Életmód

Egy egészségügyi szakértő szerint nem kellene tovább hizlalni a Mikulást

rtl.hurtl.hu

2022. december 19. 17:30

Szerinte jobb lenne, ha a plázák nem törekednének arra, hogy a Mikulást mindig kövérként ábrázolják.

Egy ausztrál egészségügyi kutató arra kéri az embereket, hogy ne hizlalják tovább a Mikulást – és ne tejjel és sütivel várják karácsonykor, hanem almával.

A szakember azt szeretné, ha nem tömnék ki a Mikulás hasát párnákkal vagy más töltelékekkel. Vincent Candrawinata a news.com.au-nak elmondta, hogy tudja, hogy nem feltétlenül lesz népszerű, ha ezt mondja, de szerinte valakinek meg kell tennie.

A bevásárlóközpontoknak nem kellene túlzásba esniük, és összehangoltan arra törekedniük, hogy a Mikulás kövérnek tűnjön

– mondta a lapnak. 

Candrawinata egyúttal a Mikulás egészségesebb ábrázolására szólít fel, és bár „a soványság nem jelenti azt, hogy valaki egészséges”, szerinte nem szabad a gyerekeket arra tanítani, hogy a karácsony örömét a rossz ételek túlzott fogyasztásával hozzák összefüggésbe. Elmondta, hogy sokaknak, neki is örömteli gyermekkori emléket jelent a kövér Mikulás képe, ugyanakkor úgy gondolja, hogy mélyreható pozitív hatással lehet a gyerekekre, ha az ünnepet nem kötik össze a túlevéssel és a túlzásba vitt zabálással. 

Candrawinatanak nem csak a nagy hasú Mikulás ábrázolásával van problémája, szeretné, ha a szülők megfontolnák, hogy karácsony este tej és süti helyett egy egészségesebb alternatívával, például almával várnák a Mikulást. 

Ha a Mikulás képes elhagyni egy egészségtelen szokást, az talán valami jobbnak a kezdete lehet, megmutatva a gyerekeknek, hogy lehetsz boldog, egészséges és vidám anélkül is, hogy túlsúlyosnak kellene lenned

– tette hozzá. A kutató arról is beszélt, hogy jó szándékból fakad az a törekvése, hogy a Mikulás egészségesebbé váljon. „A nagyapám szívbetegségben halt meg, és tényleg úgy gondolom, hogy ennek sok köze volt a túlsúlyához. Szerintem valakinek beszélnie kell erről, ezért dolgozom ezen a területen” – hangsúlyozta.

Nyitókép: Pixabay

#Életmód#mikulás#télapó#elhízás#kövérség#egészséges életmód

Címlapról ajánljuk