Életmód

Új chilirekord: a Pepper X nemesítője egy órán át nyögve fetrengett

rtl.hurtl.hu

2023. október 17. 17:19

Az előző rekordert, a Carolina Reapert is Ed Currie termesztette.

A Guinness World Records a világ legerősebb chilijének ismerte el a Pepper X-et, amely tíz év után taszította le a trónról a Carolina Reapert.

Összehasonlításképpen a BBC megjegyzi, hogy a habanero erőssége a Scoville-skálán általában 100 ezer egység, míg a Pepper X erőssége 2,69 millió. Az új rekordert is az az Ed Currie nemesítette, akinek a nevéhez a Carolina Reaper fűződik – utóbbi 1,64 millió Scoville-egységgel büszkélkedhet.

A Scoville-skálát 1912-ben dolgozta ki Wilbur Scoville gyógyszerész, és azt mutatja, hogy milyen mértékben kell a paprikából kivont kapszaicint hígítani ahhoz, hogy az érzékszervi vizsgálat során már ne érződjön a csípőssége.

Currie dél-karolinai farmján egy évtizede nemesítette a szupererős chilit, de csak a legközelebbi barátai és hozzátartozói tudtak róla, hogy min dolgozik. A férfi alkohol- és drogfüggőségéből kilábalva hobbiként kezdett chilitermesztésbe, és egyfajta természetes drogként tekint a növényeire. Mindössze öt ember mondhatja el magáról, hogy megevett egy egész Pepper X-et, Currie az egyikük.

Három és fél óráig éreztem a forróságot. Aztán jöttek a görcsök. Ezek a görcsök annyira borzalmasak voltak, hogy egy óráig az esőben fetrengtem és nyögtem a fájdalomtól

– számolt be az élményről. Elárulta, hogy a Pepper X-et a Carolina Reaperből és egy michigani barátjától kapott brutálisan erős paprikából keresztezte.

Currie ügyvédje elmondta, hogy a Carolina Reaper nevet tízezer termék használta engedély nélkül. Mivel szeretnék megvédeni a Pepper X-hez fűződő szellemi tulajdonjogot, és profitra szert tenni, ezért a magok ezúttal nem kerülnek forgalomba, csak csípős szószokban lehet majd megkóstolni a rekorder chilit.

Nyitókép (illusztráció): iStock / Getty Images Plus

#Életmód#gasztronómia#chili#carolina reaper#pepper x#rekord#guinness

Címlapról ajánljuk