Belföld

A gödi Samsung akkugyárából származott az utcákat elárasztó fehér hab

rtl.hurtl.hu

2023. július 20. 11:44

Idén januárban fehér hab jelent meg Göd több pontján. A furcsa anyag a szennyvízcsatornából érkezett, és a vízaknák fedőlapján keresztül árasztotta el az utcákat. Most kiderült, hogy a Samsung akkumulátor-gyárából származott a habképző anyag. 

A Samsung akkumulátor-gyárából származott a gödi szennyvízcsatornákból januárban felhabzott anyag, amely elárasztotta a város utcáit – tudta meg az Átlátszó.

Január 23-án furcsa hab jelent meg a város több pontján, amelyről hamar kiderült, hogy a szennyvízcsatornából származik, és a vízaknák fedőlapján keresztül habzik fel az utcákra. A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. (DMRV) még aznap közleményben tudatta, hogy megkezdték az ügy kivizsgálását és a csatornahálózat átöblítését.

Mint írja a lap, a DMRV mintát vett a habból, egyeztetett a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósággal, majd megkezdte a probléma kivizsgálását. Akkor még azt közölték, hogy

a habzást kommunális csatornahálózatba jutó, tűzeseteknél használt oltóanyag okozta, aminek a térfogata vízzel és levegővel érintkezve a sokszorosára képes növekedni.

Azonban arról nem árultak el semmi, hogy honnan és miként került az oltóanyag a csatornába, ezért a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület márciusban az illetékesekhez fordult. Válaszukban azt írták, hogy eljárás nem indult az ügyben, egyebek mellett azért, mert „a habzás élő környezetet nem érintett”, és nem is jelent veszélyt arra.

Ám továbbra sem lehetett tudni, hogyan jutott az anyag a csatornába, ezért az Átlátszó közérdekű adatigénylésben kérte ki a DMRV Zrt.-től az összes vizsgálati dokumentumot. A kért papírokat azonban hiányosan küldték meg, ezért pótlást kértek, mire Virág László vezérigazgató a következőt válaszolta:

A habzást okozó anyag származásával, mennyiségével kapcsolatosan a Samsung SDI Magyarország Zrt. belső kivizsgálása eredményeként jelezte társaságunknak, hogy létesítményükből kis mennyiségű habképző anyag került a szennyvízcsatorna-hálózatba.

Az oknyomozó portál megjegyzi, hatósági eljárás továbbra sem indult a cég ellen.

Nyitókép: A gödi Samsung SDI gyár 2020. január 28-án. MTI / Mónus Márton

#Belföld#göd#samsung gyár#akkumulátorgyár#hab#szennyezés

Címlapról ajánljuk