Belföld

Tüntetések, pedagógushiány, drágább iskolakezdés – így indul az új tanév

rtl.hurtl.hu

2024. szeptember 2. 14:33

Iskola nélkül maradt gyerekekkel, növekvő szülői terhekkel és kirúgott igazgató miatti tüntetésekkel indul 2024/2025-ös tanév.

Szeptember 2-án másfél millió diák kezdte meg a 2024/2025-ös tanévet a köznevelésben és a szakképzésben. Bár a közoktatás minden tanuló számára ingyenes, a legtöbb szülőnek mégis mélyen a zsebébe kell nyúlnia tanévkezdéskor, különösen akkor, ha gyermekük most megy először iskolába – írja a Népszava.

Az iskolakezdés költségei a KSH adatai szerint jelentősen emelkedtek az utóbbi években: 2023 júliusára 20,4 százalékkal drágultak a tanszerek és az írószerek 2022 azonos időszakához képest, ezek átlagos fogyasztói árai idén további 7,4 százalékkal drágultak.

A lap idézi a REGIO Játék augusztusi kutatását, amely szerint egyetlen első osztályos gyermek iskolakezdésére jellemzően 50-75 ezer forintos kiadással számolnak a szülők, de több iskoláskorú diák esetén a kiadások tovább nőnek. „35 ezer forintot hagytam a papír-írószer boltban az elsős füzetekre, tollakra, rajz- és technikafelszerelésekre, és ebben nincs benne a táska meg a tolltartó” – mesélte a lapnak egy elsős kisfiú anyukája.

Eközben a családi pótlék összege 2008 óta változatlan: gyermekenként 12 200 forinttól 25 900 forintig terjedhet attól függően, hogy kétszülős családról, egyedülálló szülőről van szó, illetve van-e a gyermeknek valamilyen tartós betegsége, súlyos fogyatékossága. A tanév során emellett komoly kiadást jelentenek a különórák is: a magantanar.net 2024-es összesítése szerint például 

az angol magánórák átlagos óradíja idén tovább nőtt, már 6000 forint körül mozog.

Noha a nyáron meghirdetett pozíciók többségére sikerült munkaerőt találni, a közszféra állásportálja szerint egy-két nappal tanévkezdés előtt még mindig több száz betöltetlen pedagógus álláshelyre és más iskolai munkakörökre kerestek jelentkezőket. Tóth Tünde, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a Reggeliben arról beszélt: a pedagógushiány nem csökkent, és ennek enyhítésére van, hogy nyugdíjas tanárokat hívnak vissza a pályára. Hozzátette, a mobiltelefon-használatot korlátozó rendelet is nehezíti az iskolakezdést.


Hétfő reggel emellett ismét diákok tüntettek a budapesti Madách Imre Gimnázium épülete előtt az intézmény kirúgott igazgatójáért, majd este a Belügyminisztérium épülete elé vonulnak. De nem ez lesz az egyetlen tüntetés hétfőn: megmozdulások lesznek azért is, mert a kormányhivatal nem sokkal a tanévkezdés előtt úgy döntött, bezárja a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) több oktatási intézményét.

Az Iványi Gábor vezette egyház szegedi iskolája hétfőtől nem nyithatott ki, ezt péntek reggel tudták meg a diákok és tanárok. 140 gyerek nem tudott hova menni iskolába hétfőn, a diákok csaknem 90 százaléka sajátos nevelési igényű. Van olyan szülő, akinek három autista gyereke is ide járt. A szülők egész nap kétségbeesetten kerestek új intézményt a gyerekeiknek. Erről többet is megtudhat a Híradó riportjából:


Nyitókép (illusztráció): Getty Images

 

#Belföld#oktatás#iskolakezdés#tanévkezdés#2024/2025-ös tanév#tanárhiány#pedagógushiány#madách imre gimnázium#iványi gábor#magyar evangéliumi testvérközösség

Címlapról ajánljuk