CinemaKlub

Ezek a filmek a Testről és lélekről ellenfelei!

rtl.hurtl.hu

2018. január 24. 13:48

Az egész ország egy emberként szurkolt Egyedi Ildikó alkotásának, és sikerült is valóra váltani a várva-vált Oscar-jelölést. Na de nézzük, milyen filmekkel fog versenyezni az aranyszobrocskáért!  

Most kedden hirdették ki a világ legrangosabb filmes díjátadójának esélyeseit, és bizony mi is ott vagyunk a Legjobb külföldi film kategóriában. Mint 1956 óta minden évben, úgy most is öt mozi verseng a díjért. Idén Chile, Libanon, Oroszország és Svédország ellen vesszük fel a harcot. Ismerjük meg közelebbről az országok alkotásait!

1. Chile: A fantastic Woman

 

 

Ez a film abszolút nem volt meglepetés, hiszen már az Aranyglóbuszon és a Berlini Filmfesztiválon is jelölték. Sőt, még azt is emlegették, hogy Michael Haneke rendező Szerelem című filmjéhez hasonlóan akár a Legjobb film díjáért is esélyes lehet. Végül mégsem jött össze, de természetesen a nem amerikai alkotások között ott szerepel. A film egy nightclub énekesének életébe enged bepillantást, aki elveszíti élete szerelmét, és mivel részt szeretne venni a temetésen, fel kell vennie a harcot a férfi családjának elutasításával. A főszerepben egyébként a transznemű Daniela Vegát láthatjuk.

2. Libanon: The Insult

 

 

Ziad Doueiri filmje egy apró összeszólálkozással veszi kezdetét. A libanoni keresztény és a palesztin menekült kibontakozó konfliktusa először a rendőrségre vezet, majd országos színtűvé dagad. A film a Velencei Filmfesztiválon mutatkozott be, ahol megnyerte a legjobb férfi főszereplő díját.

3. Oroszország: Loveless

 

 

Egy szívszorító válásnak lehetünk szemtanúi, aminek következtében a szülők olyannyira el vannak foglalva a saját életükkel, hogy tizenkét éves kisfiuk elszökik a nagyvilágba. Ráadásul a kis Szerjózsa eltűnésére is a kelleténél később döbbennek rá. Hamarosan a keresésére indul a hatóság, és önkéntesek is beszállnak a vadászatba. A kritikusok szerint a film túlságosan is depresszív, és igencsak nyomasztó.

4. Svédország: The Square

 


A filmet már bemutatták tavaly a magyar mozik is, ráadásul a Cannesi Filmfesztivál Arany Pálmáját is elhozta. Az öt alkotás közül ezt emlegetik a kakukktojásként, hiszen bár drámai a témája, maró gúnnyal és szatirikus hangvétellel vezeti végig a történetet. Christian egy sikeres múzeumigazgató, azonban egy nap zsebtolvajok áldozatává válik. A férfi viszont nem nyugszik bele a megszégyenítésbe, és a bűnözők nyomába ered.

Nem tagadjuk, hogy mindegyikük zseniális alkotás, és bármelyikre szívesen beülnénk a moziba. Jósolgatni viszont kár lenne, hiszen szinte megtippelni is nehéz, hogy melyik film fog végül győzedelmeskedni a március 4-ei Oscaron.

#CinemaKlub#oscar#2018#svédország#oroszország#chile#libanon

Címlapról ajánljuk