Cápák között

Babycucc (Raiffeisen)

rtl.hurtl.hu

2024. május 21. 16:28

A Raiffeisen-különdíj jelöltje a Cápák között 7. évadának 12. adásából Szabó Adél Anett.

Miért döntött úgy, hogy vállalkozni kezd? Nem félt a bizonytalanságtól?

A kislányom születése után az eléggé eseménydús multivilágból kikerülve szerettem volna egy rugalmasabb munkateret magamnak, amelyben jó egyensúlyban tudom tartani az egzisztencia, önmegvalósítás és magánélet egyensúlyát. Természetesen tudtam, hogy ez nem kevesebb munka lesz, de a rugalmasság az a faktor volt a döntésemben, ami akkor a legfontosabbnak bizonyult. Nem vagyok egy „született” vállalkozó szellem, folyamatosan vannak és voltak kételyeim, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján próbálkozom egyre jobban kezelni a bizonytalanságérzetet, a folyamatosan megjelenő új kihívásokat. Azt gondolom, hogy ha helyén kezeljük ezt az érzést egyrészt sok elhamarkodott döntést tudunk megelőzni, másrészt akár jó motorja is lehet egy vállalkozásnak.

Mi volt a legnagyobb sikerélménye idáig?

4 éve működtetem ezt a vállalkozást, és ez alatt folyamatosan tudtunk növekedni annak ellenére is, hogy az elég jelentékeny külső hatások, mint például a pandémia vagy az infláció miatt nagyon sok kisvállalkozás kellett ,hogy abbahagyja működését. Mindig olyan vállalkozásban képzeltem el magam, amihez etikailag, üzletileg és az értékrendemben is mellé tudok állni és nagyon örülök, hogy ezt sikerül megvalósítanom. Mind a környezettudatosság, mind a költséghatékonyság olyan tényezők egy adott termékkel vagy szolgáltatással kapcsolatban, amit szerencsére egyre inkább elvárunk, én pedig őszintén örülök, hogy ezt a vonalat tudjuk erősíteni a tevékenységünkkel. Számomra a Cápák Között-be való bekerülés és ez a Díj is egyfajta visszaigazolás, hogy valami pozitív dolgot csinálunk. 

Mi volt a legnagyobb kudarcélménye idáig?

Nem szoktam ezen gondolkodni, folyamatosan érnek kisebb kudarcok a mindennapokban, ezekből nagyon sokat lehet tanulni. Nekem őszintén új világ nyílt ki ezzel a kis céggel a korábbi karrieremhez képest és - bár azt is nagyon szerettem - jól élem meg ennek az új fejezetnek minden napját, a nehezebbeket is. A vállalkozás életében szerencsére nem volt még jelentékeny és nehéz időszak, ez abszolút visszaigazolja, hogy jó helyen vagyunk és az ügyfeleink számára is szimpatikus, amit csinálunk.

Ha újrakezdhetné, lenne olyan döntése, amit megváltoztatna? Ha igen, melyek azok?

Amit kiemelnék az talán az időzítés. A kislányom születése után fél évvel indult a vállalkozás, az egy picit nehezebb időszak volt, de mára a jó tapasztalatok maradtak belőle. Amiért pedig mindig és különösen hálás vagyok, hogy ennek ellenére úgy tudok mellette lenni a mindennapokban, hogy ő alig érzi meg, hogy dolgozunk körülötte… A vállalkozásra vonatkoztatva valószínűleg lehetne ezt tempósabban és növekedés-orientáltabban is csinálni, de összességében elégedett vagyok a jelenlegi helyzetünkkel. A mindennapokban folyamatosan adódnak olyan kihívások, amikre lehetne jobban reagálni, ezek azonban nem jelentékenyek.  

El tudja különíteni a munkát a magánélettől?

Szerintem ebben fejlődtem a legtöbbet az elmúlt években, korábban nagy fejlesztendő terület volt ez számomra. Mostmár szerintem sokkal jobban és strukturáltabban működöm és ennek fontos része a  család mellett az énidő is. Többek között ezért is vagyok nagyon hálás, hogy az életem ezen szakaszában ilyen rugalmasan tudok a munka világában működni. Persze kivételek mindig vannak, de a fejlődés a fontos.

Inkább támogatták az ismerősei, vagy többen voltak, akik kétségeket fogalmaztak meg?

Nem igazán kértem ki az ismerősök véleményét, családilag döntöttünk a vállalkozásról, aminek a fő motivációja volt, hogy ne két 12 órában dolgozó felnőttel nőjön fel a kislányunk.. A férjem támogat a mindennapokban és igazából ez éppen elegendő. Amellett, hogy a szakmai és családi közegünk is nagyon támogató, mi magunk sokat kételkedünk természetesen -  de ez úgy gondolom inkább segíti a munkát és a fejlődést.

Sikerült elkülöníteni a vállalkozás és a saját pénzügyeit?

Egyéni vállalkozásban működünk jelenleg, így egy picit nehezebb, de mindenképpen igyekszem jól körülhatárolni az egyes területeket, ebben valószínűleg folyamatos fejlődésre van szükségem. A kezdetekkor persze elengedhetetlen a saját tőke bevonása, de ezt úgy gondolom sikerült tudatosan megvalósítanunk: egy kedvező feltételekkel rendelkező hitelfelvétellel optimalizáltuk a vállalkozás finanszírozását és a családi megtakarításaink kockáztatását. Szigorú elvünk, hogy egy meghatározott összeg mindig álljon rendelkezésre bármilyen eshetőségre felkészülve.

Ha ez nem sikerülne (sikerült volna), van következő terve?

Természetesen, a személyiségemből fakadóan és családanyaként sem állhatok egy lábon, több tervem is van akár a jövőre nézve, akár teljesen más vonalon, ha bármilyen okból kifolyólag nem sikerülne továbbmenni ezzel a céggel.

#Cápák között#rtl#Raiffeisen Bank#szabó adél anett#babycucc#különdíj

Címlapról ajánljuk