkozhasson a sorozattal. Elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben egy tanácsadó rovatot készítsen belőle.

Azt akarom, hogy az emberek úgy érezhetik, részesei ennek. Gyakran beszélek úgy a társaságról, hogy mi, hiszen mind egyfajta Reménytelenül Romantikus Társaság részei vagyunk. Mindannyian próbálunk tanulni, élni és fejlődni.

Nyitókép: YouTube / Hopeless Romantic Society

#Életmód#jahad chris carter#j c carter#hopeless romantic society#tiktok#youtube#randizás#párkapcsolatok#instagram#szerelem#szakítás#ma

Címlapról ajánljuk