Gazdaság

Pest megyei kormányhivatal: a bíróság szerint nem kell bezárni a gödi Samsung-gyárat

rtl.hurtl.hu

2024. május 22. 20:07

A bíróság nem döntött érdemben a kormányhivatal által decemberben kiadott, környezetvédelmi előírásokat tartalmazó engedélyről – állítja a kormányhivatal, amely szerint így nem is kell bezárni az üzemet. A Momentum lezárta a gyár bejáratát.

A bíróság nem a gödi Samsung-gyár bezárását, hanem egyes tevékenységek korlátozását írja elő, amelyet a kormányhivatal vizsgál – közölte a Pest Vármegyei Kormányhivatal.

Hozzátették: „a bíróság döntése a sajtóban megjelent hamis állításokkal ellentétben nem azt jelenti, hogy a gyár teljes működését fel kell függeszteni, hanem azt, hogy azokat a tevékenységeket kell a vállalatnak korlátozni, amelyekhez egységes környezethasználati engedély szükséges”. 

Korábban az Átlátszó írt arról, hogy a helyi civilek szerint a kormányhivatalnak le kellene állítania az üzem működését, a bíróság ugyanis hatályon kívül helyezte a gyár környezethasználati engedélyét. A Göd-Ért Egyesület a károsanyag-kibocsátás és a zajterhelés miatt indított pert, amiben azonnali jogvédelmet kértek. 

A kormányhivatal szerint viszont erre nincs szükség, szerdai közleményükben ugyanis csak korlátozásról írtak. „Az üzemben jelenleg összesen legfeljebb 50 MWth névleges hőteljesítménnyel üzemeltethetik a kazánokat, a működését erre a szintre kell korlátozni, valamint más tevékenységek mértékét is az egységes környezethasználati engedély nélkül végezhető szintre kell csökkenteni”.

Hozzátették: szükség esetén a kormányhivatal a jogszabályi keretek között fellép, azonban 

az egységes környezethasználati engedélyhez nem kötött működés korlátozására a kormányhivatalnak a bírósági végzés alapján sincs jogi lehetősége.

A bíróság nem döntött érdemben a kormányhivatal által decemberben kiadott, szigorú környezetvédelmi előírásokat tartalmazó engedélyről. Azt nem semmisítette meg, hanem az alkalmazhatóságát a folyamatban lévő közigazgatási per végéig elhalasztotta – írták.

A kormányhivatal által decemberben kiadott egységes környezethasználati engedély a gyár számára több pont- és zajforrás tekintetében a korábbinál szigorúbb határértékeket vagy korlátozást állapított meg. A bíróság döntése átmenetileg ezeket a szigorításokat is hatályon kívül helyezte.

A közlemény kiadása után a Momentum azt közölte, hogy lezárták a gyár bejáratát, csatlakoztak ugyanis a Greenpeace gödi tüntetéséhez. 

A Momentum lezárta a gödi akkugyárat, ugyanis a bíróság nemrég kimondta, hogy a gyárnak nincs érvényes környezethasználati engedélye. A bíróság nagyjából 1 hónapja megvonta a gyár engedélyét, azonban az továbbra is zavartalanul üzemel. Csatlakoztunk a civilek és a Greenpeace tüntetéséhez, majd átjöttünk a főbejárathoz és lezártuk azt” – mondta facebookos bejelentkezésében Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője.

Hozzátette: „a gyár fittyet hány a határozatra, a környezetvédelemre és a helyi lakosokra, ezért jöttek ki most demonstrálni”. 

Nyitókép: Szigetváry Zsolt/MTI

#Gazdaság#göd#Samsung#gyár#környezetvédelem

Címlapról ajánljuk