Életmód

Ez a nap legstresszesebb órája – kiderült, mi idegesíti fel az embereket leginkább

rtl.hurtl.hu

2023. február 8. 7:38

 A felnőttek naponta körülbelül három stresszes eseménnyel szembesülnek.

Az Egyesült Királyságban 2000 felnőttel végeztek kutatást, eszerint a reggel 7 óra 23 perc a legstresszesebb időpont. A válaszadókat arra is megkérték, hogy rangsorolják az 50 legstresszesebb eseményt egy átlagos nap során, írta meg a DailyMail.

A felmérés szerint a felnőttek naponta körülbelül három stresszes eseménnyel szembesülnek. Ezek a nőknél körülbelül egy órával korábban jelentkeznek, mint a férfiaknál. Egy korábbi felmérés szerint a stressz, az idegesség vagy a kimerültség növelheti a demencia kockázatát.

Zuzana Bustikova, a kutatást megrendelő Rescue Remedy képviseletében a lapnak arról beszélt: sokszor amikor stresszre gondolunk, valamilyen nagyobb, drámai esemény jut eszünkbe. A kutatás azonban megmutatta, hogy a látszólag apró-cseprő napi bosszadalmak mekkora hatással vannak a hangulatunkra.  

A felmérés szerint a napi stressz legfőbb okai közé tartozik a fáradtság (a résztvevők 46 százaléka szerint), a megszakított éjszakai alvás (36 százalék) és egy zsúfolt munkanap (33 százalék).

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a krónikus stressz aktiválja a szervezet „harcolj vagy menekülj” válaszreakcióját, ami az adrenalinszint emelkedését váltja ki. Ez gyorsabb szívverést, magasabb vérnyomást okoz, több kortizol szabadulhat fel, ami megemeli a véráramban lévő cukor mennyiségét. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a krónikus stressz magas vérnyomáshoz, szívbetegségekhez és legyengült immunrendszerhez vezethet.

A felmérésben résztvevők szerint ez a tíz legstresszesebb momentum a nap folyamán:

1. elakadni a dugóban

2. leönteni a ruhánkat valamivel (például étellel, itallal)

3. véletlenül leejteni és összetörni valamit

4. későn ébredni

5. a szőnyegre kiönteni valamit

6. odaégetni az ételt

7. amikor kifut az étel a főzőlapra

8. nyilvános helyen megbotlani

9. parkolóhely keresése

10. késés a munkából

Sokan tettek fogadalmat, hogy idén kevésbé stresszesen fognak élni. Az RTL Híradó riportját erről itt nézheti meg:


Nyitókép: Getty Images

#Életmód#stressz#vérnyomás#szívprobléma

Címlapról ajánljuk