Belföld

Önvizsgálatra szólította fel a híveket Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek a Bese-botrány után

rtl.hurtl.hu

2024. szeptember 13. 15:07

A kalocsa-kecskeméti érsek az egyházmegyében történt botrányos ügyek után körlevelet írt a templombajáró híveknek.

Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke a Szemlélekkel azt közölte, hogy szeptember 15-én, vasárnap a főegyházmegye templomaiban felolvassák a híveknek azt a rövid körlevelet, amit az egyházmegyében történt botrányos ügyek után fogalmozott meg.

A levélben az érsek nem említi konkrétan Bese Gergő atya szexbotrányát, sem az egyházmegye két, pedofíliával vádolt papját, indoklása szerint azért, mert a botrány részletezése a bulvármédiára tartozik.

Bábel Balázs katolikus testvéreinek írt körlevele az Újszövetségből, Máté evangéliumának 26. fejezet, 41. verséből vett idézettel kezdődik:

A lélek ugyan kész, de a test erőtlen.

Az idézetet így aktualizálja az érsek az elmúlt napok történéseivel kapcsolatban: „Jézus ebben az egy mondatban egy egyetemes emberi igazságot fogalmaz meg, mely egyházként és egyénenként is a mi közös tapasztalatunk. Különösen akkor szembesülünk ennek a jézusi mondatnak a súlyával, ha a visszaélések különböző formáinak pusztító és megrendítő valósága tárul elénk, ahogyan ez az elmúlt napokban is történt egyházmegyénkben.”

Bábel Balázs ezután azzal folytatja, hogy „az emberek bizalmával és a tekintéllyel való visszaélés bármely formája elsősorban az érintetteket sebzi meg, ezért most figyelmünket fokozottan is feléjük kell fordítani.”

Körlevelében az érsek azt hangsúlyozza, hogy az ilyen esetekre világos és szigorú egyházi és állami törvények vonatkoznak, amiknek maradéktalan betartása segíti a híveket és az egyházat ezek kezelésében.

Ezen túlmenően a feladat azonban közös: a meghallgatás, az önvizsgálat és a sebek gyógyítása

– jelöli ki a következő időszak legfontosabb feladatait a katolikus főpap, aki a Szentírásra hivatkozva („Ha szenved az egyik tag, valamennyi együtt szenved vele.” – 1Kor 12.26) úgy fogalmaz, hogy „bármely sebzettségben osztozik egész közösségünk”. Végezetül Jézus szavait idézve azzal zárja a körlevelet, hogy „Az igazság szabaddá tesz”, mely ígéret „egyszerre nyújt reményt, vigasztalást és bátorságot ahhoz, hogy ennek az ígéretnek a jegyében folytathassuk a földi élet zarándokútját”.


Nyitókép: Belvárosi Plébánia - Kalocsa / YouTube

#Belföld#bese gergő#botrány#katolikus egyház

Címlapról ajánljuk