Életmód

Tízből hét magyar szerint ördögtől való a rovarevés

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 14. 11:08

Magyarországon a megkérdezettek 70 százaléka elutasítja a rovarevés minden formáját egy felmérés szerint. 

Magyarországon az emberek 70 százaléka sosem fogyasztana rovarfehérjét tartalmazó táplálékot – áll az Agroinform friss, nem reprezentatív felmérésében, amelyet olvasóik körében készítettek.

A szakportál kérdőívére érkezett közel 500 válaszból az derül ki, hogy csupán tízből két magyar nyitott olyan táplálék elfogyasztására, amely rovarból származó összetevőt is tartalmaz. A felmérés egyebek mellett a következő megállapításokat teszi:

  • a válaszadók 69 százaléka feltétel nélkül elzárkózik a rovarevéstől;
  • 11 százalék attól teszi függővé a fogyasztást, hogy az adott összetevő felismerhető formában található-e meg az élelmiszerben;
  • a megkérdezettek 17 százaléka szerint komoly marketinggel évek alatt változás érhető el, de a többség ebben is elutasító, 69 százalék szerint nemzedékváltásra lesz szükség, mert a jelenlegi lakosság kulturálisan képtelen ilyen váltásra.

Bence Dániel rovaripari szakember korábban a Reggeliben azt mondta, a szigorú szabályozások miatt semmilyen élelmiszer nem kerülhet a piacra, amiről nem bizonyosodott be teljes mértékben, hogy biztonságos és fogyasztható.

Akkor arról beszélt, hogy jelenleg négy rovarfaj van engedélyezve az EU-ban: a közönséges lisztbogár lárvája, a keleti vándorsáska, a házi tücsök, valamint az alombogár lárvái. A szakember szerint az engedélyezett rovarok akkor fognak igazán elterjedni, ha már feldolgozottan, gyakorlatilag felismerhetetlen formában lesznek kaphatóak.

Az emberek hozzáállására egyébként a kormánypártok is rátelepszenek: „Jó étvágyat kívánunk Brüsszelben a sáskához!” – üzente Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő még augusztusban a debreceni Farmer-Expó megnyitóján.

Nyitókép: Getty Images

#Életmód#rovarevés#felmérés

Címlapról ajánljuk