Életmód

Egy holland városban betiltják a húsreklámokat

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 6. 18:20

Hogy így vegyék fel a harcot klímaválsággal szemben. 

A fogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében kitiltja a húsreklámokat a közterületekről egy holland város – írja a Guardian.

Az Amszterdamtól nyugatra fekvő, mintegy 160 000 lakosú Haarlem 2024-től lépteti életbe a tilalmat, miután a hús felkerült azoknak a termékeknek a listájára, amelyek hozzájárulnak a klímaválsághoz.

Nem engedik majd a reklámokat Haarlem buszain, buszmegállókon és a közterületeken elhelyezett képernyőkön, ez a döntés azonban felháborította a húsipart: szerintük az önkormányzat túl messzire megy, hogy megmondja az embereknek, mi a legjobb nekik. 

A legújabb tanulmányok szerint a globális élelmiszertermelés felelős a bolygó összes fűtőanyag-kibocsátásának egyharmadáért, és az állatok húsának hasznosítása kétszer akkora szennyezést okoz, mint a növényi eredetű élelmiszerek előállítása.

A szén-dioxidot elnyelő erdőket kivágják az állatok legeltetése miatt, míg a takarmányuk termesztéséhez használt műtrágyák nitrogénben gazdagok, ami hozzájárulhat a levegő és a víz szennyezéséhez, az éghajlatváltozáshoz és az ózonréteg csökkenéséhez. Az állattenyésztés nagy mennyiségű metánt is termel, amely egy erős üvegházhatású gáz.

Ziggy Klazes, a GroenLinks párt egyik tanácsosa, aki a húsreklámok betiltására vonatkozó indítványt megfogalmazta, elmondta, nem gondolta volna, hogy Haarlem város lesz a világon az első, amelyik ilyen irányelvet vezet be. 

Nem arról van szó, hogy az emberek mit sütnek és főznek a saját konyhájukban; ha az emberek továbbra is húst akarnának enni, rendben van... De nem mondhatjuk az embereknek, hogy klímaválság van, és nem bátoríthatjuk őket arra, hogy olyan termékeket vásároljanak, amelyek ennek az okozói – nyilatkozta Klazes a Haarlem105 rádiócsatornának.

Nyitókép: Sean Gallup/Getty Images

#Életmód#hús#húsreklám#reklám#üvegházhatású gázok

Címlapról ajánljuk