CinemaKlub

Tisztelgés a legendák előtt: ilyen lett a Verdák 3!

Jenei BrigittaJenei Brigitta

2017. június 13. 15:29

Ha Pixar film jön velünk szembe, mindig nagy elvárással ülünk be a moziba. Az autós mesén tagadhatatlanul érződik, hogy a készítők egyik szíve csücske Villám McQueen története! Nézzük, hogyan sikerült a harmadik rész!

Miben rejlik a Pixar-Disney filmek varázsa? Miért annyira fontos résztvevői a mesegyártók világának? Meglepő a válasz, hiszen amellett, hogy a mozikasszáknál jól kell teljesítenie minden egyes projektjüknek, a Pixar ereje abban rejlik, hogy igazán elgondolkodtató és fontos üzeneteket közvetítő történeteket készítenek – amellett, hogy aranytojást tojó tyúkokat alkotnak!

Így amellett, hogy a technikai megoldásaikkal a magasba emelik a meséiket, a lényeg az erős alapozásban rejlik: nem hagyatkoznak a lehengerlő látványvilágra, nemcsak a technikai világ játssza a főszerepet! Furcsa kimondani, de esetükben a legfontosabb tényleg a történet, ami mellett a megvalósítás a ráadás.

Ez pedig mind az egészestés filmjeikre, mind pedig a rövidfilmjeikre is igaz!

A Verdák 3 több mint tíz évvel az első rész után tért vissza hozzánk, és annak ellenére, hogy nem képes teljes mértékig felnőni az elődjéhez, be kell látni, hogy „pixarék” ismét egy csodaszép sztorit rittyentettek a versenyautónak.

 


Nehéz Villám McQueen-re veteránként gondolni, hiszen még mindannyian emlékszünk a beképzelt kis kezdőre, aki Kipufogófürdőre érkezett… azonban ahogy a részek között eltelt 10 év, úgy a mese cselekményében is sokat haladtunk! Új korszak köszönt be a versenyzők életébe: megjelennek a hipertechnikával száguldó újoncok, a veteránok pedig szép lassan kiszorulnak a pályáról, McQueen persze nem adja fel és felveszi a harcot a „jövővel”!

Több szempontból is szívet melengető ezt az új utat bejárni Villámmal, hiszen azon túl, hogy a gyerekek (is) valószínűleg jókat szórakoznak a cuki kis vicceken és ámuldoznak a látvány miatt, ismét nagyon fontos tanulságokat szippanthatnak magukba, anélkül, hogy észrevennék!

Egyrészt újra megkapjuk McQueen barátait – Matukával és Sally-vel az élen –, akik mellékszereplőként ugyan, de továbbra is nagyon fontos részesei Villám világának: a barátok és a család tagadhatatlan ereje pulzál ezekben a kapcsolatokban. Ráadásul mindez kiegészül új karakterekkel is, akik nagyon jól beilleszkednek a már megszokott kis kipufogók mellé! A Star Wars új trilógiájához hasonlóan, itt is egy új női „majdnem főszereplőt” kapunk McQueen mellett: Ramirezt! A sárga kisautó nagyon jó ellenpont McQueen mellett, aki mondhatni szöges ellentettje hősünknek, és éppen ezért alkotnak egy fura, mégis jól működő párost.

Másrészt az egyik legfőbb és legszebb motívuma a filmnek, ahogyan megemlékeznek a nagy színész legendáról: Paul Newman-ről! Az eredeti szinkronizálók között ő is ott szerepelt, az első részben, ugyanis ő kölcsönözte a hangját Villám mentorának, a veterán versenyautónak, Dokinak. A színész 2008-as halála a harmadik részben is megjelenik, és igazi űrt jelent a főszereplőnknek, hogy elveszítette a „fogadott apját”. Ez a hiány a cselekmény igazi mozgatórugója!

 


Az elveszített mentor és a kibillent világa arra kényszeríti a kicsi autót, hogy újra megtalálja önmagát, így – az első részhez hasonlóan – most is egy útkeresés húzódik végig a cselekményen, ami már egy sokkal megfontoltabb és bölcsebb Villámot láttat.

Pont emiatt is jó választás ez a mese egy családnak, hiszen a lendületes történet és a száguldó képek mellett, a felnőttek is megtalálhatják benne azt az üzenetet, ami sokaknak fontos lehet: ne félj felismerni, hogy az új korszak, új lehetőségeket is rejt!

Hiába indul egy kicsit zötyögve a történet, hiába kiszámíthatóak helyenként a fordulatai, ahogyan Villám, úgy a Verdák 3 is magára talál, és bebizonyítja, hogy a Pixar még mindig képes megmelengetni a szívünket!

Nem szeretnél lemaradni róla? Akkor június 15-től neked is a moziban a helyed! Sőt, ne felejtsétek el, hogy még játszhattok a CinemaKlubon: értékes Verdás Disney-ajándékcsomagokat nyerhettek!

Ha mindent tudtok a meséről, akkor egy KVÍZen tehetitek próbára magatokat, vagy ha eléggé kreatívak vagytok, akkor rajzoljatok nekünk és küldjétek el a Cinemaklub@rtl.hu e-mailcímre!

Képek: Disney

#CinemaKlub#kritika#mese#pixar#disney

Címlapról ajánljuk