Cápák között

Itt tartanak a Cápák között idei évadának eddigi befektetései

Sallós-Kovács LucaSallós-Kovács Luca

2022. február 3. 12:50

Az üzleti showműsor jelenleg is futó 4. évada már most számos új sikersztorit tudhat magáénak. Íme az eddig megvalósult – vagy napokon belül megvalósuló – befektetések az idei szériából, a vállalkozók és a Cápák élménybeszámolójával kiegészítve.

Vegi Pont

Garzó Galatea és Garzó Gabriella 4 éve hozták létre vállalkozásukat, a Vegi Pontot. A testvérpár helyi termelők zöldségeiből készít hagyományos savanyúságokat. 2022-es terveik között szerepel, hogy snack savanyúságaikból 40 tonna kerüljön a boltok polcaira. Ehhez kértek 20 millió forintot a Cápáktól 5% tulajdonrészért cserébe. A vállalkozóknak Tomán Szabina és Balogh Levente is befektetési ajánlatott tett: 10-10 millió forintot kínáltak 15%-15% tulajdonrészért, melyből 5-5% visszavásárolható két éven belül. A műsor után januárban megtörtént az első személyes egyeztetés, ami mind a vállalkozók, mind a befektetők szerint rendkívül előremutató volt.

Elvárásokon felüli volt a találkozó, mindketten tele voltak ötletekkel, nyitottak és lelkesek voltak. Mi is nagyon lelkesek vagyunk a közös jövőt illetően. Leventére a gyártásfejlesztésben, míg Szabinára a termékek fejlesztésében számítunk majd

– mesélte Galatea.

 

Balogh Levente elárulta, hogy már megbeszélték a befektetési szerződés részleteit is, és jelenleg az ügyvédi munkálatok zajlanak.

„Elkezdtük átbeszélni, hogyan lehetne fejleszteni. Márciusban megnézem az üzemüket, hogy milyen technológiára van még szükségük. Szakmailag ők nagyon jók, van egy alaptevékenységük, amivel egy bizonyos szintet már elértek. A következő lépcsőfok megmászásához kellünk majd mi Szabinával, hogy iránymutatást adjunk: milyen termékeket érdemes gyártani, és ennek a technológiai feltételeit hogyan lehet kivitelezni” – számolt be a fejleményekről Balogh Levente.

Tomán Szabina is pozitívan tekint a Vegi Ponttal közös jövő felé:

Tudom, hogy ők olyan vállalkozók, akikkel könnyedén tudok együtt dolgozni, akik ugyanúgy szeretnének növekedni, bővülni, fejlődni, tanulni, mint én.

A műsor után megnőtt a Vegi Pont termékei iránti érdeklődés, rengetegen keresték fel a weboldalukat is. Galatea és Gabi tervei között szerepel, hogy a befektetés összegéből csomagológépet és anyagmozgató eszközöket vásárolnak, fejlesztik a jelenlegi infrastruktúrát és az eszközparkot. Egy-két éven belül pedig egy nagyobb volumenű új üzem megvalósítását tervezik.

Quantum

Bege Áron és Bőhm Zsombor a Quantum digitális iskolaszövetkezettel érkeztek a Cápák közöttbe, hogy a befektetőkkel kiegészülve forradalmasítsák a diákfoglalkoztatást Magyarországon. A diákmunka-közvetítés újragondolói a Cápáktól 15 millió forintot kértek 5% tulajdonrészért. Bár több befektető is ajánlatott tett nekik, a fiatal vállalkozók végül Balogh Levente és Balogh Péter mellett döntöttek, akik 7,5-7,5 millió forintot ajánlottak 3,5-3,5%-ért cserébe.

 

A műsorban való szereplés óta több mint 200 ajánlatkérés futott be cégek részéről a Quantumhoz, illetve több mint 1000 diák jelentkezett az oldalukon keresztül munkára. Áron és Zsombor, valamint a mögöttük álló csapat szinte azonnal elkezdte felvenni a kapcsolatot a jelentkezőkkel. Az érdeklődő cégekkel jelenleg is egyeztetnek, de jó részükkel már a szerződéskötésen is túl vannak.

Több olyan igazán nagy cég is megkeresett minket, amelyektől akár évi több száz millió forintos forgalmat is várhatunk

– mesélte Bege Áron.

Emellett fejlesztéseket is eszközöltek, automatizálták az ajánlatkiküldő és toborzó rendszerüket is, valamint időközben a csapatuk is 10 fősre bővült, hogy tartani tudják a lépést a nagy érdeklődéssel.

A befektetés még folyamatban van, de a gyakorlatban már elindult az együttműködés a Cápákkal. Már többször találkoztunk velük, Petya segített felkészíteni a weboldalunkat, hogy bírja a terhelést az adás során*, valamint Levente új kávézóláncába is közvetítettünk már diákokat

– folytatta Áron az élménybeszámolót.

Balogh Péter is izgatottan mesélt a Quantummal való együttműködésről:

„A Quantumos srácokkal nagyon szeretek együtt dolgozni, mert nagyon ügyesek. Már zajlik a munka, a forgatást követően már együtt készültünk a műsorba kerülésre, és azóta is dolgozunk a jogi hátterén annak, hogy be tudjunk fektetni. Volt némi komplikáció, mivel egy diákszövetkezet és egy kft. együttállásáról van szó, de úgy tűnik, hogy sikerült ennek a végére járni. Remélem, hogy hamarosan hivatalosan is be tudunk szállni és tudjuk utalni a pénzt. Nagy szükség is lesz rá, hiszen rengetegen érdeklődnek a diákszövetkezet iránt, és hatalmas szerződéseket kötnek meg a napokban is a srácok. Továbbra is nagyon izgatottak vagyunk, és azt gondoljuk, hogy ez a jövő: a digitalizáció, ami minden piacon meg fog enni olyan játékosokat, akik nem tudnak az idővel együtt mozdulni.”

 

Balogh Levente így nyilatkozott a srácokról és a közös munkáról:

„Ügyesek, józanul gondolkoznak, és tudják, hogy miről van szó. Látják az esetleges problémákat, igyekeznek feltárni azokat, és a segítségünkkel a megoldásokat is megtalálják majd. Több tanácsadói körön is túl vagyunk már. Nagyon nagy cégek jelentkeztek a szolgáltatásukra több száz milliós megrendelési igénnyel, így felmerült a tőkehiány problémája. Most azt kell megnézzük, hogy milyen forrásokat tudunk találni erre.”

WeR MAMBA

Varga Martin és Nagy Zsombor elektromos rolleren gurulva érkeztek meg a Cápák között stúdiójába, hogy 5 millió forintot kérjenek a befektetőktől 15% tulajdonrészért cserébe. A WeR MAMBA rollerei és a fiatal vállalkozók két Cápa érdeklődését is felkeltették, így végül Moldován András és Lakatos István is befektetett a vállalkozásba 5-5 millió forintot 12,5-12,5% részesedésért.

Azzal, hogy András és István is beszállt, dimenziót váltottunk. Belecsöppentünk egy olyan világba, amiről azt sem tudtuk, hogy létezik.

– kezdte Zsombor.

„A mentorprogram során azt kapjuk, amire számítottunk, sőt még többet is. Szinte mindennap beszélünk velük, bármikor hívhatjuk őket. Ilyenkor minimum 15-20 percet beszélünk, és mindig kapunk egy új perspektívát vagy egy új ötletet. Moldován András legutóbb például Franciaországból küldött nekünk mintákat, hogy ott milyen termékek vannak. Nagyon ösztönzőleg hat ránk, hogy ennyire támogatóan lép fel és hisz bennünk, de Istvánról ez ugyanúgy elmondható” – mesélte Martin.

Lakatos István a következőképpen foglalta össze az eddigi tapasztalatait a WeR MAMBA fiatal vállalkozóival:

„Túlszárnyalják a várakozásaimat, mert egyrészt nagyon kreatívok, jó kezdeményezőképességgel rendelkeznek, és felkészültebbek, mint gondoltam volna. A velük egykorú lelkes, vállalkozni szerető fiatalok sokkal kevesebbet éltek még meg, mint amit ők. Másrészt az, ahogy a marketinget csinálják, ahogy a beszállítóikkal a megrendeléseket intézik, és ahogy a viszonteladói rendszert próbálják kiépíteni, mind-mind nagyon érett gondolkodásra utal.”

 

Martin és Zsombor a két befektetővel kiegészülve a műsor forgatása után 2021 decemberében új céget alapítottak, január első hetében pedig már a befektetés összege is megérkezett a számlájukra. A 10 millió forintból 70 darab elektromos rollert vásároltak, amikre a műsor után hatalmas lett az érdeklődés. Ezekből eddig 12 rollert vásároltak már meg magánszemélyek, és több viszonteladó is felvette velük a kapcsolatot, hogy saját üzletében forgalmazza a WeR MAMBA rollereit. A fiatal vállalkozók jelenleg több partnerrel tárgyalnak párhuzamosan, így ha minden jól megy, idén akár tíz különböző helyen is kaphatók lesznek kétkerekű járgányaik.

Nem vagyok meglepve, hogy az RTL Klub jelenleg legnézettebb műsorának van egyfajta piacfelhajtó hatása. Ráadásul az elektromos roller egy jelentős boom előtt áll, épp ezért szálltam be én is ebbe a vállalkozásba

– kommentálta az elmúlt hét eredményeit Lakatos István.

„Szerintem jó vállalkozó lehet belőlük, de hogy így is lesz-e, az csak 2-3 év múlva fog kiderülni, hisz egy vállalkozásnak sok buktatója lehet, főleg amikor már szervezetként kell működni, és nem elég a folyamatos improvizálás. Mindenesetre jó jel, hogy bármikor bármilyen ötlettel előállok, kiderül, hogy azt ők már meg is oldották, mert maguk is gondoltak rá. Tetszik, hogy vevőcentrikusak, 0-24-es szervizt biztosítanak, és komoly hangsúlyt fektetnek az alkatrész utánpótlásra is. Fontos, hogy nemcsak eladnak egy rollert, hanem a későbbi utóéletét is nyomon követik” – folytatta a Cápa.

 

Terveik között szerepel, hogy a rollerek mellé bukósisakot is adnak majd a vásárlóknak, szem előtt tartva a biztonságot, egyelőre azonban keresik a számukra legmegfelelőbb beszállítót.

„Ebben is aprólékosak vagyunk, mint ahogy a rollerekben is. Tervben van a bukósisak, csak meg kell találni azt a beszállítót, akivel úgy tudunk együtt dolgozni, mint akitől a rollereket szerezzük be. Egy biztos: az idei év első felében már lesznek bukósisakjaink is” – árulta el Martin.

Urilcard

Drabant Sebestyén egy fenntartható, digitális megoldással rukkolt elő a papíralapú névjegykártyák kiváltására. Az Urilcard tulajdonosa 15 millió forintért érkezett a műsorba, amiért cserébe 5% tulajdonrészt ajánlott a befektetőknek. A digitális névjegykártyára két Cápa is ráharapott: Tomán Szabina és Balogh Péter hosszas alkudozás után 7,5-7,5 millió forintos befektetési ajánlatot tettek a vállalkozónak 15-15% tulajdonrészért cserébe.

Örülök, hogy mindketten beszálltak, mert két Cápa kétszer annyi kapcsolat, kétszer annyi tapasztalat és sokkal nagyobb lehetőség a fejlődésre

– lelkendezett Sebestyén.

Az alábbi videóból kiderül, hogyan zajlott az első megbeszélésük a műsor forgatása után:

 

Balogh Péter elárulta, hogy miért tett ajánlatot Sebinek, és mi volt az, ami megfogta őt a fiatal vállalkozóban:

„Tetszett, ahogy hozzááll a problémákhoz, ahogy közelít a piachoz. Tetszett, hogy ennyire aktív, folyamatosan képezi magát és tanul. Szabinával egy fiatal, tehetséges vállalkozópalántába fektettünk. A közös munkából is az látszik, hogy jól sejtettük: ő tényleg egy jó alapanyag ahhoz, hogy később egy sikeres vállalkozóvá nője ki magát.”

A kooperáció már megkezdődött a vállalkozó és a befektetők között. Jelenleg az ügyvédi folyamatok zajlanak, így hamarosan aláírhatják a befektetési szerződést. Sebi azonban már így is rengeteg tanácsot kapott a Cápáktól, és az eddigi együttműködés már most felülmúlta a vállalkozó elképzeléseit.

Tomán Szabina így vélekedik a közös munkáról:

„Sebi egy nagyon fiatal és lelkes, tipikus önfejlesztő vállalkozó. Az eddigi tapasztalatai alapján a maximumot kihozta ebből a termékből. IT oldalról Petya tud sokat hozzátenni az Urilcardhoz, én pedig a marketingben, sales-ben és a kapcsolatrendszerem által tudok segíteni. A forgatás után elindult az a munkafolyamat, amit én vártam ettől a vállalkozástól: megalapítottuk a céget, és elindultunk az úton, hogy hamarosan közösen és erősen tudjunk megjelenni a piacon.”

A vállalkozó azt is elárulta, hogy mire költené a 15 millió forintos befektetési összeget:

Egy részét fejlesztésekre szeretném fordítani, amik hozzájárulnak ahhoz, hogy még komplettebb, még egyszerűbb, még jobb szolgáltatást tudjunk nyújtani. A másik részét pedig a marketingre és a brandépítésre fordítanám, hogy amit csinálunk, megfelelően tudjon eljutni a felhasználókhoz és a leendő ügyfelekhez.

Az Urilcard megálmodójának 2022-re kitűzött célja, hogy a Cápákkal kiegészülve elérje a 100 millió forintos árbevételt, később pedig a hazai piac meghódítása után nemzetközi vizekre evezzen. Az érdeklődés már most óriási a digitális névjegykártyák iránt, ami a weboldal forgalmán és a közösségi oldalak aktivitásán is meglátszott a műsort követően.

„A statisztikák az egekben voltak az adás után, felrobbantak a közösségi oldalak és a weboldal látogatói száma” – mesélte Sebestyén, akinek Petya segített a műsor 2021 év végi forgatása után, hogy a weboldal bírja a terhelést az adásba kerülés napján, valamint a jelenleg futó Cápa akciót is közösen találták ki.

A RoboKaland sikersztorija

Ugyan befektetést nem kapott a RoboKaland, de Gajdács Krisztián és Gajdács-Leszkó Georgina így is a Cápák között nagy nyertesei közé tartoznak. A páros elektronikai hulladékokból készít igazi kincseket a náluk táborozó gyerekekkel, akiket mindeközben szoftverek és hardverek fejlesztésére tanítanak. A RoboKaland megálmodói bebizonyították, hogy a kidobásra szánt elektronikai eszközökből a gyermeki kreativitást felhasználva mindig lehet valami újat alkotni.

Less be a RoboKaland birodalmába:

 

A műsor során több Cápa is felajánlotta nekik a segítségét. A befektetők nem tétlenkedtek, rögtön a forgatás után felvették a vállalkozókkal a kapcsolatot. Balogh Péter ingyenes hozzáférést biztosított számukra a startupok felépítéséről és működéséről szóló online tanfolyamához, amit Krisztiánék azóta sikeresen el is végeztek. Lakatos István is támogatásáról biztosította őket, azóta számos e-mailt váltottak, hogy megtalálják az együttműködés legoptimálisabb formáját.

„Abban tudom segíteni őket, hogy a RoboKaland, mint egy közhasznú tevékenység minél sikeresebb legyen. Ha Budapesten szeretnének tábort szervezni, akkor abban is nagyon szívesen segítek nekik; akár a helyiség kiválasztásában, akár a közreműködő emberek megszervezésében. Mivel egy informatikai cégnek vagyok a vezetője, így óhatatlanul felmerült a kérdés, hogy milyen módon kezeljük az elektronikai hulladékot. Akár meghibásodott nyomtatókról vagy számítógépekről legyen szó, amiket kidobnánk vagy újrahasznosítanánk, mindenképpen egyeztetni fogunk Kriszékkel, hogy szükségük van-e rá. Még abban is segíteni tudunk, hogy lejuttassuk ezeket az eszközöket Békéscsabára” – mondta Lakatos István.

 

Azonban nem csak a Cápák tettek felajánlásokat a RoboKaland vállalkozóinak. Miután Gina és Krisztián feltűnt az üzleti showműsorban, rengeteg magánember kereste fel őket, hogy kisebb-nagyobb tárgyi felajánlást, szakmai segítségnyújtást vagy táborhelyszínt biztosítson számukra.

Mindenféleképpen a műsor nyertesei vagyunk

– kezdte Krisztián.

„A Cápák megerősítettek abban, hogy jó, amit csinálunk, ne adjuk fel. Azóta nagyon sok felajánlást kaptunk, rengeteg ember kopogtatott az ajtónkon. Több száz telefonhívást kaptunk az ország minden pontjáról. A tervünk, miszerint ebben az évben három helyen táborozunk, már most megdőlni látszik. Úgy néz ki, hogy 2022-ben minden héten máshol tarthatunk majd tábort. Jelentkeztek nagy múltú és neves szakemberek is, hogy segítsék a munkánkat a tananyag és a módszertan kidolgozásában” – újságolta Krisztián, aki azt is elárulta, hogy a RoboKaland néhány héten belül nonprofit kft.-vé alakul.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt a Genesis 1:11 űrprojekttel a műsor óta, és hogy halad a befektetés a Mars terraformálásával foglalkozó vállalkozás esetében? A Fókusz riportjából kiderül, amit ide kattintva nézhetsz meg!

* A Cápák között 4. évadának felvétele 2021 novemberében és decemberében zajlott.

#Cápák között#RTL Klub#rtl

Címlapról ajánljuk