Életmód

„A legfontosabb, amire emlékszem, a megkönnyebbülés érzése volt” – a nagyvilág nyíltan meleg és transznemű politikusai

rtl.hurtl.hu

2022. július 2. 18:56

A madridi NATO-csúcson éppen a luxemburgi miniszterelnök, Xavier Bettel férje mellé ültették Orbán Viktort. Az nem derült ki, hogy véletlenül, vagy szándékosan került a magyar kormányfő Gauthier Destenay mellé az ülésrendben, de a nyugati sajtó nem volt rest beszámolni a dolog pikantériájáról. Míg a magyar politikai színtéren kevés nyíltan meleg vagy transznemű politikusról tudunk, addig a nagyvilágban már számos különböző miniszterelnök, miniszter, polgármester és képviselő dolgozik úgy, hogy közben esze ágában sincs titkolózni. Inspiráló, úttörő és az LMBTQ-közösségben kétes megítélésű politikusok, akik Xavier Bettelhez hasonlóan az önazonos életet választották.

Xavier Bettel

De mit is kell tudni Luxemburg miniszterelnökéről? Xavier Bettel 2008-ban coming outolt (ekkor már javában politizált), majd 2010-től kezdve bejegyzett élettársi kapcsolatban élt az építészként dolgozó Gauthier Destenay-val. Öt évvel később, amikor az országban lehetővé vált az azonos nemű párok házassága, a politikus bejelentette, hogy partnere megkérte a kezét, ő pedig igent mondott. „Csak egy életem van, és azt nem akarom titokban tartani” – magyarázta akkor. A 2021-es, a magyar kormány által gyermekvédelminek nevezett, kritikusai szerint azonban transz- és melegellenes törvény az Európai Unióban is komoly hullámokat vetett, Bettel pedig azt nyilatkozta az ügy kapcsán, hogy melegnek lenni nem választás, de intoleránsnak lenni az. 

„A legfontosabb, amire emlékszem, a megkönnyebbülés érzése volt” – a nagyvilág nyíltan transznemű és meleg politikusai
Valeria Mongelli/Bloomberg via Getty Images

A politikus felidézte: amikor rájött, hogy szerelmes egy azonos nemű emberbe, a legnehezebb kérdés az volt a számára, hogy hogyan mondja el a szüleinek, a családjának. Hangsúlyozta, hogy a fiatal homoszexuálisok hajlamosabbak lehetnek az öngyilkosságra, ha nem vállalhatják fel, kik ők, ha nem bújhatnak elő és nem élhetik az életüket. Bettel arról is beszélt, hogy ő sem úgy lett meleg, hogy látott a tévében egy reklámot, mert az élet nem így működik. 

Ez bennem van, nem én választottam. Önmagunkat elfogadni is elég nehéz, stigmatizáltnak lenni pedig túl sok.

Ajánlat:
Képeken Orbán Viktor harca a madridi NATO-csúcson, ahol a kormányfőt a luxemburgi miniszterelnök meleg férje mellé ültették

Gianmarco Negri

Gianmarco Negrit 2019. május 29-én választották meg Olaszország első transznemű polgármesterévé Tromellóban, egy Milánótól délre fekvő kisvárosban. Negri a jobboldal jelöltjét győzte le, az eredmények nyilvánosságra kerülése után úgy fogalmazott: „a nagy taps a polgártársaimnak jár, akik bebizonyították, hogy az a fontos, hogy félelem nélkül tudjunk beszélni, és ne rejtőzködjünk, ne szégyelljük magunkat”. A transznemű jogok aktivistájaként is tevékenykedő Negri Mariaként született, és csak néhány évvel a polgármesterség előtt kezdte meg a nemváltoztatását. Coming outjának hátteréről elmondta, mivel egy kisvárosból származik, ahol a legtöbb ember hagyományos családban él, tartott a diszkriminációtól, de aztán feltette magának a kérdést: ismeri ezeket az embereket, és ha most szeretik, miért változna ez meg a jövőben? Az előbújására az emberek összességében pozitívan reagáltak, de Negri sokat küzdött, hogy önazonossá váljon. „Az iskolában senki nem mondta el nekünk, hogy férfiként nőnek érezhetjük magukat, és fordítva” – magyarázta egy interjúban

Hozzátette, hogy szerinte egy transznemű polgármestert látványa a rendezvényeken lehetővé teszi az új generációk számára, hogy nyitottabbak legyenek. Negriről egyébként dokumentumfilm is készült, amelyben felsejlik, hogy bár Tromello városka nagyon elfogadó volt vele szemben, a választási kampány során voltak nehéz pillanatok, amikor transzfób gyűlöletbeszéddel szembesült. „Voltak és még mindig vannak problémák, de együtt néztünk szembe velük. Nem mondhatom, hogy a sértések nem bántottak, bármennyire is azt mondom a dokumentumfilmben, hogy az egyik fülemen be, a másikon meg ki. A mi erősségünk az volt, hogy a csapatommal együtt álltunk velük szemben. (…) Hagyjuk, hogy a többiek legyenek kisebbségben. 

Legyenek kisebbségben azok, akik megaláznak minket, akik diszkriminálnak minket, akik azt hiszik, hogy a periférián hagyhatnak minket. Nekik kellene szégyellniük magukat, hogy ebben a világban élnek, nem nekünk.

Ana Brnabić

Ana Brnabić az első nő, és az első nyíltan meleg személy, akit Szerbia miniszterelnökévé választottak 2017-ben. Hivatalba lépésének idején azt nyilatkozta, hogy az ország változik, méghozzá gyorsan, és ha úgy tetszik, ő is része ennek a változásnak, azt azonban nem akarja, hogy „Szerbia meleg miniszterelnökeként” hivatkozzanak rá. Annak ellenére, hogy Brnabić meleg, az LMBTQ-jogokért való harc nem élvez prioritást a politikai programjában, ezért az LMBTQ-közösségben is meglehetősen ambivalens a megítélése. Brnabić párjával, Milica Djurdjiccsal él, utóbbi 2019-ben egy kisfiúnak adott életet. 

„A legfontosabb, amire emlékszem, a megkönnyebbülés érzése volt” – a nagyvilág nyíltan transznemű és meleg politikusai
Oliver Bunic/Bloomberg via Getty Images

Szerbiában semmilyen védelmet nem élveznek az azonos nemű párok, Brnabić és élettársa sem házasodhat össze legálisan, mivel a 2006-os alkotmány a házasságot egy férfi és egy nő kapcsolataként határozza meg. Brnabić többször is részt vett a belgrádi Pride-rendezvényeken, de visszafogott álláspontja sokaknál kiverte a biztosítékot. A 2019-es felvonuláson egy résztvevő egy olyan táblával vonult, amelyre azt írta: „miniszterelnök, milyen ezekkel a kiváltságokkal élni?” – rávilágítva arra, hogy Brnabić ugyan szerencsés helyzetben van, de nem nagyon küzd azért, hogy az ország meleg, transznemű polgárai előbbre jussanak a jogaikat illetően.

Pete Buttigieg

Pete Buttigieg még csak 40 éves, de máris szerte a világon ismerik a nevét. Ő volt az első nyíltan meleg személy, aki részt vett az amerikai elnökválasztási kampányban, ám a Demokrata Párt egyébként kifejezetten ígéretes jelöltje végül visszalépett a jelöltségtől. Buttigieg előtte az Indiana állambeli South Bend polgármestere volt, itt ragadt rá a Mayor Pete becenév. Miután a férfi távozott a Harvardról, egy évtizeden keresztül igyekezte leküzdeni azt a félelmét, hogy melegnek lenni egyenlő a karrierje végével. Miután 2014-ben hét hónapig szolgált Afganisztában, rájött: meghalhatott volna úgy, hogy soha nem is volt igazán szerelmes. Buttigieg ezután a szüleinek, majd polgármesterként – amikor az újraválasztásáért kampányolt – már a nyilvánosság előtt is elmondta, hogy meleg.

„A legfontosabb, amire emlékszem, a megkönnyebbülés érzése volt” – a nagyvilág nyíltan transznemű és meleg politikusai
Al Drago/Bloomberg via Getty Images

A férfi egy társkeresőn ismerkedett meg Chasten Glezman középiskolai tanárral, 2018-ban házasodtak össze, tavaly pedig bejelentették, hogy szülők lettek, örökbefogadtak ugyanis egy újszülött ikerpárt. Buttigieg életéről a New York Times közölt hosszabb cikket még a jelöltválasztás idején, (valamint az Amazon készített róla egy magával ragadó dokumentumfilmet), ebben pedig elmondta: amikor még félt előbújni, el sem tudta volna képzelni, hogy egyszer ilyen életet fog élni. 

Ha azt mondanám a tizenéves önmagamnak, hogy azon a napon, amikor bejelenti, hogy elindítja az elnöki kampányát, a férje fog mellette állni, vajon elhinné nekem? 

Emlékezetes pillanat volt az is, amikor az egyik kampányrendezvényen egy kisfiú kérte Buttigieg segítségét abban, hogy elmondja a világnak, ő is meleg. A politikus, aki felhívta a színpadra a szüleivel jelenlévő kisfiút, úgy reagált: „Nem hiszem, hogy sok tanácsra lenne szükséged ahhoz, hogy bátor legyél. Nagyon erősnek tűnsz.” Buttigieg egyébként jelenleg közlekedési miniszterként dolgozik.

5. A magyar színtér

„Ungár Klára, az SZDSZ ügyvivője az első politikus Magyarországon, aki nyilvánosság előtt beszél homoszexualitásáról. A politikust a TV2 Strucc című műsora kereste meg. A szerkesztők egy korábbi, nyílt levelében lévő utalásai alapján hívták meg a műsorba. Ő volt az első politikus, akit megkerestek az adáshoz” – írta az Origo még 2005-ben, noha 2001-ben már utalt rá Ungár, hogy meleg. Akkor Tarlós István – óbudai polgármester – és Dávid Ibolya elítélték a Sziget meleg tematikájú színpadát, mire Ungár nyílt levélben fordult hozzájuk. „A levélben egyes szám első személyben írt a homoszexuálisokat ért kirekesztésről, és a levél akkor az Élet és Irodalomban is megjelent” – emlékeztet az Origo.

Az első nyíltan homoszexuális férfi pedig Szetey Gábor volt a politikai színtéren, ő 2006 és 2008 között a második Gyurcsány-kormány személyügyi államtitkáraként működött. A 24.hu idézte fel, hogy Szetey 2007-ben nyilvánosan coming outolt, nem sokkal azelőtt, hogy a magyar országgyűlés elfogadta volna az azonos nemű pároknak a házassághoz nagyon hasonló jogokat biztosító bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt.

„Én úgy éltem meg, hogy nincs coming outom, a külső szemlélőnek azonban lehet, hogy volt” – ezt már Sebián-Petrovszki László, a DK jelenlegi pártigazgatója nyilatkozta a Humen magazinnak idén tavasszal. „Helyettes államtitkárként ugyanis a Bajnai-kormány idején nyilvános vagyonnyilatkozatot kellett tennem, és a vagyonnyilatkozatnak rögtön az első oldalán fel kell tüntetni, együtt élek-e valakivel. Ugyan jogilag nem számítottunk élettársnak az akkori párommal, hiszen nem létezett még a bejegyzett élettársi kapcsolat intézménye sem, de úgy voltam vele, hogy nem hazudok, azt írom le, ami a valóság” – mesélte arról, hogy is lett a nyilvánosság számára egyértelmű, hogy meleg. Az interjúban beszélt arról is, hogy szerinte csak az őszinte út a járható. 

Vannak buktatók és nehézségek, de én mindenkinek azt mondom, hogy csak ez az út létezik, mert bármilyen más út, a titkolózás, a meghunyászkodás, az elmenekülés lehet, hogy rövidtávon kifizetődik, de hosszú távon mindig a rosszabb út lesz. Mindenkit kitartásra és a melegsége megélésére buzdítok.

Jóval később, 2019-ben Ungár Péter (aki egyébként az unokaöccse a már említett Ungár Klárának) leült vitázni Dúró Dórával a Hír TV kamerái előtt a „homoszexuális propagandáról”. Később a Magyar Hang kérdezett rá a politikusnál, hogy miért ő vállalta fel ezt a témát az LMP-ben, mire Ungár úgy reagált: „Személyes érintettségem van az üggyel kapcsolatban, de nem szeretném, hogy ez határozza meg a politikai identitásomat, nálam nem ez a politikai prioritás.” A Magyar Hang visszakérdezett, hogy ez a válasz egy coming out-e, de akkor erre Ungár nem adott egyértelmű választ. Nem sokkal később azonban, amikor a 24.hu hívta fel a kérdéssel, a politikus azt mondta: igen, meleg vagyok.

„A legfontosabb, amire emlékszem, a megkönnyebbülés érzése volt” – a nagyvilág nyíltan transznemű és meleg politikusai
MTI/Bruzák Noémi

Grant Robertson

Amikor Jacinda Ardernt újraválasztották az új-zélandi kormány élére, a politikus a történelem legbefogadóbb, legsokszínűbb kabinetjét hozta létre. Miniszterelnök-helyettesének kinevezte például Grant Robertsont, aki emellett pénzügyminiszteri pozícióját is megtartotta. Robertson már fiatalon tudta, hogy meleg, de amikor elmondta volna a szüleinek, az apját éppen elítélték. Az anyjának csak akkor bújt elő, amikor a bebörtönzés okozta sokk kezdett lecsillapodni. „Emlékszem anyám reakciójára” – mondta egy interjúban. „Ez még a HIV és az AIDS legrosszabb időszakában történt. Azt mondta: »Remélem, biztonságban vagy. Kérlek, ne kapd el a HIV-et«”. Miután az apja kijött a börtönből, neki is coming outolt. 

A legfontosabb, amire emlékszem, a megkönnyebbülés érzése volt, hogy kimondtam valamit, amit már régóta ki akartam mondani

– tette hozzá. 

„A legfontosabb, amire emlékszem, a megkönnyebbülés érzése volt” – a nagyvilág nyíltan transznemű és meleg politikusai
Hagen Hopkins/Getty Images

Robertson 1997-ben ismerte meg a partnerét, Alf-et egy rögbicsapatban, több mint tíz évvel később pedig egy polgári ceremónia keretein belül összekötötték az életüket. Alf két gyermeke által már négy unokájuk van. „Büszke vagyok arra, aki vagyok. Az, hogy meleg vagyok, ugyanúgy hozzátartozik a személyiségemhez, mint az, hogy diplomata voltam, hogy a Wellington Lions szurkolója, illetve az új-zélandi zene és irodalom rajongója vagyok. Politikai nézeteimet csak annyiban határozza meg a szexualitásom, hogy ez betekintést engedett abba, hogyan lehet marginalizálni és diszkriminálni az embereket, és hogy mennyire utálom ezt. Szerencsés vagyok, hogy nagyrészt egy olyan generációban nőttem fel, amely nem foglalkozik olyan kérdésekkel, mint a szexuális irányultság” – mondta egyszer egy nyilatkozatban.

Klaus Wowereit

„Ich bin schwul, und das ist auch gut so”, azaz „meleg vagyok, és ez így van jól” – a mondat, ami egy másodperc alatt szállóigévé vált, Klaus Wowereit, Berlin volt polgármesterének szájából hangzott el több mint húsz éve. Egy pillanatra ugyan mindenki visszatartotta a levegőt, aki hallotta a bejelentést, a tömeg végül hangos tapsviharban tört ki. Erre a coming outra egyébként azért volt „szükség”, mert a bulvársajtó már közel volt ahhoz, hogy leleplezze a politikust, ő pedig meg akarta előzni őket, hogy ezzel ő uralja a narratívát. Az akció talán rizikósnak tűnhetett, de a politikust elképesztő módon segítette a bejelentés, számos megjelenést és szavazatot köszönhetett az előbújásnak. 

„A legfontosabb, amire emlékszem, a megkönnyebbülés érzése volt” – a nagyvilág nyíltan transznemű és meleg politikusai
Franziska Krug/Getty Images for Bertelsmann

2007-ben Wowereit önéletrajzi könyvet is kiadott, amelyben többek között arról mesélt, hogy fiatalkorában az egyetemen még a nők társaságát is kereste, de egy idő után nyilvánvalóvá vált a számára, hogy valójában egy kicsit másképp működik, mint a barátai. „Persze a lányok is érdekeltek, de nem csak ők. Belül zavarodott voltam, még ha kifelé én is voltam a kedves ki Wowi”, írta, és hozzátette, két hosszú, éveken át tartó kapcsolata volt nőkkel, és bár ezek jó párkapcsolatok voltak, be kellett látnia, hogy becsapta magát. 1993-ban ismerte meg Jörn Kubicki neurológust, a későbbi párját. A könyvében erről azt írta

Sok meleget ismertem, akik a feleségükkel, gyermekeikkel normális polgári életet éltek és szenvedtek. Nem akartam olyan életet, ami a félelmen és a hibás beállítódáson alapul. Jörn egyértelmű döntésre kényszerített. És ez jól volt így. 

Wowereit két évvel ezelőtt vesztette el a férjét, Kubicki koronavírus-fertőzésben halt meg.

Ajánlat:
Másodfokon is megnyerte A család az család kampány miatt indított pert az RTL a Médiatanács ellen

Petra De Sutter

Európa első transznemű kormányfő-helyettese, Petra De Sutter pontosan tudta, hogy a kinevezése apropóján az újságok nem csak a szakmai felkészültségéről kérdezik majd, legalábbis erről árulkodik, hogy amikor leült, hogy interjút adjon az Independentnek, rögtön mosolyogva tette fel a kérdést: „Ha nem lennék transznemű nő, nem ülnének itt, igaz? De ideális esetben nem kellene hogy ez egy ügy legyen” – mondta az újságírónak. A zöld politikus 2020 októbere óta tölti be a pozíciót, amelynek apropóján elmondta: büszke arra, hogy Belgiumban, valamint Európa nagy részén nem a nemi identitás alapján határozzák meg egy ember személyét. „Bízom benne, hogy a kinevezésem elindíthatja a vitát azokban az országokban, ahol ez még így van” – tette hozzá. 

„A legfontosabb, amire emlékszem, a megkönnyebbülés érzése volt” – a nagyvilág nyíltan transznemű és meleg politikusai
 Thierry Monasse/Getty Images

Érdekes módon míg a kinevezésének híre több EU-tagállamban, sőt még az Egyesült Államokban is a címlapokra került, addig a belga média csak futólag említette De Sutter transz identitását, leginkább az új kormány változatos összetételére utalva (a kormány több mint fele nőkből áll). De Sutter fiatalon küzdött az identitásával, mivel információk híján nem sok tudása volt arról, mi zajlik benne. Folyamatosan harcolt maga ellen, depresszió gyötörte. Negyvenéves koráig várt a nemváltással, ekkorra tudta csak elfogadni magát. A politikus nagyon boldog, ha inspirálhatja az emberek, ugyanakkor nem szeretné, ha a transzneműsége lenne az egyetlen dolog, amivel azonosítanák, mert ezt nagyon leegyszerűsítőnek tartja. „De elfogadom, és tudom, hogy fontos példakép lehetek” – fogalmazott.

Nyitókép: Pete Buttigieg. Fotó: Al Drago/Bloomberg via Getty Images

#Életmód#lmbtq#politikusok#meleg politikus#transznemű politikus#xavier bettel#gianmarco negri#petra de sutter#klaus wowereit#grant robertson#ungár péter#ungár klára#szetey gábor#sebián-petrovszki lászló#pete buttigieg#ana brnabic#Külföld#ma

Címlapról ajánljuk