Kóser és halal húst is lehet laborban növeszteni
2023. szeptember 11. 18:27
De még legalább egy évtizedet várni kell az ilyen termékek térnyerésére.
Lehet akár kóser, vagy halal húst is növeszteni a laboratóriumokban, ha azoknak sejtjeit úgy készítjük el, hogy ne szegjék meg a muszlim és a zsidó hit étkezési szabályait, írja a Reuters két bizottság döntése alapján, amelyet az egyre növekvő mesterséges húsipar szereplői állítottak fel.
Josh Tetrick, a GOOD Meat vezérigazgatója arról beszélt, hogy a fejlemény „egy újabb jel arra, hogy a termesztett hús igazi megoldást nyújthat” a világ mezőgazdasággal kapcsolatos problémáinak megoldására.
A mesterséges húsokkal korábban hosszabb cikkben foglalkoztunk. Felidéztük, hogy nagyjából százszor akkora földterületre van szükség ahhoz, hogy egy kilokalória marhahúst termeljünk, mint amennyi a növényi alternatívához kell – a környezeti költségről nem is beszélve. Manapság egyre több szó esik arról, hogy a húsfogyasztásunk drasztikus korlátozásával menthető meg csak a Föld.
Azonban a laboratóriumi hús gyártása drága és lassú. A szakemberek úgy vélik, hogy leghamarabb csak a 2030-as években nyerhet teret az ilyen termékek fogyasztása.
Nyitókép: ALY SONG / Reuters