Életmód

Voltak, akik felháborodtak Ferenc pápa szavain a gyerektelenekről

rtl.hurtl.hu

2022. január 6. 20:21

Az egyházfő szerint önzőség, hogy vannak, akik nem akarnak gyereket, inkább kutyát és macskát tartanak.

Ferenc pápa szerdán az önzőség megnyilvánulásának nevezte, hogy vannak, akik nem akarnak gyereket, és a gyerek helyét az életükben a kutyáik és macskáik veszik át. Sokan felháborodtak az egyházfő szavain, a közösségi médiában voltak, akik azzal érveltek ellene, hogy a pápa maga is úgy döntött, hogy nem választja a szülőséget.

A Guardian több olvasói véleményt is idézett cikkében. Egy 48 éves nő azt írta, hogy katolikusként szégyenérzettel küzdött amiatt, hogy egészségügyi okból nem lehet gyereke. Két kisállata remek társaságot nyújt neki, de nem tekint rájuk gyerekpótlékként, szüleivel, testvéreivel és unokatestvéreivel viszont szoros kapcsolata van. „Ha a katolicizmus a családról szól, én nagyon sikeres vagyok abban, hogy remek családtag vagyok, és nincs szükségem kioktatásra” – mondta. Egy brightoni nő pedig azt írta: nem gondolja, hogy bárki eldöntené, hogy kutyát fog tartani gyerek helyett, egyszerűen lesz egy kutyája, akivel törődik, és olyan lesz számára, mint egy gyermek.

A lapban megszólaltatott pszichológus szerint nincs bizonyíték arra, hogy az emberek kisállattartással helyettesítenék a gyereknevelést, az analógia annyiban helytálló, hogy a kisállatoknak is törődésre van szükségük, és sok állattartó erősen kötődik kedvencéhez. Egy demográfus szerint a csökkenő gyerekvállalás oka egyebek mellett a drága lakhatás, a gazdasági bizonytalanság, és a rugalmas munkavégzés lehetőségének hiánya. Úgy látja, ahogy a döntéshozóknak ezek megoldására kellene összpontosítaniuk, nem az emberek hibáztatására.

Egy termékenységi trendkutató úgy látja, hogy az 1980-as és 1990-es években születettek nem vetették el a gyerekvállalást, csak később vállalnak gyereket, már bőven a harmincas éveikben. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a klímaválság egyre nagyobb ellenérv a gyermekvállalással szemben ebben a korosztályban – nem a család iránti vágyuk hanyatlik, hanem a körülmények rosszak számukra.

Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Lami

#Életmód#ferenc pápa#gyerektelenség#gyerekvállalás#Külföld#katolikus egyház

Címlapról ajánljuk