Életmód

Az orális szex a garatrák vezető kockázati tényezője

rtl.hurtl.hu

2023. április 26. 7:21

Michael Douglas a megmondhatója.

Rohamosan nőtt az elmúlt két évtizedben a garatrákos megbetegedések száma a nyugati világban a méhnyakrák fő okozójaként is számon tartott humán papillomavírus (HPV) miatt – írja a The Conversation. A HPV szexuális úton terjed, a szájgarati daganatok esetén pedig a legfőbb kockázati tényezőnek a szexuális partnerek száma számít. Azok, akik egész életükben legalább hat emberrel folytattak orális szexet, 8,5-ször nagyobb eséllyel kaphatnak garatrákot, mint akik nem szexeltek orálisan.

Hisham Mehanna, a birminghami egyetem rák- és genomikai tudományok intézetének professzora a tudománynépszerűsítő portálon arról ír, hogy az orális szexet gyakorló embereknek csak egy kis részénél alakul ki garatrák, és nem világos, hogy ez miért van így. Az uralkodó elmélet szerint a legtöbben elkapják, de képesek legyőzni a HPV-fertőzést, az emberek egy kis részében azonban a vírus képes folyamatosan szaporodni, és idővel a DNS-ükbe is beépül, rákos sejtek kialakulását eredményezve.

A fiatal lányok HPV elleni védőoltása a méhnyakrák megelőzése mellett a garatrák ellen is hatékony lehet, és arra utaló bizonyíték is van, hogy a nyájimmunitás a fiúkat is megvédi azokban az országokban, ahol magas, 85 százalék feletti a lányok átoltottsága. Ez remélhetőleg néhány évtizeden belül a garatrákos megbetegedések visszaszorulását eredményezi.

A nyájimmunitás azonban nem garantál védettséget abban az esetben, ha valaki olyan országból származó emberrel létesít szexuális kapcsolatot, ahol a HPV elleni átoltottság alacsony. Az Egyesült Államokban például csak a 13-15 éves lányok 54,3 százaléka kapott HPV elleni oltást 2020-ban. Több országban ezért az oltási programot a fiúkra is kiterjesztik.

A szerző szerint a koronavírus-járvány is kihívásokat hozott magával: egyrészt az iskolásokat nem tudták az intézményekben elérni, másrészt megerősödött az általános oltásellenesség.

Tíz évvel ezelőtt Michael Douglas vallott arról, hogy orális szex miatt kapott torokrákot.

Nyitókép: iStock / Getty Images Plus

#Életmód#rák#hpv#betegség#michael douglas#orális szex

Címlapról ajánljuk