Cápák között

Lukas és Lea (Raiffeisen)

rtl.hurtl.hu

2024. május 23. 16:24

A Raiffeisen-különdíj jelöltje a Cápák között 7. évadának 14. adásából Soós Kata.

Miért döntött úgy, hogy vállalkozni kezd? Nem félt a bizonytalanságtól?

Vállalkozói családból származom, szüleim több üzletet üzemeltetnek, melyek működését születésem óta nyomon követem. Talán ez is szerepet játszott abban, hogy mindig is álmom volt egy vállalkozás létrehozása egy saját termékkel vagy szolgáltatással. A szülési szabadságom előtt több, mint 8 évig közgazdászként dolgoztam egy nagy nemzetközi vállalatnál Németországban. Így az egyetemen szerzett elméleti tudás mellé sok gyakorlati tapasztalatot is gyűjtöttem az indulás előtt.

Mi volt a legnagyobb sikerélménye idáig?

Minden egyes vevői visszajelzés. Legyen az szöveg, kép/videó büszke, mosolygós gyerkőcökkel és az elkészült finomságokkal. Ezekből naponta több is érkezik hozzánk. Ezeken felül még különösen nagy örömet jelent, hogy szakácskönyveinket különleges szükségletű gyerekek (pl. ADHD, autizmus, Down-szindróma) is használjak. Egy gyógypedagógus/orvos szakember autizmus specifikus irodalomként idézte szakácskönyvünket. Ilyen és hasonló visszajelzések motiválnak minket, és mutatják nekünk, hogy érdemes csinálni.

Mi volt a legnagyobb kudarcélménye idáig?

Nem volt ilyen. Inkább néhány negatív tapasztalat, különféle együttműködések során, például marketingügynökségekkel, melyek jó kis tanulóleckék voltak.

Ha újrakezdhetné, lenne olyan döntése, amit megváltoztatna? Ha igen, melyek azok?

Alapvetően minden eddigi döntésemmel és azok következményeivel elégedett vagyok. Ha újrakezdhetném, intenzív online marketing tevékenységet folytatnék már a kezdetektől. Az első évben kizárólag influenszer marketingre, és saját tartalomgyártásra fókuszáltunk, a fizetett reklámok pozitív hatását csak a második üzleti évtől kezdve tapasztaltuk meg. Ez körülbelül hatszoros árbevétel növekedéshez vezetett, ami nyilván szuper lett volna már az első évtől kezdve.

El tudja különíteni a munkát a magánélettől?

Ez egy érdekes kérdés, mivel a márkára, a termékre és a vállalkozásra úgy tekintek, mint harmadik gyerekemre. Mindennapjaink része függetlenül attól, hogy hétköznap vagy hétvége van. Amíg a gyerekek otthon voltak, alvásidőben soha nem pihentem, minden szabad percet a vállalkozásnak szenteltem. Nagyon sokszor még az esti altatás után is a gép mellé ültem, ez a mai napig így van. Ehhez természetesen szükséges a férjem pozitív, támogató hozzáállása is. Amióta kisfiam, Lukas és kislányom, Lea megkezdték a bölcsit, illetve az ovit, nyilván egyszerűbb. Igyekszem  a napi munkát addigra elvégezni, amire értük kell menni, hogy délután már csak rájuk fókuszálhassak. Ugyanakkor, amikor kedvük tartja, akkor közösen sütünk-főzünk, ami egyrészről közös minőségi idő számunkra, másrészről a munkám része is. Ugyanis folyamatosan igyekszem újabb és újabb hasznos tartalmat gyártani a social media oldalaink követőinek, és ezek a közös sütés-főzések alkalmával születnek.

Inkább támogatták az ismerősei, vagy többen voltak, akik kétségeket fogalmaztak meg?

Családtagjaim és barátaim a kezdetektől fogva teljes mértékben támogatnak és osztoznak az örömökben, sikerekben, nehezebb pillanatokban. Férjemhez, aki ugyancsak közgazdász végzettséggel rendelkezik és vállalati tanácsadóként dolgozik, legfőképp a stratégiai és pénzügyi jellegű kérdésekkel fordulok, ugyanakkor bármilyen egyéb operatív jellegű (pl. marketing, logisztika) témában segít nekem szívesen. Nem mellesleg ő készítette a 2. és 3. szakácskönyvünkben található receptek fotóit. Szüleim is vállalkozók közel30 éves tapasztalattal, így hozzájuk is bármikor fordulhatok tanácsért. Szakács végzettségű bátyám és felesége a receptek kidolgozásában és tesztelésében segítenek, szakmai tanácsokkal látnak el a konyha világát illetően. Végtelenül hálás vagyok nekik, nélkülük biztosan nem lennék itt.

Sikerült elkülöníteni a vállalkozás és a saját pénzügyeit?

A  kezdeti beruházásokhoz saját tőkémet használtam fel. Ugyanakkor a viszonylag gyors megtérülés és folyamatos bevétel mellett mára már nem vagyok ráutalva a saját forrásaimra. Kizárólag a vállalkozásban lévő tőkét forgatom vissza szükséges beruházások esetén, így saját pénzügyeimtől független a vállalkozás működése.

Ha ez nem sikerülne (sikerült volna), van következő terve?

Nagyon sok tervem van, de nem a vállalkozáson kívül, hanem vele. Célunk, hogy a meglévő és új szakácskönyveinkkel még sok-sok ezer családhoz eljuthassunk mind a hazai, mind nemzetközi a piacokon. 

 

#Cápák között#rtl#soós kata#Raiffeisen#különdíj#lukas és lea#befektetés#vállalkozás

Címlapról ajánljuk