Életmód

A gyerekek védelmére hivatkozva tiltják meg, hogy beszéljenek a melegekről – Amerikában is

Medvegy GáborMedvegy Gábor

2022. április 18. 8:05

Csak az idei évben több mint 150 jogszabály irányult az LMBTQ+ emberek jogainak korlátozására az Egyesült Államokban. Egy új floridai törvény erős hasonlóságokat mutat az itthon gyerekvédelminek nevezett jogszabályokkal, és úgy tűnik, a mesekönyvek üldözése sem csak magyar sajátosság.

Magyarországon az április 3-i népszavazásban csúcsosodott ki az a kampány, ami a kormány szerint a gyermekvédelemről és a szülők jogairól szólt, bírálói szerint viszont a többségitől eltérő szexuális irányultságú és nemi identitású emberek ellen keltett gyűlöletet. A referendumra úgy került sor, hogy valójában már múlt nyáron törvénybe foglalták a népszavazásra bocsátott kérdéseket, így például kizárták az iskolákból a felvilágosító foglalkozásokat tartó civil szervezeteket, a médiában pedig éjszakára száműzték „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérés” bemutatását.

Már ezt megelőzően „közellenséggé” kiáltottak ki egy mesekönyvet, a Meseország mindenkiét, amelyek szereplői különböző kisebbségekhez tartoznak, illetve valamilyen szempontból hátrányos helyzetű csoportok tagjai. A Mi Hazánk képviselője, Dúró Dóra „homoszexuális propagandának” minősítette és ledarálta a mesekönyvet, szélsőségesek pedig tüntetést szerveztek, amikor egy matiné keretében felolvasást tartottak a Meseország mindenkiéből. Több önkormányzat a mesekönyv betiltásával igyekezett észrevetetni magát, ezek után a kormány arról rendelkezett, hogy a „homoszexualitást” megjelenítő kiadványokat csak becsomagolva árulhatják a könyvesboltok, Nagymaroson pedig olvasói feljelentésre vonták be a könyvtár polcáról az említett mesekönyvet.

Ne mondd ki, hogy meleg

A magyar kormány intézkedései nemzetközi visszhangot váltottak ki, és az Európai Bizottság is kötelezettségszegési eljárást indított, mégsem mondhatjuk, hogy példátlan, ami Magyarországon történt. Az amerikai belpolitika egyik legfelkapottabb témája az a két hete életbe lépett floridai törvény, amely hivatalosan „A szülők jogairól az oktatásban” nevet viseli, bírálói pedig „Ne mondd ki, hogy meleg” néven emlegetik.

A floridai törvény azt mondja ki, hogy sem az oktatási intézmények dolgozói, sem kívülről érkező szakemberek nem beszélhetnek a gyerekeknek a szexuális orientációval vagy nemi identitással kapcsolatos kérdésekről, és később is csak olyan módon, ami az életkoruknak megfelel. Az állam republikánus kormányzójának érvelése is ismerős:

Biztosítani akarjuk, hogy a szülők anélkül küldhessék el óvodába a gyereküket, hogy ezeket a dolgokat beleerőltetnék a tanmenetbe

– idézte a CNN Ron DeSantis-t, Florida republikánus kormányzóját. Szerinte „hamis narratívát erőltet” mindenki, aki szerint a törvény az LMBTQ+ emberek ellen irányul, sőt a szóvivője azt is állította, hogy a pedofiloktól védik meg a gyerekeket.

Ron DeSantis – Fotó: James Gilbert/Getty Images

Aki a pedofilellenes törvényt támadja, az valószínűleg maga is pedofil, de legalábbis nem ítéli el a 4-8 éves gyerekek megrontását

– közölte Christina Pushaw.

Homályos megfogalmazás

A törvény bírálói attól tartanak, hogy a pedagógusok egyáltalán nem mernek majd beszélni a többségitől eltérő szexuális orientációval vagy nemi identitással kapcsolatos témákról – ahogy Magyarországon ez már történik is –, attól tartva, hogy a törvény homályos megfogalmazása miatt eljárások indulhatnak velük szemben.

A New York Times azt írja, hogy a floridai törvényt úgy is lehet értelmezni, hogy az órákon nem beszélhetnek meleg irodalmi szereplőkről vagy történelmi alakokról, és arról is hallgatni kell, ha egy tanulót LMBTQ+ szülők nevelnek. Rendkívül szubjektív az is, hogy mit tekintenek a gyerekek életkorának megfelelőnek.

A törvény azt is előírja, hogy értesíteni kell a szülőt, ha a gyermek lelki segítséget vesz igénybe, akár szexuális irányultsággal, nemi identitással, szerhasználattal, vagy épp a szülők válásával, netán depresszióval kapcsolatban. Ez azt az aggodalmat veti fel, hogy a gyerekek nem mernek majd segítséget kérni, ha olyan problémáik vannak, amiket a szüleikkel nem tudnak megbeszélni.

Másfél száz jogszabály

A CNN csak az idei évben több mint 150 olyan jogszabályt azonosított, amelyek az LMBTQ+ emberek jogainak korlátozására irányulnak. Texas állam kormányzója rendeletben utasította a gyermekvédelmi hatóságokat, hogy gyermekbántalmazás miatt indítsanak eljárást olyan szülők ellen, akiknek gyermeke hormonterápiában részesül. Iowában azt foglalták törvénybe, hogy az iskolák és egyetemek női sportcsapataiban és sportversenyein nem vehetnek részt a transznemű diákok.

Oklahomában olyan törvény van napirenden, amely szerint az iskolai könyvtárak nem tarthatnak olyan kiadványokat, amelyek témája szexuális természetű, és „egy felelős szülő vagy gondviselő szeretné tudni, mi van bennük, mielőtt a gyermekük láthatja azt”. Georgiában a floridaival megegyező jogszabályt terjesztettek be, Idahóban pedig olyat, amelynek értelmében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélhetik azt a szülőt, aki beleegyezik abba, hogy a gyereke nemátalakító kezelésben részesüljön.

Hallgató vezérigazgató

A Floridában 75 ezer embert foglalkoztató Disney vezérigazgatója bocsánatkérésre kényszerült amiatt, hogy nem szólalt fel rögtön a törvény ellen. Bár a szórakoztatóipari vállalat munkatársai számítottak volna rá, Bob Chapek először vonakodott közleményt kiadni, mondván, az ilyen nyilatkozatokat „gyakran fegyverként használják a különböző oldalak a megosztottság mélyítésére”. A vezérigazgató azt is hozzátette ehhez, hogy a Disney a tartalmaival tud változást elérni, erre pedig olyan példákat hozott fel, mint az Encanto, vagy a Modern család. „Ezek a mi vállalati közleményeink, amik erősebbek bármilyen Twitter-bejegyzésnél vagy lobbi-erőfeszítésnél” – mondta.

Disney-dolgozók tiltakoztak Kaliforniában a vezérigazgató hallgatása miatt – Fotó: Irfan Khan / Los Angeles Times via Getty Images

Két nappal később, a cég részvényeseinek gyűlésén Bob Chapek már a törvény ellen állt ki, és elismerte, hogy a közleménye nem volt elégséges. Ezek után emailt küldött a Disney munkatársainak, amelyben azt írta: miután elolvasta üzeneteiket, és beszélt velük, jobban megértette, hogy miért lehetett fájdalmas a hallgatása. „Azt akartátok, hogy erősebb szövetségesetek legyek az egyenlő jogokért vívott harcban, és cserben hagytalak benneteket. Sajnálom” – írta.

Jó, ha különbözünk, mert tanulhatunk egymástól

Ohio államban a „Nem baj, ha unikornis vagy” című mesekönyvből lett botrány, amiben színes unikornisok biztatják arra a gyerekeket, hogy bátran vállalják fel önmagukat. A HuffPost idézte a könyv szerzőjét, Jason Tharpot, aki elmondta: meghívták egy iskolai rendezvényre, de az igazgató értesítette, hogy nem olvashat fel a mesekönyvből, később pedig emailt küldött neki a tankerület arról, hogy a „Nem baj, ha jó a szagod” című könyvéből sem olvashat fel, ami egy görényről szól. Egy tanár arról számolt be, hogy azokat a gyerekrajzokat is leszedették az iskolában, amelyek az unikornisos könyvhöz kapcsolódnak.

A tankerület rendkívüli ülést tartott az ügyben, amelyen szülők is megjelentek – igaz, ők azt akarták, hogy ne tiltsák be a mesekönyvet. „Miért ne olvashatnánk egy könyvből azért, mert szivárvány van benne?” – kérdezte az egyik szülő. A tankerületi felügyelő végül elismerte, hogy egyetlen szülő tett panaszt, a tankerület ennek nyomán úgy döntött, hogy meg kell vizsgálni a művet. A konfliktust bizonyára a könyv vidám színei, és egy szivárványos rajz váltotta ki.

Tegyél bármire egy szivárványt, és rögtön lesznek, akik ezt LMBTQ+ utalásnak veszik

– mondta Jason Tharp, aki szerint a könyv nem a melegségről szól. „Én azért írok könyveket, hogy arra inspiráljam a gyerekeket, hogy merjenek nagyot álmodni, és fogadják el magukat” – mondta a szerző, hozzátéve, hogy ő is könyvekből tanulta meg, hogy jó dolog kreatívnak lenni és másként gondolkodni.

Az volt a célom ezzel a könyvvel is, hogy a gyerekek megértsék: jó, ha különbözünk, mert tanulhatunk egymástól.

Azokat támadják, akiknek a legnagyobb szükségük van támogatásra

A floridai törvény ellenzői ugyanakkor partnerre találtak a Biden-kormányzatban. A szövetségi oktatási miniszter, Miguel Cardona szerint az ilyen jogszabályok célja, hogy a legkiszolgáltatottabb diákokat és családokat zaklassák, és megosztottságot szítsanak az iskolákban, a szövetségi hatóságok pedig megvédik és támogatják az összes diákot. A szövetségi kormány szerint a floridai törvény „gyűlöletteljes”, és azokat a gyerekeket támadja, akiknek a legnagyobb szükségük van támogatásra, akik erőszaknak vannak kitéve azért, ha önmaguk mernek lenni.

Nyitókép: Tüntetők Ileana Garcia floridai republikánus szenátor hivatalánál március 9-én. A tábla felirata magyarul: „Az én identitásom állandóbb, mint a te állásod” – Fotó: Joe Raedle/Getty Images

#Életmód#lmbtq#amerikai egyesült államok#florida#homofóbia#gyermekvédelem#ma

Címlapról ajánljuk