Életmód

Kivágta a biztosítékot az organikus csirke az Oktoberfesten

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 22. 19:37

Az Oktoberfest fenntarthatóságára irányuló törekvések nem aratnak osztatlan sikert, de olyanok is akadnak, akik a körhinták meztelen nős dekorációit féltik. Mások természetesnek látják, hogy átalakulnak a hagyományok, köztük a tradicionális bajor női viselet is – idén a Barbie jegyében. Eljött az ideje, hogy woke legyen az Oktoberfest, vagy van, amit nem érdemes piszkálni?

Egy két évszázados hagyományra építkező fesztivál esetén – mint a müncheni Oktoberfest – minden apró változtatás komoly felzúdulást kelt, még akkor is, ha a XIX. század óta folyamatosan alakult, fejlődött a rendezvény. Vannak, akik fontosnak tartják, hogy az Oktoberfest is fenntarthatóvá váljon környezeti szempontból, mások azonban ezt „woke” dolognak tartják, aminek áldozatául esnek a hagyományok.

A „woke” kifejezést eredetileg azokra alkalmazták, akik tudatosan viszonyulnak a rasszokkal kapcsolatos előítéletekhez és a diszkriminációhoz. Mára a jobboldaliak körében szitokszóvá vált, és „woke”-nak neveznek minden olyan felvetést vagy kezdeményezést, ami a társadalom meglévő berögződésein változtatna egyes társadalmi csoportok, vagy a környezet védelme érdekében.

A legnépszerűbb étel az Oktoberfesten a grillcsirke, amiből félmillió fogy évente. A Paulaner sörsátrának üzemeltetője idén azzal keltett megrökönyödést, hogy úgy döntött: csak organikus termelésből származó csirkét adnak el.

Az Oktoberfest 15 legnagyobb sátrának üzemeltetői együtt kötelezték el magukat, hogy 2028-ra klímasemlegessé válnak. Négy sátor – köztük a Paulaneré – már teljesítette ezt a célt, például megújuló energia felhasználásával, de a szennyvíz egy részét is újrahasznosítják.

Nagyobb, jobb, drágább

A Wall Street Journal cikke szerint az ipari vágás ellen tiltakozó aktivisták korábban véres csirkefejeket ábrázoló installációt állítottak ki München főterén, és azt követelték, hogy az organikus gazdálkodás népszerűsítésére használják fel az Oktoberfestet. Tavasszal még egy találkozó is volt az aktivisták, a város tisztviselői és a sörsátrak üzemeltetői között.

Arabella Schörghuber, a Paulaner sörsátrának vezetője azt mondta: kivitelezhetetlen, hogy a fesztiválon csapolt hétmillió liter sört organikus termelésből származó komlóból és malátából állítsák elő. Münchenben van ugyan egy organikus sörfőzde, de ők nincsenek jelen a fesztiválon. A csirkékkel kapcsolatban viszont kivitelezhető volt a változtatás: Schörghuber talált egy osztrák farmot, ahol felnevelték a baromfikat az idei fesztiválra. Az organikus grillcsirke drágább, de jobb a minősége, és a bevált recepten is változtatni kellett, mert nagyobbak az ipari termelésből származó csirkéknél.

Nem tudjuk, milyen íze van, mert túl sokba kerül kipróbálni

– mondta a Wall Street Journal riportjában az 56 éves Andrea Körner, miután látta, hogy a fél grillcsirke idén több mint húsz euróba kerül, 50 százalékkal drágább a megszokottnál. De emelkedett a sör ára is, egy literes korsóért 14,5 eurót kérnek.

Schörghuber szerint a kezdeményezésük vegyes fogadtatásra talált a többi sátor üzemeltetőinek részéről: vannak, akik attól tartanak, hogy a végén őket is rákényszerítik arra, hogy organikus csirkét áruljanak. Míg a német Zöldek pártjának helyi politikusa, Anja Berger szerint az újítások fontosak ahhoz, hogy München 2035-re klímasemlegessé váljon, a Bajor Szállodák és Vendéglők Szövetségének elnöke, Thomas Geppert úgy vélekedett:

Nem hiszem, hogy bárki tervgazdaságban akarna élni, ahol egy kis csoport dönti el, hogy mi a jó az embereknek és mi nem.

Clemens Baumgärtner, a bajor Keresztényszocialista Unió politikusa, egyben az Oktoberfest igazgatója elmondta, hogy a fesztiválról kitiltották az egyszerhasználatos edényeket és evőeszközöket, ugyanakkor úgy véli: meg kell őrizni a fesztivál hagyományait, különben elveszíti a vonzerejét. Ám a müncheni Oktoberfest-múzeum vezetője, Lukas Bulka szerint a fesztivál állandóan változik.

Szexizmus vagy művészet?

Tavasszal abból kerekedett vita, hogy München zöldpárti alpolgármestere, Katrin Habenschaden jelezte: nem kellene megtűrni az Oktoberfesten felállított vidámparki attrakciókat díszítő rasszista és szexista ábrázolásokat. Az egyik körhintán például az volt látható, hogy egy majom letépi egy nő ruháját, egy célba dobó standon pedig az, hogy egy színes bőrű fiú egy lány szoknyája alá néz.


Manfred Zehle 1997 óta üzemeltette a Top Spin nevű attrakciót, amit félmeztelen nővel dekoráltak. Azt mondta, befejezi vállalkozását, mert az infláció, a magas energiaköltségek és a szakképzett munkaerő hiánya már így is nagy terheket ró rá, az átfestést végképp nem tudná kifizetni. „Itt csak az adót fizethetjük, már nem is értem az elvárásokat és a bürokráciát” – közölte.

Woke-toberfest, vagy folyamatosan változó hagyományok? A csirke, a vurstli és a dirndli is vitát gerjeszt a sörünnepen
YouTube / kirmesfanmopohl

Baumgärtner a felvetésre úgy reagált: a Zöldek kulturális forradalmat akarnak, de az ország nagy része nem osztozik velük ebben. A Bildnek nyilatkozva pedig kijelentette: a dekorációkat művészetnek tartja, amit semmiképp nem cenzúrázna. Szerinte a Zöldek kettős mércét alkalmaznak, amikor a strandokon megengedik a félmeztelen fürdőzést, de egy hagyományőrző fesztiválon nem tolerálják a meztelenséget.

Barbie-divat

A 72 éves Luitpold herceg, az utolsó bajor király dédunokája azon akadt ki, hogy sokan mélyen kivágott kamunépviseletbe öltöznek az Oktoberfesten. Szerinte a „kínai műanyag” ruhákkal karnevállá silányítják a történelmi fesztivált. 

Ha az egész csak arról szól, hogy jelmezt húzunk és berúgunk, akkor elvész a kultúra és a hagyomány

– vélekedett.

Ugyanakkor a hagyományos bajor női viselet, a dirndli is folyamatosan változik, sőt, a Deutsche Welle cikkéből is kiderül, hogy soha nem volt egységes, mindig különböző változatokban készült. A XIX. század elején indult diadalútjára, először a nemesek viselték, majd a parasztok is elkészítették saját változataikat. A ruhák díszítése azt is kifejezte, hogy viselőjük mennyire tehetős.

Woke-toberfest, vagy folyamatosan változó hagyományok? A csirke, a vurstli és a dirndli is vitát gerjeszt a sörünnepen
Dirndl-divatbemutató Münchenben 2023. szeptember 3-án – Fotó: Felix Hörhager/picture alliance via Getty Images

Manapság divattervezők készítik el saját interpretációikat, amiket az Oktoberfest előtt mutatnak be. Samuel Sohebi sztár-divattervező szerint 2023 a Barbie éve, és a pink a divatszín. Cidalia Amante-Policarpo pedig elárulta: szakított a dirndli egyik hagyományos elemével, a köténnyel, mert a nők már nem a tűzhely előtt állnak.

Nyitókép: REUTERS/Angelika Warmuth

#Életmód#oktoberfest#ételek#németország#münchen#hagyomány#ma

Címlapról ajánljuk