Életmód

A szerb pravoszláv egyház szerint a jóga káros az egészségre és a kereszténységre

rtl.hurtl.hu

2023. január 19. 20:23

A szerb vallási vezetők szerint a jóga a hinduk egyik fundamentális tanítása, ráadásul nem is egészséges.

Közleményben nehezményezte a szerb pravoszlav egyház (SPC), hogy az egyik püspökük a jógát népszerűsítette – írja a Szabad Magyar Szó. Az egyház leszögezte: a jóga „abszolút mértékben összeegyeztethetetlen az ortodox keresztény hittel”, és „semmi keresni valója a keresztények életében”.

Az egyház azután adta ki a közleményét, hogy Grigorij Vladika az Instagramon írt a jógáról. Ő úgy gondolja, hogy ha nem foglalkozik a szellemi dimenzióival, jó keresztény és ragaszkodik hagyományaihoz, fizikai szinten végezheti ezeket a gyakorlatokat. Ráadásul konzultált orvosokkal és fizioterapeutákkal, akik szerint egészséges a gyakorlatokat végezni.

Az SPC-t azonban ez nem érdekelte. Azt hozta fel, hogy athéni érsekség szent szinódusa már 2015-ben megszólalt a kérdésben, ők azt írták róla, hogy 

a hindu vallás egyik fundamentális tanítása, és annak különféle iskolái, ágazatai, irányzatai léteznek, és az nem tekinthető a fitnesz egyik válfajának.


Az SPC azt sem fogadja el, hogy jót tenne a jógázás, több vallásvezetőt idézve azt írták, hogy a jóga testi károsodást és zavarokat okozhat a szervezet működésében, hosszú távú gyakorlása pedig számos egészségügyi kockázatot rejt.

Nem csak a szerb pravoszlávok szemét szúrja a jóga, néhány évvel ezelőtt Németh Sándor, a Hit Gyülekezetének vezetője kelt ki ellene. Hosszasan fejtegette a jógázás egyáltalán nem egészséges, a jóga ugyanis a keleti okkult világnézet része, mely eredendően a démonok tiszteletére volt szánva. Szerinte a jógázók akkor is démonokat energizálnak, illetve idéznek meg ha nem akarnak természetfölötti tartalmáról tudomást venni.

Nyitókép: Résztvevők jógáznak a Budapest Urban Games rendezvényén, a Citadellán 2020. augusztus 29-én. Fotó: MTI/Mohai Balázs.

#Életmód#jóga#jógázás#szerb#ortodox#keresztény#egyház

Címlapról ajánljuk