Bulvár

„Kint háború dúl” – ingyenpénz, játékkonzolok és egy koncert is okozott már tragédiát

Dévai LászlóDévai László

2024. április 18. 15:23

Magyar influenszerek médiahekkje bénította meg a fővárosi Deák Ferenc tér környékét, a Dalszínház utcában összegyűlt tömegben a fiatalok szinte egymást taposták. Azután lett káosz, hogy influenszerek kétmillió forintot szórtak szét ezresekben tinik között. Az elmúlt években azonban nem ez volt a legfelkavaróbb eset, olyan is előfordult, hogy egy jószándékú pénzosztás majdnem 100 ember halálát okozta. 

Tömegrendezvények szervezésekor fontos, hogy a résztvevőket minden esetben instruálják, a szakértők szerint mindenképp kerülni kell az olyan helyzeteket, amelyekből pánik alakulhat ki. A pánik egy félelmi reakció, ami vélt vagy valós fenyegetettség esetén alakulhat ki. Uralni nem lehet, csak megelőzni, ezért fontos minden óvintézkedést megtenni annak érdekében, hogy ne alakuljon ki. Szombaton mégis valami hasonló történt.

Az ügy előzménye, hogy a Mobilfox nevű cég állítólag kirúgta a reklámarcukat, Szépréthy Rolandot, aki – megint csak állítólag – ellopta a cég TikTok csatornáját, ahol részesedést követelt a cégből az alapító Diller Kevintől (25 százalékot vagy 100 millió forintot). Szépréthy azt ígérte, ha ez megvalósul, 2 millió forintot szór le a cég irodájának Dalszínház utcai tetejéről. Nos, azt nem tudjuk, hogy a tranzakció létrejött-e vagy volt-e valaha is balhé, mindenesetre szombaton megtörtént az akció. Roland és Kevin később együtt jött ki a Mobilfox telephelyéről és együtt mentek át biztonsági emberek gyűrűjében a Deák Ferenc térre, ahol folytatódott a pénzszórás. A kaotikus tömegjelenetekben egy ember rosszul lett és rendőrt is kellett hívni.

Szépréthy Roland az esettel kapcsolatban az Indexnek elmondta, hogy „megalkottak egy mesét, hogy igenis vannak olyan helyzetek, mikor pénz hullik az égből”. Az esemény másik arcának, Diller Kevinnek az akció óta viszont megváltozott a véleménye:

Ha most dönthetnék újra, akkor a pénzosztás részét már nem csinálnám

– mondta, de azért hozzátette, hogy az „összejövetelnek jó közösségépítő hangulata volt”. Nemrég az rtl.hu is megírta, hogy jogosulatlan reklámtevékenység és közterülethasználat miatt eljárást indít a főváros a szombati pénzszórás szervezői ellen, Karácsony Gergely pedig arról posztolt a Facebook-oldalán, hogy behajtják az okozott kárt, a tülekedő fiatalok ugyanis teljesen tönkretették a Deák téri virágágyást.


Szépréthy Roland az eset után elnézést kért, az Instagramra feltöltött posztja szerint már rendezte a károkat, de ugyanakkor felszólította Karácsony Gergely főpolgármestert – aki korábban „feltűnési viszketegségben szenvedő influenszernek” nevezte –, hogy

ne rajta keresztül próbáljon magának politikai figyelmet szerezni.


Bár az esemény alatt végül „csak” a Deák Ferenc téri virágágyást érte a legnagyobb kár, de ez nem azt jelenti, hogy a „médiahekk” ne fordulhatott volna bármelyik pillanatban tragédiába. A témával kapcsolatban Guld Ádám médiakutató a Reggeliben azt mondta, hogy a pénzszórással méltatlan helyzetbe hozták a szervezők az eseményen résztvevő fiatalokat.


Amikor halálos lesz az ingyenpénz

Külföldön olyan is előfordult, hogy a még jószándékú akciók is halállal végződhetnek. Jemenben például csaknem egy éve 6800 forintnak megfelelő összegért taposták halálra egymást az emberek.

Akkor több százan gyűltek össze egy szanaai iskolánál, ahol az iszlám böjti hónap, a ramadán utolsó napjai alkalmából fejenként mintegy 5000 jemeni riálnak megfelelő adományt osztottak szét. A tragédia után a jótékonysági eseményt szervező két vállalkozót őrizetbe vették, az ügyben vizsgálat indult. A tülekedésben 85-en vesztették életüket, a helyszínen készült felvételeken látszik, hogy az emberek egymáson átmászva próbálnak kijutni a tömegből.

Lázadás PlayStation-ökért

Tavaly augusztusban a magyar pénzszóráshoz hasonló eset történt New Yorkban, ahol egy közkedvelt, több millió követővel rendelkező Twitch-streamer Kai Cenat egy olyan rendezvényt szervezett, amin ingyen konzolokat és egyéb technikai eszközöket osztogatott volna a megjelenteknek. Cenat egy szerdai napon hirdette meg a péntek délután 4 órára tervezett akciót. 

Ha jól csinálod, bumm, kapsz egy PS5-öt, csak úgy

idézte az influencert a CNN cikke.

A tömeg pénteken kora délután kezdett gyülekezni, egyesek egy közeli építkezésről lapátokat és egyéb felszereléseket loptak, de voltak olyanok is, akik tűzijátékokkal érkeztek a találkozóra. A hatóságok úgy döntöttek, hogy a káosz miatt a metrók sem állhatnak meg a közeli állomásokon.

Az eseményeket a szervező Cenat is követte, aki élő adásban azt mondta, hogy „kint háború dúl”. Az influencer végül autóval hagyta el a helyszínt. A botrányba fulladt rendezvény után 65 embert állítottak elő, köztük 30 fiatalkorút. 

Cenatot is őrizetbe vették, lázadásra való felbujtással és törvénytelen gyülekezésre buzdítással vádolták meg.

A rendezvény egyébként nem volt biztosítva, sőt még a rendőrségen sem jelentette be.


Cenat botrányba fulladt rendezvénye kapcsán Pamela Rutledge médiapszichológia professzor a Psychology Today szaklapban megjelent cikkében azt írja, hogy be kell látni, hogy az influenszerek már nem csak az online térben léteznek. „Itt az ideje, hogy az influenszerek és az ügynökségek is tudomásul vegyék, hogy ez már nem csak egy háziipar vagy hobbi. A platformok kombinációja révén egy-egy influencer mobilizációs képessége jelentős lehet. Itt az ideje, hogy ők és az ügynökeik megértsék végre az ezzel járó felelősséget” – írta  Rutledge.

A szakértő szerint az is gond, hogy a legtöbb influenszer nagyon fiatalon és nagyon gyorsan válik híressé, így például nem jellemző rájuk, hogy önmérsékletet tanúsítanának a közösségépítés terén. El kell érniük egy bizonyos számú követőt ahhoz, hogy megteremtsék a bevételt ahhoz, hogy PR-szakembereket alkalmazzanak, akik segíthetnek a márkájuk építésében, amibe beletartozik a tömegrendezvények biztonságos lebonyolítása is.

Amikor egy koncert is halálos lehet

Magas, profi szinten is gondot tud okozni, ha a tömegben pánik tör ki. 2021 november 7-én az Astroworld zenei fesztiválon Travis Scott koncertjén 10 ember halt meg, az áldozatok 9 és 27 év közöttiek voltak. A színpadnál feltolult tömegben tucatnyian meg is sérültek, voltak, akiket úgy összetapostak, hogy már a helyszínen életüket vesztették (összesen 8 ember). Lina Hildago megyei bíró a tragédia után nem zárta, ki az 50 ezer fős fesztivál tervei nem voltak megfelelően kidolgozva. Egyesek arról számoltak be, hogy bedrogozták őket. A tragédiával korábban a Fókusz is foglalkozott, ezt a lenti videóban nézheti meg.


Travis Scott koncertjeivel később sem volt minden rendben. 8 hónappal a tragédia után ismét balesetveszélyes helyzet alakult ki, de ezúttal időben leállították a show-t. Erről itt olvashatnak bővebben. 

Szépréthy Rolandék pénzszórása kapcsán Szabados Ági, a Reggeli műsorvezetője azt mondta, hogy ő inkább azt szeretné, ha a könyvtárak előtt állna olyan sor, mint a Deák téren az ingyen ezresekért:


Nyitókép: Emlékezés az Astroworld egyik áldozatára – Fotó: Brandon Bell / Getty Images

#Bulvár#influencer#tömeg#tartalomgyártók#pánik#ma

Címlapról ajánljuk