CinemaKlub

Hasonlítsd össze a Kaliforniai álmot a nagy klasszikusokkal!

rtl.hurtl.hu

2017. február 7. 9:48

A 14 Oscarra jelölt musical uralma alá vette a világot! Azonban volt honnan merítenie, hiszen a rendező köztudottan tisztelegni akart Hollywood aranykora előtt. Most egy videóban minden jelenetet párosíthatsz az „eredetijével”.

A nosztalgia édesen ölel magához, a múltidézés öröm a léleknek. Szívesen lapozunk fel egy fényképalbumot, vagy nézünk meg egy családi videót. Nem véletlenül hallgatunk retro zenét, és nem véletlenül hordunk vintage ruhákat. Örömmel emlékezünk vissza az olyan csodaszép emlékekre, amik meghatározóak voltak az életünkben. A legnagyobb filmrendezők sem rejtik hát véka alá, hogy egy-egy alkotásuk nosztalgikus élményeikből virágzik.

Korunk egyik legnevezetesebb rendezője, Quentin Tarantino is olyan klasszikus filmekből csent ötleteket filmjeihez, mint Hitchcock Psycho-ja, a Frédi és Béni rajzfilmsorozat, Orson Welles klasszikusa, az Aranypolgár, a Clint Eastwood rendezte Nincs bocsánat, a Volt egyszer egy vadnyugat vagy éppen a Diploma előtt. 

Alejandro González Inarritu A visszatérő című filmjében – amiért Leonardo DiCaprio végre-valahára megkaphatta hőn áhított aranyszobrocskáját – Tarkovszkij klasszikusainak mozzanatai tűnnek fel, de ugyanígy megfigyelhető az 1920-as évek német expresszionista filmjeinek hatása Tim Burton alkotásaiban.

A 2012-es a The Artist – A némafilmes a klasszikus némafilmekből építkezik, és főszereplői egészen az Oscar-díjig ropták.

A The Artist – A némafilmes elsöprő sikere után nem lesz meglepő, ha az idei díjkiosztón Damien Chazelle Kaliforniai álom-ja győzedelmeskedik. A csupán 32 éves rendezőről a tavalyi Whiplash óta köztudott, hogy imádja a zenét, így nem volt meglepő, hogy a Kaliforniai álom –, ami csupán csak a második nagyjátékfilmje –, a klasszikus hollywoodi musicalekből építkezik. A film nosztalgikus idillje szívmelengetve öleli magához a nézőt, és olyan filmeket idéz meg, mint az Ének az esőben, a West Side Story, A zenevonat, a Grease, vagy a Moulin Rouge.

Egy interneten terjedő videóban ráadásul összegyűjttötték a filmben felbukkanó klasszikusokat! Nézzétek!

#CinemaKlub#kaliforniai álom#damien chazelle#ryan gosling#emma stone#klasszikus#összehasonlítás#montázs#Videó

Címlapról ajánljuk