Életmód

„Nagyon sok ember életét teszik semmissé vele” – egyéves a gyermekvédelminek nevezett melegellenes törvény

rtl.hurtl.hu

2022. június 15. 12:36

A Labrisz megpróbált utánajárni, hogy milyen hozadékai voltak az iskolákban az úgynevezett pedofiltörvénynek.

Pontosan egy évvel ezelőtt, 2021. június 15-én szavazta meg a parlament a gyermekek védelmére szánt törvénycsomagot, amely összemosta a nemi identitást a pedofíliával. 

A Meseország mindenkié című kötetet is kiadó Labrisz Leszbikus Egyesület az évforduló apropóján többek között arra kereste a választ, hogy 

  • milyen változásokat hozott a törvény az iskolákban az LMBTQ, illetve a nem érintett diákok számára, 
  • és hogyan hatott a tanárok, iskolapszichológusok munkájára, az iskolák működésére. 

Az egyesület videójában megszólal a diák Palugyai Sára, egy szivárványcsalád tagja, Dr. Forrás-Biró Aletta, az Országos Iskolapszichológiai Módszertani Bázis vezetője, tanácsadó szakpszichológus, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karadjunktusa, gyakorló iskolapszichológus; és Filó Mariann, pszichológus, LMBTQ aktivista.

A megszólalók arról számoltak be, hogy míg korábban látszódott egyfajta társadalmi nyitás az LMBTQ-emberek felé, addig mostanra már jól érezhető a visszarendeződés. Filó Mariann szerint 

amióta a kormány kikiáltotta bűnbakká a nyugati genderideológiát és az LMBTQ-embereket, azóta mind vidéken, mind Budapesten sokkal rosszabb a helyzetük.

Palugyai Sára felidézte az egyik első, témával kapcsolatos emlékét: a szüleivel a Hősök terén lakott, és egyik nap alattuk vonult egy tüntetés. A teraszuk tele volt szivárványos emblémákkal és zászlókkal, ők pedig kimentek, hogy megnézzék a vonulást. A szülei is vele nézelődtek, de miután visszamentek és ott hagyták a gyereket a teraszon, a vonulók elkezdtek kiabálni, hogy „mi van, visszamentek a buzi szüleid?” A diák elmondta: akkor érezte először, hogy valami nincs rendben, ám azt egyáltalán nem értette, miért vált ki ekkora ellenszenvet egyesekből, hogy ők ilyen családmodellben élnek – sok tekintetben ez még most is így van. Amióta életbe lépett a törvény, jóval többet kérdezik őt azok a kortársai, akik ismerik a helyzetét. Palugyai elmondta: ha beszélhetne valakivel, aki megsemmisíthetné a törvényt, azzal érvelne, hogy nagyon sok ember életét teszik semmissé vele. 


Nyitókép: Cristina Moliner / Getty Images

#Életmód#lmbtq#labrisz leszbikus egyesület#labrisz#homofóbtörvény#gyermekvédelmi törvény

Címlapról ajánljuk