Belföld

Szijjártó Péter szerint nem jelent kockázatot az orosz és belorusz állampolgárok bevonása a Nemzeti Kártya-programba Schengen számára

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 18. 11:33

Szijjártó Péter szerint az észak-európai és balti országok „hazugsághadjáratot” folytatnak Magyarország ellen.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt írta a Facebook-oldalán vasárnap reggel: „Az orosz és belorusz állampolgárok bevonása a Nemzeti Kártya-programba semmifajta biztonsági kockázatot nem jelent a schengeni övezet szempontjából, mert a Magyarországra történő belépéshez és az itt tartózkodáshoz továbbra is átfogó ellenőrzésen kell átesniük”.

A miniszter szerint „az észak-európai és balti kollégáink tovább folytatják hazugsághadjáratukat Magyarországgal szemben”. Korábban nyolc schengeni ország is az Európai Bizottsághoz fordult az ügyben, mert Magyarország a programmal gyakorlatilag vízumkönnyítést ad az oroszoknak és a fehéroroszoknak.

Anitta Hipper szóvivő a testület sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az Európai Bizottság kapcsolatban áll a magyar hatóságokkal, hogy ennek az ügynek a részleteit megismerje. Kiemelte, hogy Oroszország biztonsági fenyegetést jelent, és erre a tagállamoknak is tekintettel kell lenniük, különösen például a schengeni térség biztonságával összefüggésben.

Közben pedig Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke levélben fordult az Európai Tanács elnökéhez, Charles Michelhez, sürgős intézkedést követelve az ügyben.

Nyitókép: MTI / Kovács Attila

#Belföld#nemzeti kártya#szijjártó péter#schengen#orosz#belarusz#kockázat#facebook

Címlapról ajánljuk