Belföld

Semjén: Menthetetlen, visszataszító és védhetetlen a papok botránya

rtl.hurtl.hu

2024. szeptember 14. 14:59

Semjén Zsolt a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyében történt botrányokról beszélt egy szombati konferencián. 

Menthetetlennek, visszataszítónak és botrányosnak nevezte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azoknak a papoknak a botrányait, amely mint mondta, az egyházat és a keresztény közéletet egyaránt megrázta – írja az MTI.

A múlt pénteken három Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyében szolgáló papot is felfüggesztettek. Közülük Bese Gergőt, dunavecsei plébánost azután mentette fel Bábel Balázs kalocsai érsek a papi szolgálat alól, hogy a Válasz Online feltárta: a kormánykörökben népszerű plébános férfiakkal tartott fenn intim kapcsolatot, melegpartikra járt, és a róla készült felvételeket melegpornóoldalakon is megtalálni. Két másik plébános esete ennél sokkal súlyosabb: R. Gábor és H. Róbert gyerekekkel szembeni szexuális visszaélést követhetett el.

Semjén Zsolt a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) szombati budapesti konferenciáján úgy fogalmazott: ami visszataszító, az visszataszító, ami védhetetlen az védhetetlen, a súlyos bűn, az súlyos bűn és ezt nem kell azzal relativizálni, hogy az egyházban az ilyen események töredékei a világban hasonló intézményekben előforduló bűnöknek.

Egyik bűn sem elfogadható, botrányos és súlyosan árt az egyháznak – mondta.

Az is fontos, hogy reflektáljanak rá, ne hallgassanak szemérmesen: először is el kell ismerni, hogy ami szörnyű, az szörnyű, ami visszataszító, az visszataszító és ami védhetetlen, az védhetetlen.

Semjén Zsolt ugyanakkor felvetette, az egyház ellenségeinek és kritikusainak, akik a gender-ideológiát propagálják, nem azt kellene mondani, hogy „Welcome to the club”?

Kitért arra is, hogy az egyház nem a szentek egyháza, hanem a bűnösöké is. Az egyház azért szent, mert Jézus Krisztus szent, és nem azért, mert minden egyes tagja szent. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az egyházat minden időben ékesítik a szentek.

Semjén Zsolt úgy fogalmazott: a Pitagorasz-tétel akkor is igaz, ha matektanár alkoholista. Jézus Krisztus evangéliuma akkor is érvényes, ha a plébános részeges vagy bűnös.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

#Belföld#semjén zsolt#katolikus#pedofil#pap#bese gergő#plébános

Címlapról ajánljuk