Belföld

„Rászedtek, naivságomat kihasználták” – elnézést kért a melegpornóbotrányban érintett pap

rtl.hurtl.hu

2024. szeptember 7. 22:48

„Nehéz tapasztalat a média és a politika hatalmával szembesülni” – írta Bese Gergő felfüggesztett dunavecsei plébános, aki korábban rendszeresen publikált és szerepelt a kormányközeli médiában.

Szombat este publikálta a 777.hu oldal Bese Gergő, a felfüggesztett dunavecsei plébános bocsánatkérő levelét. Besét azután mentette fel Bábel Balázs kalocsai érsek a papi szolgálat alól, hogy a Válasz Online feltárta: a kormánykörökben népszerű plébános férfiakkal tartott fenn intim kapcsolatot, melegpartikra járt, és a róla készült felvételeket melegpornóoldalakon is megtalálni. 

Mindeközben Bese számos alkalommal hitet tett a kormány LMBTQ-ellenes politikája mellett, és olyan szorosan volt becsatornázva a NER-be, hogy személyesen áldotta meg Orbán Viktor irodáit a Karmelita kolostorban, továbbá a Megafon helyiségeit, illetve a Mandiner szerkesztőségét. A Karmelita „felszenteléséről” szóló posztok eltűntek a miniszterelnök Facebook-oldaláról, Orbán szombaton erről azt mondta az RTL Híradónak, erről a „facebookosait” kell megkérdezni. Bese ügyéről általánosságban pedig azt mondta, „az egyházi személyek ügyei az egyházakhoz tartoznak”, és bízik egyháza vezetőiben, igaz, ő kálvinista.

A felfüggesztett dunavecsei plébános most azt írta, „nehéz tapasztalat a média és a politika hatalmával szembesülni. Nem csak felemel és magasztal, hanem egy pillanat alatt a pokolra is küld. A gyengeségem használják fel egyházam és a közösségem ellen, próbálnak minél nagyobb kárt okozni.”

Hibát követtem el. Rászedtek, naivságomat kihasználták és elveszítettem a józan ítélőképességem. Vétettem az egyházzal és a közösségemmel szemben. Megszegtem a papi fogadalmam, bűnt követtem el. Elnézést kérek mindenkitől, akit megbántottam, akinek csalódást okoztam.

Bese azt is közölte, hogy nagyon hálás „a kapott kegyelmekért, az emberek szeretetéért és azért, hogy hivatásomban számos embert vittem közelebb Istenhez és Egyházamhoz”.

A plébános köszöni mindazok megkeresését, akik segítségüket ajánlották fel neki, valamint akik imádkoztak érte. „Az elkövetkező hetekben szeretnék visszavonulni, elcsendesedni, bűnbánatot gyakorolni, átgondolni az életemet” – fogalmazott.

Bese a Facebookon is közzétett egy nyilatkozatot, azt mondta, fáj a szíve, mert megbántott embereket, és ezért elnézést kér.


Az RTL Híradó szombaton ellátogatott Dunavecsére, ahol Bese híveit kérdezte a plébánosról és arról, hogy mit szólnak a történtekhez:


Nyitókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Bese Gergő római katolikus plébános házszentelést tart a kormányfő hivatalának otthont adó Karmelita kolostorban vízkereszt napján, 2022. január 6-án – Fotó: Fischer Zoltán/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Belföld#bese gergő#lmbtq#NER#katolikus#botrány#pornóbotrány#keresztény#bocsánatkérés

Címlapról ajánljuk