Életmód

Alánk gyújtott a Föld, mi meg rotyogunk a lábasban – így próbálja túlélni a világ a hőséget

Czeglédi FanniCzeglédi Fanni

2023. július 20. 9:02

Perzselő hőhullám forralja fel Európát, de az Egyesült Államokban is borzasztóan meleg van – a nap mostanában nem a legbarátságosabb arcát mutatja felénk, noha kétségtelenül mi hergeltük fel. Az emberek pedig védekeznek: vízzel, sapkával, ernyővel, miközben mindenki fuldoklik a párától, és reggeltől estig úszik az izzadságában, még a napi hatodik zuhany után is. Fotókon mutatjuk, hogyan küzdenek az emberek a melegben, a meleggel. A fenti képre kattintva galéria nyílik!

Szerte a világon tombol éppen kibírhatatlan meleg: a híradások az európai helyzetre koncentrálnak, ami nem is csoda, hiszen Olaszországban, Spanyolországban szinte minden nap több mint 40°C-os hőmérsékletet mérnek. Magyarországon valamelyest enyhült a forróság, de alighanem tartogat még a nyár kínzó hőhullámokat. 

A mostani „időjárási rendszert” amúgy Cerberusnak nevezte el az Olasz Meteorológiai Szolgálat. Elsőre kissé drámainak tűnhet behozni a képbe a háromfejű, mitikus szörnyet, aki a pokol kapuit őrzi, de a tavalyi hőség több mint 60 ezer emberrel végzett Európában, és Olaszországban volt a legmagasabb a halálozási arány. Az országban az elkövetkező napokban akár 48°C-os csúcshőmérsékletet is mérhetnek, így nem csoda, ha mindenki a hőség okozta halálesetek számának növekedésétől tart. Cerberus maximálisan kiérdemelte a nevét.

Korábbi cikkünkben felsoroltuk, a világ mely országaiban mértek brutális hőmérsékletet az elmúlt időszakokban, a mostaniban pedig be is mutatjuk a forrósággal való küzdelmet, ahol minden ér:

  • a fejünket a szökőkútba dugni,
  • illetlenül sokszor átsétálni a párakapun,
  • harcolni egy négyzetcentiméternyi árnyékért a parkban,
  • és vizet szerezni bárhonnan, bármilyen áron.  

Aki persze teheti, a legforróbb órákban ne menjen ki a napra, és a nagy melegben érdemes óvatosan bánni a megerőltető tevékenységekkel is. Figyelni kell a hőguta jeleire is: a tünetek közé tartozik az agy vérellátásának hiánya miatt fellépő zavartság, a kipirosodott, száraz bőr, az izzadás hiánya, és a legszélsőségesebb esetekben szervi elégtelenség, görcsök és rohamok.

#Életmód#hőség#kánikula#cerberus#hőhullám#galéria#meleg#Időjárás#képgaléria#ma

Címlapról ajánljuk