CinemaKlub

A vadon titkai: minden, amit tudni akarsz A visszatérőről!

rtl.hurtl.hu

2016. február 2. 12:01

Sokféle kritikát hallottunk már Inárritu legújabb filmjéről, az viszont vitathatatlan, hogy a forgatás a legszélsőségesebb körülmények között zajlott, megannyi csúszással és változással. És persze rengeteg izgalmas sztori kering a filmmel kapcsolatban. Ezeket gyűjtöttük most egy csokorba!

Kép: InterCom

Az idei év egyik legjobban várt filmje, mind a kritikusok, mind pedig a nézők részéről A visszatérő, melynek főszerepével Leó ismét harcba szállt az Oscar-díjért. Alejandro Inárritu alkotása eddig még sosem látott látványt, Leó részéről pedig alakítást ígér.

A története valós eseményeken alapszik, egy az 1820-as években élő prémvadász harcát mutatja be a vadonban, a túlélésért. A 12 Oscar-jelölést kapott film (köztük a legjobb film, rendező és férfifőszerep kategóriában), valamint a már megnyert Golden Globe-ok (legjobb film, rendező, és férfifőszerep kategóriában) mindenki figyelmét felkeltette.

Éppen ezért gondoltunk egyet, és elmerültünk a filmet övező fun factekben és érdekességekben:


Kép: Tumblr
 
Helló-szia némafilm (na jó, nem)

Mielőtt beülnétek a moziba, készüljetek fel, hogy ez nem az a film, amiben a szereplők egymás szavába vágva lökik a dumát, így több órás monológokra sem kell számítani! Arra viszont igen, hogy a főszereplő (DiCaprio) alig beszél a két és fél órás filmben, összesen, ha egy-két szó elhagyja a száját, amit persze meg is magyaráznak a cselekmény során. Mégis, furcsa ez egy ekkora volumenű filmben.

„Ez egy újfajta kihívás volt a számomra. Olyasmi, amit mindig is ki akartam próbálni: eljátszani egy karaktert, aki alig beszél. Hogyan veszel részt egy ilyen érzelmi utazásban, és érzed át ennek az embernek a gyötrelmeit… úgy, hogy meg sem szólal?” – nyilatkozta Leo.

Persze, Inárritu ars poetikáját ismerve nem meglepő, hogy a szavak alig kaptak szerepet a filmben:
 

„Számomra ez a filmművészet esszenciája: a szavak helyett a képekre és az érzelmekre támaszkodni.”


Kép: InterCom

Egy DiCaprió mind felett: mit meg nem tesz a teljes átalakulásért…

Régóta a mém-huszárok célpontja már mindenki Leója, de azt senki sem vitathatja el tőle, hogy tényleg mindent megtesz a szerepeiért (… az Oscarért):

A visszatérőért megtanult kétféle indián nyelvet is. Ősi gyógyító technikákat sajátított el, és ha ez nem lenne elég, még a baltahajításban is profira képezte magát. Olyannyira, hogy az oktató, aki betanította őket, meglepődött, hogy milyen jó a dologban a színész. A stáb a végére már fogadásokat is kötött, hogy ki mennyire dob jól.

Kép: InterCom

A hosszú forgatás miatt még a Steve Jobs filmet is lemondta, ahol Christian Bale után ő volt a második kiszemeltje a készítőknek. Kiesése után mentek Fassbenderhez.

És a legdurvább Leo funfact: (SPOILER) az egyik jelenetben DiCaprio tényleg hányt a nyers hústól. Az eset után állítólag leteperte a rendezőt a földre. Valószínűleg annyira bedühödött a jelenet után, hogy ezzel az egyesek által gyerekes, mások szerint bátor tettel próbálta kifejezni nem tetszését. Persze, hozzátartozik a dologhoz, hogy ő maga vállalta be, hogy tényleg megeszi a nyers bölény májat, mivel azt sokkal hitelesebbnek tartotta, mint a kellékesek által elkészítettet! Tette mindezt úgy, hogy VEGETÁRIÁNUS.

Színészáradat: kik jöttek volna és kik maradtak helyettük?

Leó mellett, még Tom Hardy-t láthatjuk főbb szerepben, aki DiCapriónak köszönheti a szerepét, ugyanis Leó kereste meg telefonon, hogy érdekelné-e a film, miután Sean Penn kilépett. DiCaprio konkrétan könyörögött Hardy-nak, hogy olvassa el a forgatókönyvet – Hardy ugyanis híres róla, hogy egyetlen scripttel sem foglalkozik. Ők ketten amúgy még a Christopher Nolan rendezésében készült, Eredetből ismerik egymást.

Kép: InterCom

Vicces infó, hogy Inárritu, a Shrekből Szamárhoz hasonlította Hardyt a forgatások alatt. Hogy vajon, miért? Valószínűleg örök talány marad!

Hardy amúgy a Suicide Squadban is szerepelt volna, azonban a forgatás csúszása miatt vissza kellett mondania a szerepet, így Rick Flaggetet Joel Kinnaman alakítja majd helyette.

Nemcsak a Hardy-Penn casting hírek teszik még pikánsabbá A visszatérőt: Inárritu előtt több rendezőt is fontolóra vettek, és mindegyik jelölt más-más főszereplőt képzelt el magának. Chan-wook Park Samuel L. Jacksont, míg John Hillcoat Christian Bale-t szerette volna Hugh Glass szerepére.

Végtelen forgatások, és csontig hatoló fagyok

Amellett, hogy ennyi díjat besöpört, és valószínűleg még fog is, az alkotás szerepelhet azon filmek listáján, melyen a filmtörténet legőrültebb produkciói találhatóak. Mi sem bizonyítaná ezt jobban, mint hogy a rendező maga, Alejandro González Iñárritu (21 Gramm, Bábel és az Oscar-díjat nyert Birdman) azt nyilatkozta, soha többet nem csinál ilyen filmet:
 

„Őrült vagyok, de nem hülye!”- mondta


Kép: InterCom

Ezen egyébként nem csodálkoznánk, egyes híresztelések szerint a színészek szinte éheztek, a körülmények embertelenek voltak, az időjárásra a pokoli lehet a legtalálóbb szó, arról nem is beszélve, hogy a film eredeti költségvetése 90 millió dollár volt, ami a forgatás befejeztével 135 millióra kúszott.

A helyszínek a film 90%-ban eredetiek: kiemelten Kanada hegységeiben forgattak, ahol állítólag bizonyos területeken 35 éve nem köszöntött be a tavasz. Az elhúzódó forgatások miatt – konkrétan elolvadt a hó és már nem tudtak felvenni semmit – Argentínában is fel kellett venni pár jelenetet, ahol 2 héttel a film befejezése előtt kezdtek forgatni.

Kép: Tumblr

Kizárólag természetes fényekkel dolgoztak, ezért áprilisban és májusban csak pár órát tudtak dolgozni, a napok jelentős részében pedig a megfelelő helyszíneket kutatták. Volt, hogy fél napokat csak azzal töltöttek, hogy egyik helyszínről a másikra utazzanak. Talán éppen emiatt is alakulhatott úgy, hogy a filmet apró részletekben vették fel.

A kevés fény mellett az időjárási viszontagságok is nehezítették a munkálatokat, a stáb ősi ellensége a hó és a hideg lett. A hőmérséklet, -22, de akár -30 fokra is lehűlt, lefagyasztva ezzel a monitorokat is. A rendező maga is meglepődött, hogy a film elkészült és hogy Ő is életben maradt.

Kép: Tumblr

A rengeteg erőfeszítésnek viszont meglett az eredménye, hiszen nagyvásznon még sosem láthattunk ennyire gyönyörű felvételeket.

A kritikák dicsérték, hogy Iñárritu valódi indiánokat szerepeltetett a főbb és a statisztaszerepekben is. Azonban a vérről úgy gondolták, hogy túl sok, a filmről magáról, hogy erőszakos, a főszereplő bosszúját pedig értelmetlennek találták.

Kép: Tumblr

Akárhogy is, Koreában csütörtöktől-vasárnapig, azaz a nyitó hétvégén a film bevétele 5,5 millió dollár (több mint másfél milliárd forint) volt. Magyarországon 84,5 millió forintos bevételt hozott, bemutatásakor.

Forrás: IndieWire, Variety, Cinemablend, Hollywoodreporter, uselessdaily, moviepilot, exclaim
#CinemaKlub#a visszatérő#leonardo dicaprio#fun fact#érdekességek#forgatás#kulisszatitkok#tom hardy#sean penn#samuel l. jackson#mozi#film#oscar

Címlapról ajánljuk