Bulvár

Fogamzásgátlót vetnének be a szürkemókusok ellen

rtl.hurtl.hu

2022. július 11. 15:42

A faj olyan szintű ökológiai károkat okoz Nagy-Britanniában, hogy a tudósok nem látnak más megoldást.

Szokatlan javaslattal álltak elő kutatók Nagy-Britanniában az Amerikából behurcolt szürkemókusok túlszaporodásának megfékezésére. Az állatoknak fogamzásgátlót adnának, hogy a számukat hatásosan, de humánus módon csökkentsék – írja a BBC.

Fogamzásgátlót vetnének be a szürkemókusok ellen
Szürkemókus a fán - Fotó: Paul Lakatos / SOPA Images / LightRocket / Getty Images

A szürkemókusok rendkívül elterjedtek Nagy-Britanniában, csaknem 2,7 millió egyed él az erdőkben országszerte. Ezek az állatok, bár ártalmatlannak tűnnek, hatalmas károkat okoznak az erdők ökoszisztémájában, mivel a fák kérgét megsértve kutatnak növényi nedvek után. Ez sajnos más élősködőknek is kedvez, így nemcsak a szürkemókusok, de egyéb fajok miatt is rohamosan pusztulnak a fák egyes területeken. Ez megnehezíti a kormány klímavédelmi törekvéseit, ugyanis hatalmas az általuk okozott pénzbeni és természetbeni kár.

Emellett az egyik őshonos rágcsáló, az európai mókus fennmaradását is veszélyezteti a szürkemókusok elszaporodása, ugyanis a szürkék nagyobbak és erősebbek, valamint mókushimlőt is hordoznak, ami rájuk nem veszélyes, az európai mókusok számára azonban halálos.

Fogamzásgátlót vetnének be a szürkemókusok ellen
Európai mókus - Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / Getty Images

A tudósok egy speciális etetőt fejlesztettek ki, amibe a szürkemókusok számára olyan ellenállhatatlan mogyoróvajat tesznek, amibe belekeverték a fogamzásgátló hormont. Ebbe az etetőbe a többi faj nem fog tudni bejutni, mert egy különleges mérleg működtetni az ajtaját, így a súlyban és méretben is kisebb európai mókusok biztonságban lesznek. A hormon mindkét nem szaporodóképességét gátolja majd.

Fogamzásgátlót vetnének be a szürkemókusok ellen
A kép illusztráció. Az európai mókusok nem tudnak majd hozzáférni a fogamzásgátló élelemhez. - Fotó: Jeff J Mitchell / Getty Images

A kutatók már évtizedek óta próbálják megfékezni a szürkemókusok térnyerését, ám a gyors szaporodási képességük miatt mindeddig más módszerek nem jártak sikerrel. A tudósok bizakodóak, a módszert hamarosan tesztelik, és akár 2 éven belül alkalmazhatják majd. Ha sikerrel járnak, a technika úttörő lehet, és más kártevőknél is használható lesz, például a patkányok, egerek és vaddisznók esetében is.

A hormonális módszer széleskörű támogatást kapott, humánusabb és hatásosabb is, mint az eddig próbált technikák, így a különböző természet- és állatvédő szervezetek mellett még Károly herceg is az ügy mellé állt.

Nyitókép: Mark Fletcher / MI News / NurPhoto / Getty Images

#Bulvár#tudomány#mókus#kártevő#fogamzásgátló#természetvédelem

Címlapról ajánljuk