Külföld

Virális lett a TikTokon, hogy 630 ezres fizetéssel és 13. havi bérrel csábítja a magyar munkaerőt a német posta

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 27. 8:55

Egy korábban kint munkát vállaló férfi mesélte el, milyen körülmények között dolgozott.

Egy korábban Németországban postásként dolgozó magyar férfi a TikTokon mesélte el, hogy milyen munkakörülmények között dolgozott külföldön. A Nandorfim felhasználónéven posztoló férfi saját bevallása szerint óránként 13-14 eurót keresett, havonta 800 ezer és 900 ezer forint közötti összeget vitt haza, emellett kifizették a túlórákat, és még 13. havi fizetést is kapott.

Saját bevallása szerint a munkája abból állt, hogy csomagokat, leveleket kellett szortírozni, majd ki is kellett vinni a küldeményeket, de ezt mindenki a saját tempójában tehette meg.


„Hat munkanapból áll egy hét, amiből ötöt kell ledolgozni. Ott vannak szabadnap-megváltások, ha esetleg behívnak valakit, mert más lebetegedett. Ezért pluszban fizetnek. A munkába járás költség természetesen, de az mindenkinél adott. Maga a munka pedig egy végtelen egyszerű dolog, aminek én nagyon örültem” – idézi a Pénzcentrum cikke a férfit. A magyar munkavállaló azt is elmondta, hogy korábban prémiumot is kaptak, de az időközben megszűnt, beépítették a postások fizetésébe. A férfi ugyanakkor panaszkodott is, az említett bónuszrendszer változását nem élte meg jól

Tologatták össze-vissza a szabadnapokat, a túlórákat pedig már nem fizették ki. A prémiumot megszüntették, mindenki fizetésébe beépítették, azaz minden dolgozó kapott valami 300-600 ezres fizetésemelést, úgyhogy ez eltűnt. Innentől kezdve pedig nem érte meg jól dolgozni

– mondta a férfi, aki azóta autószerelőként dolgozik Németországban.

A postai munkáról elmondta, hogy minimális nyelvtudás kell hozzá, azt lényegében mindenki meg tudja csinálni. A lap cikke hozzáteszi, hogy bár hazai viszonylatban mesésnek számít a német postások bére, de kinti bérekkel összehasonlítva már közel sem ilyen vidám a helyzet. Megjegyzik, hogy az átlag német bruttó fizetés 3975 euró, vagyis közel 1 millió 550 ezer forint.

Ennek az összegnek a nettója 2380 euró, ami kb. 930 ezer forintnak felel meg. „Ehhez képest az említett emelések után a postán durván nettó 1620-1930 eurót, azaz 633 ezer – 754 ezer forintnak megfelelő összeget lehet keresni jelenleg” – írja a Pénzcentrum.

Nyitókép: Michaela Rehle/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#németország#posta#dolgozó#munka#munkavállalás#külföldön élő magyarok

Címlapról ajánljuk