Cápák között

Könyvek, amik nem hiányozhatnak Tomán Szabina könyvespolcáról

rtl.hurtl.hu

2022. február 11. 11:26

A Cápák között befektetője az utóbbi időben több mesekönyvet tartott a kezében, mint önfejlesztő olvasmányt, az rtl.hu kérésére mégis kiemelt néhány olyan szerzőt, akik nagy hatással voltak rá az elmúlt években. Vannak köztük olyanok, akiknek a podcastjét is előszeretettel hallgatja vezetés közben. Íme Tomán Szabina könyvajánlója.

Michelle Obama: Így lettem

Őt akkor kezdtem követni elképesztő stílusa miatt, amikor bekerültek a Fehér Házba. A nő egy csoda. Erős, független, biztos háttere a családjának, és közben nem az a first lady, aki csak reprezentál. Ezt a könyvet azért szerettem olvasni, mert mindig inspiráló valakinek az életén keresztül belelátni a folyamatba, hogyan válik azzá, aki most. Tiszteletre méltó az egyenrangúság, ahogy a férjével működnek. Élvezet volt megismerni azt a közeget, ahonnan érkezett.  

Simon Sinek: Végtelen játék

Előadása a valaha volt legnépszerűbb TED előadás, én is megnéztem számtalanszor. Időről időre nem árt megállni, és mélyen magunkba nézni, miért is csináljuk a vállalkozásunkat, miért teremtettük meg a márkánkat. Mi az, amiben hiszünk, mi az, amihez más is tud csatlakozni. Simon podcastjai mindig feltöltenek, a Végtelen játék című könyvét pedig azért szeretem, mert a jó vezetőre koncentrál, arra, ahogy a csapatunk, a márkánk reziliens lesz. Az üzlet végtelen játék, nincsenek győztesek vagy vesztesek, hiszen nincs végpontja. Csak azt tudjuk érzékelni, hogy megyünk előre, nem maradunk le, és számomra ez nagyon fontos tanítás volt.

Barabási Albert-László: A Képlet

Sokan kérdezik tőlem, hogy mi a sikerem titka. Ez a könyv pedig a siker törvényszerűségeiről beszél. Mintha előre meg lehetne mondani, hogy ki lesz sikeres. A siker számomra az, hogy én mit gondolok erről. A könyv szerint pedig az, hogy mit gondolnak rólam mások, én mennyire vagyok sikeres az ő szemükben. Tele volt jó példával, ezért élvezet volt olvasni. Büszke vagyok rá, hogy a szerzőt nemzetközi szinten is elismerik és számon tartják.

Daniel H. Pink: Drive

A büntetés és a jutalmazás ideje lejárt, ebből a könyvből ezt tanultam meg. A hagyományos jutalom-büntetés típusú motiváció a XXI. században egyre kevésbé hatékony, sőt gyakran kifejezetten káros. Daniel Pink Drive című könyvében számos kísérleti eredményt és gyakorlati tapasztalatot felvonultatva ismerteti, hogy mitől üdvözítő az általa Motiváció 3.0-nak keresztelt megközelítés. Számomra nagyon fontos, hogy a kreatív munkát ösztönözzem. Ezért is fontos számomra az a tudás, amit a könyv adott.

Amy Cuddy: Jelenlét – Így beszél a tested

A könyv szerzője a jó első benyomásról beszél, ami nekem nagyon fontos. Nem csak azért, mert korábban modell voltam. Amikor elkezdtem üzletasszonyként tárgyalni, sok előítélettel kellett megküzdenem. Fontos tudni, min múlik, hogy jó első benyomást tegyünk a másik félre. Amy Cuddy, a Harvard pszichológus professzora 15 évig tanulmányozta az első benyomásokat két munkatársával, és mintákat fedezett fel ezekben az interakciókban. A szerző azt mondja, hogy az emberek két kérdésre keresik a választ az első találkozásnál: Bízhatok-e ebben a személyben? Tudom-e tisztelni ezt a személyt? Nagyon érdekes volt ezt olvasni. Szívből ajánlom.

Korábbi cikkek a Cápákról:

#Cápák között#tomán szabina#könyvek#rtl#RTL Klub#könyvajánló

Címlapról ajánljuk