Életmód

Egy csepp fekete tea köré álmodták meg Magyarország idei cukormentes tortáját

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 1. 13:49

A Magyarország tortája címet pedig a Spicces füge respektus nevű kreáció nyerte el.

Bejelentették kedden a Parlamentben az idei Magyarország tortája és Magyarország cukormentes tortája cím győzteseit: az előbbit a Spicces füge respektus, utóbbit a Kikelet elnevezésű kreáció nyerte el.

Az aszús-fügés-mézes Spicces füge respektust a szigetszentmiklósi Levendula és Kert cukrászda cukrásza, Lakatos Pál készítette el, a fekete teás-levendulás Kikelet pedig a makói Papp cukrászda cukrásza, Lawal-Papp Zsófia alkotása.

Selmeczi László, a Magyar Cukrász Ipartestület társelnöke az MTI beszámolója szerint elmondta:

a Spicces füge respektus mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sóskaramellás mousse-ból és diós-karamellás ropogósból épül fel, és kakaóbabtöretet is tartalmaz. A tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé által biztosított ízeket akácmézes fehércsokis ganache és diós sablé korong koronázza meg.

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny zsűrijének elnöke, Nándori László a Kikeletről elárulta:

azt a győztes cukrász egy csepp fekete tea köré álmodta meg, áfonyával és levendulával alakítva ki az összhangot, amelyet a vaníliás fehércsokoládé mousse és a gabonaliszt nélkül készült, mandulás, citromos piskóta tesz teljessé.

A Magyar Pékszövetség elnöke, Septe József a díjazott Szent István-napi kenyereket mutatta be az eseményen. A nyertes a Heim Sütöde Bt. durumkenyere, az innovatív kenyerek mezőnyében a balmazújvárosi Balmaz-Sütöde Kft. Aranymetszés kenyere, az újonnan bevezetett sétálósütemény kategóriában pedig a biharkeresztesi Éles Szilárd (Stella pékség) málnás-pisztáciás pékfagylaltja lett.

Nyitókép: Facebook / Magyar Cukrász Ipartestület 

#Életmód#magyarország tortája#Magyarország Cukormentes Tortája#augusztus 20

Címlapról ajánljuk