Belföld

Közel 500 millió forintot kaptak kormányközeli alapítványok a Gödtől eltérített iparűzési adóból

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 15. 9:25

Eközben az eltérített adó 14 milliárdos összegéből hiányzik mintegy 2 milliárd forint, ám ennek a pénznek a sorsáról nem tudni.

A gödi Samsung iparűzési adójából a hét pályázaton kiosztott 2,4 milliárdból összesen több mint 460 millió forintot kaptak olyan térségi civil szervezetek, amelyek kormánypárti kiadványokat állítanak elő, vagy olyan rendezvényeket szerveztek, amelyek szereplői vagy fővédnökei javarészt helyi fideszes politikusok voltak – derül ki a Népszava összesítéséből.

A lap emlékeztet: az Orbán-kormány 2020-ban alkotta meg „a különleges gazdasági övezet” fogalmát, ami lehetőséget teremtett arra, hogy eltérítsék a kiemelkedő árbevételű cégek helyi iparűzési adóját, amit addig a település kasszájába fizetett be. Miután Gödön a korábbi fideszes városvezetést 2019-ben leváltotta az ellenzéki összefogás, életbe is léptették az új szabályozást, így a Samsung helyi adóit nem a település, hanem a kormánypárti többségű Pest megyei önkormányzat kapja. Ezzel Göd elvesztette éves adóbevételének mintegy felét.

Mint írja a lap, a Samsung SDI évek óta az ország második legnagyobb árbevételű cége: a dél-koreai vállalat 2022-ben az előző évi árbevételét megduplázva 1631 milliárd forint árbevételt mutatott ki, 2023-ban pedig már 2310 milliárdot. A Pest megyei önkormányzat a Népszava kérdésére közölte, hogy a Gödről hozzájuk átirányított iparűzési adóból

  • 2020-ban – az adóterelés szempontjából még nem teljes évben – 627 milliós;
  • 2021-ben 3,5 milliárdos;
  • 2022-ben 2,9 milliárdos;
  • tavaly pedig már 6,9 milliárdos bevételre tettek szert.

Ez azt jelenti, hogy a négy év alatt összesen mintegy 14 milliárd forint folyt be a Pest megyei kasszába. Az is kiderült, hogy a Fidesz-közeli civil szervezetek gyakori nyertesei a pályázatoknak. A civil alap szétosztására eddig hét pályázatot írtak ki, ebből jött ki a korábban említett közel 500 milliós összeg. A lap összesítése szerint

  • a Tuzson Bence igazságügyi miniszterhez köthető Közép-magyarországi Régióért Alapítvány például egymagában 156,7 milliót;
  • a névleg független, de valójában a Fidesz által támogatott gödi polgármester, Kammerer Zoltán Dunakanyar Kapuja Területfejlesztési Alapítványa 57,3 milliót;
  • a kormánypárti 0627.hu oldalt kiadó Dunakanyar Média Alapítvány összesen 88 milliót;
  • a Jelen Vagyok Tehetséggondozó Egyesület 63,6 milliót kapott, 
  • az újbudai fideszes képviselő, Molnár László által vezényelt Aktív Dunakanyar pedig kétszer nyert a pályázatokon falunap és történelmi mozgókiállítás szervezésére.

Mint írják, a jogszabály szerint az eltérített adó legfeljebb 3 százalékát a megyei önkormányzat saját működésére költheti, illetve 2022 augusztusától legfeljebb 17 százalékot saját beruházásaira használhat fel. Működési költségre az övezet létrejötte óta 424 milliót költhettek, míg fejlesztésre 1,3 milliárdot. A Pest megyei önkormányzat tájékoztatása szerint a pénzből többek közt 20 millióért vettek laptopokat és 385 millióért építettek járdát.

A lap számításai szerint viszont az eltérített adó 14 milliárdos összegéből hiányzik mintegy 2 milliárd forint, ám ezen pénz sorsáról nem tudni, azt a megyei önkormányzat sem tisztázta.

A legutóbbi választáson az MSZP-s Heringes Anita irányítása alá került Pakstól is elvették az iparűzési adót – a választás után nem sokkal különleges gazdasági övezet besorolást kapott. A bővülő atomerőművet befogadó város polgárai tüntettek, Szabó Péter leköszönő fideszes polgármester viszont azt mondta, egyetért a döntéssel.


Nyitókép: Mónus Márton / MTI

 

#Belföld#göd#samsung gyár#Samsung#iparűzési adó#orbán-kormány#kormányközeli#alapítványok#önkormányzat

Címlapról ajánljuk