Kóser és halal húst is lehet laborban növeszteniDe még legalább egy évtizedet várni kell az ilyen termékek térnyerésére.
Életmód

Kóser és halal húst is lehet laborban növeszteni

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 11. 17:27

De még legalább egy évtizedet várni kell az ilyen termékek térnyerésére.

Lehet akár kóser, vagy halal húst is növeszteni a laboratóriumokban, ha azoknak sejtjeit úgy készítjük el, hogy ne szegjék meg a muszlim és a zsidó hit étkezési szabályait, írja a Reuters két bizottság döntése alapján, amelyet az egyre növekvő mesterséges húsipar szereplői állítottak fel.

Josh Tetrick, a GOOD Meat vezérigazgatója arról beszélt, hogy a fejlemény „egy újabb jel arra, hogy a termesztett hús igazi megoldást nyújthat” a világ mezőgazdasággal kapcsolatos problémáinak megoldására.

A mesterséges húsokkal korábban hosszabb cikkben foglalkoztunk. Felidéztük, hogy nagyjából százszor akkora földterületre van szükség ahhoz, hogy egy kilokalória marhahúst termeljünk, mint amennyi a növényi alternatívához kell – a környezeti költségről nem is beszélve. Manapság egyre több szó esik arról, hogy a húsfogyasztásunk drasztikus korlátozásával menthető meg csak a Föld.

Azonban a laboratóriumi hús gyártása drága és lassú. A szakemberek úgy vélik, hogy leghamarabb csak a 2030-as években nyerhet teret az ilyen termékek fogyasztása.

Nyitókép: ALY SONG / Reuters

#Életmód#kóser#halal#zsidó#muszlim#gasztronómia#mesterséges hús

Címlapról ajánljuk