Életmód

Széklettel terjedő baktériumoktól hemzsegnek az irodai konyhák

rtl.hurtl.hu

2023. március 7. 16:34

Rendesen kellene kezet mosni.

Brit tudósok figyelmeztették a brit irodai dolgozókat, hogy veszélyes lehet a teakészítés az irodai konyhákban. Nagy mennyiségben találtak ugyanis veszélyes baktériumokat, amikor irodák konyhai felszerelését vizsgálták – írja a Sun.

A tudósok a higiéniai követelmények felülvizsgálatát szorgalmazzák, miután tipikusan széklet útján terjedő baktériumokat találtak vízforralókon, hűtőajtók fogantyúin, kávéfőzőkön, mikrohullámú sütők gombjain és más tárgyakon.

A kutatást vezető mikrobiológus, Dr. Adam Roberts szerint az eredmények azt tükrözik, hogy az irodai dolgozók vécézés után nem mosnak kezet megfelelően, vagy egyáltalán. Az így terjedő fertőzések nemcsak hasmenéshez vagy húgyúti megbetegedéshez, de tüdőgyulladáshoz is vezethetnek.

A jó hír, hogy van megoldás: Dr. Roberts szerint egyszerű a kockázat csökkentése, a lehető legjobban oda kell figyelni a kéz higiéniájára. Kutatótársa hozzátette, hogy a baktériumok láthatatlanok, tehát ha valami tisztának látszik, attól még hemzseghet a különböző kórokozóktól.

Nyitókép: iStock / Getty Images Plus

#Életmód#kézmosás#iroda#konyha#higiénia#fertőzés#baktérium

Címlapról ajánljuk