CinemaKlub

Eredetileg más játszotta volna Jack Sparrow kapitányt – 10 érdekesség a Karib-tenger kalózairól

rtl.hurtl.hu

2022. január 16. 7:00

A kalandfilmek a ’30-as ’40-es években élték fénykorukat, bár a zsáner időről-időre képes volt megújulni, elég csak a ’80-as évek Indiana Jones-filmjeire gondolni. A műfaj aztán a ’90-es évekre kikopott a mozikból, mígnem 19 évvel ezelőtt jött a hóbortos Jack Sparrow kapitány a fura fizimiskájával, és hihetetlen kalandjaival újra népszerűvé tette az addigra már elfeledettnek hitt kalandfilmeket. Most összegyűjtöttünk nektek néhány meglepő kulisszatitkot a Karib-tenger kalózai filmsorozatról.  

 

1. Jack Sparrow szerepét eredetileg Robert De Nirónak szánták, azonban az Oscar-díjas színész akkoriban úgy gondolta, hogy a kalózos filmek nem igazán sikeresek, ezért visszautasította az ajánlatot. Pár évvel később mégis eljátszott egy hajóskapitányt a Csillagpor című filmben.  

2. Will Turner szerepére Heath Ledger és Orlando Bloom voltak a legesélyesebbek, de mivel Bloom addigra már a Gyűrűk urának köszönhetően elképesztő népszerűségre tett szert, Gore Verbinski rendező inkább őt választotta ki, hogy eljátssza a hősszerelmes karaktert.  

3. Az első rész forgatása előtt, az akkor alig 18 éves Keira Knightley nem igazán volt biztos benne, hogy tökéletesen meg tudja formálni Elizabeth Swann karakterét. Meggyőződése volt, hogy pár nap után kirúgják majd, ezért csak néhány holmit pakolt be a bőröndjébe, mielőtt útnak indult a forgatásra.  

4.  Gondoltátok volna, hogy a Disney egyik klasszikus mesekaraktere is feltűnik az első filmben? A Fekete Gyöngy átka egyik csatajelenetében az ágyúdörrenés füstjét a holdfény világítja meg, amiben Mickey egér arca bontakozik ki.  

5. Calypso a szabadulása után pogány nyelven ordítozik: „Szegény, szerencsétlen lelkek”. A Disney itt is elbújtatott egy rejtett utalást, hiszen Ursula a Kis hableány című mesefilmben pontosan ugyanerről énekel.  

6. Az Ismeretlen vizeken londoni forgatása közben Johnny Depp levelet kapott egy kilenc éves kislánytól, aki osztálytársaival „lázadást” szervezett a tanárai ellen. A színész felöltötte Jack Sparrow jelmezét, majd elment az iskolába, ahol elbeszélgetett a gyerekekkel. Neki köszönhetően végül mégsem valósult meg a „zendülés”.  

7. Depp rendkívüli nagylelkűségéről tett tanúbizonyságot a negyedik film forgatása közben: saját fizetéséből 64 200 dollárt (vagyis 20 millió forintnál is többet) költött vízálló kabátokra, amelyeket a stábtagoknak ajándékozott.  

 8. Penélope Cruz gondolkodás nélkül elvállalta Angelica szerepét, még a forgatókönyvet sem olvasta el. A felvételek idején azonban terhes lett, emiatt át kellett szabni a jelmezeit, a távoli felvételeken pedig a saját húga, Mónica Cruz helyettesítette.  

9. Salazar szerepét először Christopher Waltz-nak szánták, végül azonban Javier Bardem bújt a főgonosz bőrébe. Valószínűleg több producer figyelmét is felkeltette az Oscar-díjas színész játéka, hiszen ezután két James Bond-film (Skyfall, Spectre) gazemberét is eljátszotta.  

10. Az utolsó filmben egy igazi rocklegenda, Paul McCartney is feltűnik. A Beatles egykori tagja Sparrow nagybátyja, Beatle (!) szerepét kapta meg. Az egyik jelenetben a Maggie Mae című régi iszogatós dalt énekli, amit a Beatles az 1970-es Let It Be című albumán is feldolgozott. A dalt akkor John Lennon énekelte.  

 

Ne feledjétek, január 16-án, este 20:15-kor jön A Karib-tenger kalózai – A világ végén az RTL Klubon:  

 

#CinemaKlub#RTL Klub#rtl#a karib-tenger kalózai#top10#érdekesség#kulisszatitok

Címlapról ajánljuk