Bulvár

„Nem tudom abbahagyni a remegést” – súlyos vádakkal illették Meghan Markle-t

rtl.hurtl.hu

2022. július 1. 8:18

Nem hozzák nyilvánosságra annak a vizsgálatnak az eredményét, amely a sussexi hercegnét érintő zaklatási vádakat tisztázhatta volna. 

A Daily Mail cikkében próbált utánajárni, miért pattanhatott ki botrány Meghan Markle sussexi hercegné kürül és miért nem hozta nyilvánosságra a palota azt a dokumentumot, amely tisztázhatta volna a hercegnét a munkahelyi zaklatási vádak alól.

Mint ismert, a Buckingham-palota független vizsgálatot rendelt el, miután  a királyi udvar több alkalmazottja is arról számolt be, hogy Harry herceg felesége megalázóan bánt velük, és addig szekálta őket, amíg fel nem mondtak. A vádak szerint Meghan Markle „kegyetlen érzelmi manipulációt” alkalmazott a szolgálókkal szemben, és megalázta őket. A jelentés el is készült, de a palota szándékai szerint soha nem kerül nyilvánosságra. A palota először ismerte el, hogy a vizsgálat hatására változások történtek a palota HR-szabályzatátban.

A Daily Mail cikkében arról ír, hogy meglehetősen szokatlan dolog hajnali 5-kor utasításokat kapni a munkaadótól, ez kontrolláló természetre utal, pánikot kelt. Ezekkel a hajnali utasításokkal kellett megbarátkozniuk a Kensington-palota munkavállalóinak 2018-ban a friss házas Meghan Markle-től. A palota tisztviselői azonban lehűtötték a kedélyeket: a furcsa szokást azzal magyarázták, hogy a hercegné munkanapjának része, hogy kapcsolatot tart az Egyesült Államokban lévő szakemberekkel, az időeltolódás miatt pedig korábban íróasztalhoz ül. A furcsa stílust pedig kulturális különbségekkel, illetve azzal magyarázták, hogy az amerikaiak sokkal közvetlenebbek.  

Eközben az egykori színésznő barátai arról áradoztak a People magazinnak, hogy Meghan Markle mindig is büszke volt arra, hogy jó főnök. Azt mesélték, hogy egy alkalommal egy egész fagylaltos kocsival lepte meg a személyzetet, akik ingyen fogyaszthattak.

A lap szerint az esküvőt követő októberre azonban ennek mintha nyoma veszett volna és „macerás hercegnőként” emlegették Harry herceg feleségét. Ennek pedig állítólag semmi köze nem volt az amerikaiakra jellemző nyílt kommunikációhoz. Az érintettek, kemény, ellentmondást nem tűrő modort említettek, történetek kezdtek el keringeni arról, hogy a hercegné stílusa miatt az asszisztensek sírva fakadtak. A zsarnokoskodó szó is elhangzott a hercegnével kapcsolatosan, jogosan vagy jogtalanul, teszi hozzá a Daily Mail.

Néhány hónappal ezelőtt a Buckingham-palota megígérte, hogy nyilvánosságra hozza a jelentését arról, hogyan kezelték a munkahelyi szekálásról szóló, a lap szerint történelmi vádakat. Ma ez már üres ígéretnek hangzik, hiszen ez nem történt meg: ahelyett, hogy nyilvánosságra hozták volna az áldozatok védelmében tett lépéseket, eltakarták a problémát a palotai protokollok megváltoztatásával. A gyanú szerint az átláthatóság ígéretét feláldozták annak érdekében, hogy a vádak középpontjában álló sussexi hercegi párt védjék.

A lap hozzáteszi: a királyi családnak dolgozni sosem volt leányálom, a hosszú munkaórák és a magas elvárások rendkívül megterhelőek. Azonban – ahogyan a lap hozzáteszi – nagy különbség van Károly herceg köztudottan magas elvárásai és azon vádak között, amelyek a hercegné korábbi csapatától érkeztek. Meghan Markle ugyanis állítólag a felmondásig szekálta személyzete két tagját, egy személyt pedig megalázott. Négy évvel ezelőtt úgy tűnt, fordulat áll be a történetben: 2018 őszén Jason Knauf, a hercegi pár akkori kommunikációs titkára hivatalos panaszt nyújtott be az állítások miatt – a lap szerint nyilvánvalóan azért, hogy megvédje munkatársait. A házaspár nyilvános megjelenéséért felelős emberként Jason Knaufot annyira megrémítették a hallottak, hogy egy emailben rögzítette azokat, és a következőket írta: 

„Nagyon aggaszt, hogy a hercegné az elmúlt egy évben két asszisztenst is ki tudott zsarnokoskodni a háztartásból. Az (X)-szel való bánásmód teljesen elfogadhatatlan volt. Úgy tűnik, a hercegnének feltett szándéka, hogy mindig piszkáljon valakit. Zaklatja (Y)-t, és igyekszik aláásni az önbizalmát. Egymás után érkeznek a bejelentések olyan emberektől, akik tanúi voltak az (Y)-val szembeni elfogadhatatlan viselkedésének” – írta. Ugyanebben az üzenetben Knauf aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a pár magántitkára, Samantha Cohen rendkívüli stresszt él át.

A zaklatás részletei  két és fél évig titokban maradtak. A vádak csak azután kerültek nyilvánosságra, hogy Harry herceg és Meghan hercegné Kaliforniába költöztek. A zaklatásról szóló állítások néhány nappal azelőtt jelentek meg a The Times című lapban, hogy a hercegi pár exkluzív interjút adott az Egyesült Államok egyik legismertebb újságírójának, Oprah Winfrey-nek. Erre reagálva a hercegné képviselői azt mondták, hogy a Buckingham-palota egy teljesen hamis, félrevezető és káros félinformációkon alapuló narratívát akar terjeszteni.

Az egyik volt alkalmazott azt mondta a lapnak, hogy a hercegné személyesen alázta meg. Több munkavállaló is azt állította, hogy a hercegné megríkatta őket, az egyik érintett pedig, amikor a Meghan Markle-el várható konfrontációra készült, kollégájának azt mondta: 

Nem tudom abbahagyni a remegést.

Az egyik királyi segítő úgy írta le a jelenséget: „inkább érzelmi kegyetlenségnek és manipulációnak tűnt, amit szerintem zaklatásnak is nevezhetnénk.” A palota életét ismerő források emellett arról panaszkodtak, hogy az udvar vezető tisztségviselői keveset tettek a panaszok kezelése érdekében, annak ellenére, hogy állítólag 

a személyzet tagjait – különösen a fiatal nőket – a sírásig zaklatták.

Egyiküket így idézték: „Az intézmény folyamatosan csak Meghant védte. A általa utált szürke öltönyös férfiaknak sok dologért kell felelniük, mert nem tettek semmit az emberek védelmében".

Nem zsarnoknak ismerték meg

Jenny Afia, a hercegné ügyvédje szerint ezek az állítások abszolút nem igazak és nem felelnek meg a hercegnével kapcsolatos tapasztalatoknak. Janina Gavankar színésznő, Meghan Markle közeli barátja pedig úgy fogalmazott:

17 éve ismerem őt, és láttam, hogyan tekint a körülötte lévő emberekre, és elmondhatom, hogy nem zsarnokoskodik.

Többen is hasonló szavakkal fejezték ki támogatásukat, a hercegnő ellen felhozott vádak közül egyik sem bizonyult igaznak, teszi hozzá a lap.

De voltak arra utaló jelek, hogy valami baj lehet: a Daily Mail 2018-ban nyilvánosságra hozta, hogy Meghan Markle személyi asszisztense felmondott. Néhány nappal később az asszisztenst Melissa Touabti néven említették, aki korábban a Take That egykori énekesének, Robbie Williamsnek és az üzletasszony Amanda Staveley-nek dolgozott. Touabti nem az első munkatárs volt, aki távozott. Egy másik asszisztens – szintén egy fiatal nő, akit a pár még házasságkötése előtt vett fel – szintén hirtelen hagyta ott állását.

Mindkét személyi asszisztens titoktartási megállapodást írt alá – ez a királyi alkalmazottaknál bevett gyakorlat –, és a lap szerint nincs arra utaló jel, hogy a hercegné megpróbálta volna megakadályozni őket abban, hogy beszéljenek. Mindenesetre az a nyugodt, laza légkör, amelyet sokan az agglegény hercegnek dolgozva tapasztaltak, állítólag gyorsan megváltozott.

Egy részmunkaidős alkalmazott, aki rövid ideig Harry herceg udvartartásához tartozott, elmondta: a későbbi hercegné érkezése előtt a herceg reggelente kávét főzött szűkkörű személyzetének. Az esküvő után azonban hercegné ragaszkodott hozzá, hogy egy komornyik vegye át a kávéfőzési feladatokat. 

Ennek ellenére pontos részleteket nem lehetett tudni arról, hogy mi történhetett a hercegi pár személyzetével. És bár a felszínes szemlélő számára úgy tűnhetett, hogy miden rendben van, a lap szerint a színfalak mögött a magas rangú tisztviselők aggódtak. Knauf beavatkozása hozott fordulatot. A személyzet panaszait, vádjait tartalmazó emailt Simon Case-nek, Vilmos herceg akkori magántitkárának küldte el, miután megbeszélte az ügyet Samantha Carruthersszel, Károly walesi herceg humánerőforrás-vezetőjével. Knauf szerint Carruthers 

minden tekintetben egyetértett velem abban, hogy a helyzet nagyon súlyos. 

Hozzátette: „Továbbra is aggódom amiatt, hogy nem történik semmi.” Az utolsó sorban pedig arról írt, hogy kérdésként felmerült benne, hogy vonatkozik-e a palota zaklatásra vonatkozó szabályzata a királyi család tagjaira is. A lap erre utalva úgy fogalmaz, ironikus lehetett, hogy azok a szürke öltönyösök akarják megvédeni Meghan Markle-t, akik a hercegné szerint tönkre akarták tenni őt. 

A lap a vizsgálat eltüntetéséről azt írja: úgy tűnik, hogy a sussexi hercegi párral való béke előnyösebb a királyi családnak, mint annak bemutatása, hogy milyen tanulságokat lehetett volna levonni az ügyből. A szerző idéz egy állítólag elkeseredett, a palotában dolgozó alkalmazottat: 

A nyilvánosság megint azt fogja hinni, hogy arról van szó, hogy hogyan tudjuk elsimítani ezt és nem arról, hogy ténylegesen foglalkozunk vele.
 

Nyitókép:  Anwar Hussein / Getty Images

 

 

 

#Bulvár#meghan markle#királyi család#harry herceg

Címlapról ajánljuk