Életmód

Azt hiszed, a 4 és fél milliós luxuscipő drága? Bemutatjuk a tornacipőket, amiknek az árából több budapesti lakást lehetne venni

Dévai LászlóDévai László

2023. március 27. 10:35

A Pachert Balázs boltjából ellopott és megkerült tornacipő ráirányítja a figyelmet egy egészen furcsa piaci szegmensre. A néhány milliós exkluzív kollabok nem rosszak, de a sneakervilág valaha volt legdrágább párjai szinte mind vintage, signed lépők. Ha ebből a mondatból egy szót sem értettél, semmi gond, elmagyarázzuk, miért ér meg egyeseknek milliókat egy olyan tárgy, amit rendes esetben csak pár évig hordana az ember.

Amikor Pachert Balázs (Balázs Kicks), a nem csak a fiatalok körében népszerű magyar sneakerhead megjelent a Cápák között adásában, sokan rácsodálkoztak, hogy egy olyan látszólag egyszerű foglalkozásból, mint a cipőeladás, lehet sikeres, trendi, egymilliárdos bevételű vállalkozást csinálni.

 

A Balázs Kicksnél jelenleg egyetlen ismertebb cipőárus van Magyarországon, az Al Bundy, aki igazából soha nem számított menőnek vagy sikkesnek, gazdagnak pedig pláne nem. Az Egy rém rendes család (Married… with Children) a nyolcvanas évek végétől tíz éven át volt adásban, az utolsó részt 1997. június 9-én adták le az Egyesült Államokban.

Érdekes módon ebben az időszakban, a nyolcvanas-kilencvenes években a sneakerek, azaz a sportcipők bizonyos értelemben a virágkorukat élték. 

Az a dizájnnyelv, ami ekkor kialakult és népszerűvé vált, a mai napig meghatározza a sneakervilágot. Ha egy sneakerheadet megkérdeznek most, hogy melyik a kedvenc modellje, akkor nagy eséllyel egy kilencvenes években bemutatott cipő modern változatát fogja mondani.

A világ legdrágább cipőjének árából nemcsak egy kisebb köröstarcsai házat, hanem több budapesti lakást is meg lehetne venni
Fotó: Fox Broadcasting / Getty Images

Al Bundy végül nem gazdagodott meg abból, hogy cipőket árul, Pachert Balázs viszont igen. Az összehasonlítás nem teljesen igazságos, tekintve, hogy a mai értelemben vett sneakerőrületnek és a vele mára szorosan összenőtt dropkultúrának se híre, se hamva nem volt még akkor, amikor Al Bundy az általa rendszeresen kövérnek nevezett nők lábára próbált felszuszakolni túl kicsi, túl szűk lábbeliket. (A dropkultúra pedig egy nehezen körülírható fogalom, amely a fogyasztók márkához kapcsolódó viselkedését, gondolkodását, közösségét foglalja magába. Akkor nyilvánul meg a legláthatóbban, amikor egy menő márka piacra dob egy limitált szériás terméket.)

A kilencvenes évek óta sok minden megváltozott. Régen is szerették az emberek a cipőiket, szubkultúraként korábban is léteztek sneakerheadek, de az elmúlt évtizedben a cipőkért profi szinten rajongók száma megsokszorozódott.

A gyűjtők jó része nem használati cikként tekint a cipőkre, hanem mint alkotásokra, épp ezért a ritkább, drágább darabok sokszor soha nem kerülnek lábra, dobozban, esetenként vákuumcsomagoltan várják, hogy néha elővegyék őket.

Tegyük félre, hogy miért kerül egy edzőcipő annyiba, mint egy kisebb köröstarcsai családi ház. Négy és fél millió forint. 

Minden annyit ér, amennyit megadnak érte, ha valaki megveszi 4,5 millióért, akkor van üzlet, ez a kereskedelem szabálya. Ha valaki meg elviszi fizetés nélkül, akkor van eljárás, ezt meg a Btk. mondja ki” – írta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) abban a posztban, amelyben bejelentették, hogy megtalálták a Pachert Balázs üzletéből ellopott 4,5 millió forint értékű edzőcipőt. Az ellopott cipővel korábban az RTL Híradó is foglalkozott:

 

A Balázs Kicksből ellopott és megkerült cipő egy Nike Air Force 1 Low Louis Vuitton Virgil Abloh White Royal nevű modell. A BRFK egy hatóságtól teljesen idegen módon, félszegen felteszi a kérdést, hogy miért ér ez a cipő több mint 4,5 millió forintot, vagyis ahogy ők írják:

egy kisebb köröstarcsai családi ház árát.

Luxusmárka, drop, elhunyt dizájner = pénz

Ez a cipő a Nike és a Louis Vuitton (LV) kollaborációjából született, ami már eleve magasról indítja az árakat, tekintve, hogy a Louis Vuitton egy luxusmárka, az említett cipőn pedig láthatók klasszikus LV-minták. Az, hogy egy népszerű alapmodellről, egy Air Force 1-esről van szó, szintén nem elhanyagolandó tényező, de ami igazán nagyot dob az áron, az az, hogy Virgil Abloh, az Off-White és a Louis Vuitton azóta elhunyt dizájnere tervezte a sneakert, és ez az utolsó nagy munkája.

Amit még érdemes megemlíteni, hogy a cipő tavaly július 19-én jött ki, ekkor volt a drop, ami alatt lényegében a megjelenést, az elérhetőség kezdetét kell érteni. 

A listaára 2750 dollár, vagyis majdnem 1 millió forint körüli összeg volt.

 

Ennek a cipőnek az ára közel a négyszeresére kúszott fel, köszönhetően az exkluzivitásnak és a felhajtásnak (hype). A cipős világban rengeteg ilyen és ehhez hasonló kisebb és nagyobb kollaboráció, vagyis együttműködés létezik, amelyek közül szinte mind limitált számban és korlátozott ideig kapható. Ha egyszer mindet elkapkodták, akkor nagy eséllyel nem fognak hasonlót gyártani nagyon sokáig. 

A limitáció és a hype együttese nagyon-nagyon sok pénzt termel egyes kereskedőknek, igaz, nem épp az Al Bundyknak. 

Aki jó kapcsolatokkal rendelkezik, vagy gyorsan és otthonosan mozog ebben a közegben, az olyan cipőkre tud szert tenni, amikre cipőbolondok pénzszórásra kész százezrei ácsingóznak.

Százmilliók egyetlen cipőért?

A mezei kollaborációk és dropok mellett léteznek olyan sneakerek is, amiknek a szó szoros értelmében történelmi jelentőségük van. A világ legdrágább cipőinek a listáján sok régi, hordott modell is van, amikbe a viselőjük már beleizzadt. Utóbbi szempont általában brutálisan megdobja az árat, nem pedig csökkenti azt. Nézzük hát a világ legdrágább sneakereit, amihez képest a Balázs Kicksből ellopott csuka csak egy leárazott tornacipő.

5. 1972 Nike Waffle Racing Flat (157 millió forint)

A fent említett cipő az egyik első Nike cipő, kézzel készült, és mindössze 12 darab van belőle a világon. 2019. július 23-án egy Sotheby's aukciósház által szervezett árverésen adták el New Yorkban, nem kevesebb, mint 437 500 dollárért. A tervezője sem akárki: Bill Bowerman, a Nike társalapítója.

 

4. Nike Air Jordan 1 (201 millió forint)

Ezt a Nike Air Jordan 1-est nem más hordta, mint Michael Jordan, aki 1985-ben több mérkőzésen is viselte a cipőt, és nem utolsósorban alá is írta. Ez a Jordan 1-es volt minden idők legjobb kosárlabdázójának legelső Jordan 1-ese. 2020-ban szintén egy Sotheby's-aukción talált gazdára 560 ezer dollár fejében. A cipőt eredetileg a végső ár harmadára becsülték, de az árverésen elszálltak a licitek, így lett a világ negyedik legdrágább cipője ez a Chicago Bulls-színekben pompázó sneaker.

 

3. Nike Air Jordan 1 (221 millió forint)

A harmadik helyen is egy Michael Jordan által 1985-ben hordott cipő áll, amiért Christie's aukciósház árverésén a szerencsés nyertes 615 ezer dollárt fizetett. Az előzőnél kopottabb, de mégis drágább sneakert a Christie's oldalán lehet megtekinteni. Nagyjából így nézhetett ki új korában:

A világ legdrágább cipőjének árából nemcsak egy kisebb köröstarcsai házat, hanem több budapesti lakást is meg lehetne venni
Fotó: Getty Images

2. Michael Jordan's Nike Air Ships (528 millió forint)

Látható, hogy a kosárlabda, egészen pontosan Michael Jordan a sneakervilág egyik, ha nem a legnagyobb mozgatórugója volt az elmúlt évtizedekben. Ezt bizonyítja, hogy az öt legdrágább cipő mind a legendás játékos nevéhez fűződik. Ezt a Nike Airshipet Jordan 1984-ben viselte, Nick Fiorella gyűjtő pedig 1 millió 472 ezer dollárt fizetett érte a Sotheby's Las Vegas-i aukcióján 2021. október 24-én. 1984-ben a Nike külön kollekcióval lepte meg Jordant, sokak szerint ez a kollekció volt az, ami miatt végül elindulhatott az Air Jordan márka. Az említett kollekció nem más volt, mint az Air Ships.

 

1. Kanye West Nike Air Yeezy (648 millió forint)

Kevesen tudják, hogy Kanye West Yeezyje az Adidas előtt a Nike-hoz tartozott, a rapper viszont utólag már nagyon nem szerette ezt a kollabot, miután átment a rivális német gyártóhoz. Kevés Air Yeezy maradt fenn, ami miatt ezeknek a cipőknek az ára elképesztően megugrott. Akkoriban a Yeezy közel sem volt olyan népszerű, mint mostanában (Kanye ámokfutása miatt már közel sem annyira, mint néhány évvel ezelőtt), épp ezért nem is nagyon forog belőle sok a piacon. Ez a modell, amiért 1,8 millió dollárt fizettek, a zenész saját prototípusa, amit a 2008-as Grammyn viselt. A sneaker egy privát üzlet keretében cserélt gazdát, sem az eladó, sem a vevő személye nem ismert.

A világ legdrágább cipőjének árából nemcsak egy kisebb köröstarcsai házat, hanem több budapesti lakást is meg lehetne venni
Fotó: Miguel Candela / Anadolu Agency / Getty Images

  

Nyitókép: Miguel Candela / Anadolu Agency / Getty Images

#Életmód#balázs kicks#sportcipő#cipő#lakás#ingatlan#lista#ma

Címlapról ajánljuk