Belföld

„A diákjainkat eddig nem a hazugságra neveltük” – Facebookon búcsúzott a Madách Gimnázium leváltott igazgatója

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 29. 8:41

Mészáros Csaba részben a sajtót tette felelőssé, amiért a Belügyminisztérium eltávolította a neves VII. kerületi gimnázium éléről.

Miután szerda este 7-kor tüntetést tartottak mellette, csütörtök hajnalban „Utolsó igazgatói bejegyzésem” címmel Facebookon reagált a személye körül kialakult helyzetre Mészáros Csaba, a Madách Gimnázium leváltott igazgatója. 

Mint arról az rtl.hu is beszámolt korábban, a Belügyminisztérium pár nappal iskolakezdés előtt felmentette igazgatói tisztségéből Mészáros Csabát, miután az iskola jelezte, hogy nem tiltják el az okoseszközök használatától a diákokat, annak ellenére, hogy augusztus nyolcadikától már rendeletben korlátozzák a mobiltelefonok használatát az iskolákban. A Belügyminisztérium azt közölte, hogy „egy jogszabályt be nem tartó, azzal nyíltan szembehelyezkedő vezető nem irányíthat állami intézményt. A Belügyminisztérium 2024. augusztus 28-án azonnali hatállyal felmentette a Madách Imre Gimnázium igazgatóját.”


Mészáros Csaba két fontos megjegyzést fűzött az elmúlt napok történéseihez. Először is leszögezte, hogy nem rúgták ki:

Felmentettek az igazgatói pozíció alól. Jövőre a Madách tanára leszek, és kedvemre úgy zárom a pályámat, ahogy elkezdtem: tanítok. Nincs ennél nagyobb és felszabadítóbb boldogság. Ma csak én éreztem ezt.

Másodsorban a sajtót tette felelőssé, amiért a minisztérium eltávolította őt tisztségéből:

Azok a médiumok, akik az augusztus 19-i közleményünket 26-án szemlézték, robbantották ki azt a helyzetet, hogy felmentettek. Mert Maruzsa államtitkárnak augusztus 22-én már elmondtam, hogy ezt a közleményt már kitettük. Akkor (és később sem) neki nem volt ellenvetése, mert „milyen mesteri a rendelet, hogy ezt is engedi”. Ha nincs a médiafelhajtás, nem mentettek volna fel. Mert nem a tények számítanak, hanem a botrány és a precedens.

Mészáros Csaba megjegyezte, hogy tudomása szerint a mobiltelefonokat betiltó szabályozást más, fideszes vezetésű iskolákban sem vezetik be, „de ők nem a trambulinról vizelnek a medencébe”.

A gimnázium igazgatója szerint a jogszabályt más iskolákban is meg fogják kerülni:

Mi a diákjainkat eddig nem a hazugságra neveltük (legyen két mobiljuk, hisz ez fog történni), csak éppen az órán spontán nem mondhatom azt, hogy ezt a szöveget keressétek meg vagy a feladatot oldjátok meg, mert előzetes Kréta-adminisztráció nélkül a másikat nem vehetik elő.

Mészáros Csaba szerint nem lehet könnyű Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak sem:

Az igazgatóságom alatt eljutott az iskola egy olyan színvonalra, hogy a lányai minket választottak, és ide jártak. Majd felmenti az igazgatót. Nem a Madách változott... Persze Ő csak aláírja a miniszter döntését, de a kinevezésemet Pintér Sándor írta alá, a felmentésemet pedig Ő.

Mészáros Csaba eltávolítása ellen hétfő este 6-ra újabb tüntetést szerveznek, ezúttal a Belügyminisztérium elé. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerdán közleményben tiltakozott „a belügyminiszter jogellenes munkáltatói intézkedése ellen”, és követelte a Madách Imre Gimnázium igazgatója vezetői megbízásának helyreállítását.

Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Belföld#madách imre gimnázium#Mészáros Csaba#igazgató#leváltás#oktatás

Címlapról ajánljuk