Külföld

Dávid-csillagot firkáltak olyan berlini épületek bejáratára, ahol zsidó emberek laknak

rtl.hurtl.hu

2023. október 15. 16:07

„Minden bizonnyal az általános üldöztetés érzetét keltik” – nyilatkozta egy Németországban élő zsidó nő. 

Dávid-csillagot festettek fel olyan berlini lakóépületekre, ahol zsidó emberek élnek – írta a német sajtó. A lapok emlékeztettek: a holokauszt idején a nácik Dávid-csillaggal jelölték meg a zsidó házakat és ingatlanokat.

A városban élő izraeliek arról számoltak be, hogy a Hamász által a Gáza övezetből indított múlt heti pusztító terrortámadás után megnőtt a palesztinbarátok támadásainak a száma – teszi hozzá a Times of Israel.

Az nem világos, hogy pontosan hány incidensről van szó, de legalább három épület bejáratát fotózták le és tették közzé a közösségi médiában. A DailyMail szerint négy esetet jelentettek a német rendőrségnek. 


Az egyik incidensben érintett nő a Berliner Morgenpostnak elmondta, hogy csütörtök este egy Dávid-csillagot talált a háza előtt felfirkálva. Elmondta, hogy az épületben lévő lakásának bejárati ajtaján egy mezuza, egy hagyományos zsidó talizmán van.

Egy másik nő, aki Dávid-csillag medált visel és Izrael-párti információkat posztol a közösségi médiában, azt nyilatkozta, nem tudja, ki firkálta a Dávid-csillagot a bejáratához, de a szomszédoktól kezdve a futárokig bárki lehetett. A nő a nyilatkozatában elutasította azt a több német barátja által megfogalmazott feltételezést is, miszerint a szimbólummal az Izraellel való szolidaritást akarták kifejezni.

A neve elhallgatását kérő nő elmondta, hogy a háza környékén is körülnézett, hátha más Dávid-csillagokat is felfestettek, de nem találtak egyet sem, csak az ő épületén. Ekkor felvette a kapcsolatot a rendőrséggel, akik ugyan megértőek voltak, de nem mondtak arról semmit, hogyan lehetne megakadályozni, hogy megismétlődjön az eset.


A német rendőrség közölte, hogy vizsgálatot indított a graffitivel kapcsolatos incidensek miatt, és a zsidó közösségi helyek körül megerősítették a biztonsági intézkedéseket.

Egy másik, csak Yael néven azonosított nő, aki nyolc éve él Berlinben, az Israel Hayom nevű kiadványnak elmondta, hogy ő is látott egy graffitit egy a lakóhelye közelében lévő épületen, azon az útvonalon, amelyen a fia iskolába jár. „Egy ütés a gyomorba” – tette hozzá, mit érzett, mikor meglátta a szimbólumot.

Na'aman Hirschfeld, egy 2012 óta Berlinben élő high-tech vállalkozó az Israel Hayomnak elmondta, hogy a graffitik „minden bizonnyal az általános üldöztetés érzetét keltik”. Hirschfeld hozzátette, hogy tud más, kippát viselő zsidókkal szembeni támadásokról azóta, hogy október 7-én a Hamász terrortámadásával kitört a háború. 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Franciaország betiltotta a palesztin-barát tiltakozásokat. Az országban múlt szombat óta 189 antiszemita cselekményt azonosítottak, és 65 letartóztatást hajtottak végre, több Hamasz-párti egyesületet pedig feloszlattak.

Nyitókép: X

#Külföld#németország#berlin#izrael#dávid-csillag#zsidó#zsidók#háború#antiszemitizmus

Címlapról ajánljuk