Külföld

Németországban szavazati jogot adnának a menekülteknek

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 19. 17:04

A belügyminiszter ötlete, hogy szavazhassanak az önkormányzati választásokon a menekültek. Olvasóink pedig a cikkben arról szavazhatnak, hogy ez jó ötlet-e.

Nancy Faeser német szövetségi belügyminiszter szavazati jogot adna a Németországban élő külföldieknek, írja a Bild című lap alapján az MTI. Az október 8-i tartományi törvényhozási (Landtag-) választáson Nancy Faser vezetésével induló hesseni SPD azt ígéri programjában, hogy a szövetségi szinten és a Bundesratban is keményen küzd majd azért, hogy „szavazati jogot kapjon az önkormányzati választásokon mindenki, aki hat hónapnál hosszabb ideje él valamely hesseni településen”

Az ígéret olyan emberek önkormányzati választásokra szóló szavazati jogára vonatkozik, akik határozatlan idejű tartózkodási engedéllyel rendelkeznek.

A gyakorlatban általában hat hónapnál tovább tart, amíg a menekültek tartózkodási engedélyt kapnak. Értelmezése szerint a szociáldemokraták kampányígérete így azt jelenti, hogy a német állampolgárok és az EU-s állampolgárok mellett a menedékjogért folyamadó külföldiek, például szíriai és afganisztáni állampolgárok is szavazhatnának az önkormányzati választásokon, és EU-n kívüli külföldiek egyéb csoportjai, például a török állampolgárok is rendelkeznének ezzel a joggal.

Stefan Luft politológus, a brémai egyetem kutatója az SPD hesseni szervezetének választási ígéretéről szólva a Bildnek elmondta, hogy szerinte „a választójogot elvileg az állampolgársághoz kellene kötni”, de az EU-s állampolgárok már most is „különleges státusszal” rendelkeznek.

Manfred Pentz, a hesseni CDU-szervezet főtitkára azt mondta, hogy „a választójog nem a választási kampányok eszköze, hanem az egyik legfőbb demokratikus érték”, amelyet „államunk polgárainak kell megtartanunk”.


Nyitókép: MTI / EPA / Swen Pförtner

#Külföld#németország#belügyminiszter#menekült#migráns#szavazás#választás

Címlapról ajánljuk