Belföld

Aktivisták próbálták meg lezárni a Samsung-gyár útjait

rtl.hurtl.hu

2024. május 22. 21:55

A Samsung-gyár elleni tüntetés után megpróbálták az aktivisták lezárni az üzembe vezető utakat. Nem sikerült teljesre az akció.

Ülő tüntetéses tiltakozást tartottak ellenzéki aktivisták szerda este a gödi Samsung-gyár bejáratai előtt – írja a 444.hu. Az LMP, a Momentum és a Párbeszéd aktivistái a Göd-ÉRT Egyesület és a Greenpeace közös tüntetése után foglaltak helyet az aszfalton.

Viszont nem sikerült lezárni az összes utat az aktivistáknak, hiába ültek át a gyár körüli bevezető út több pontjára, és hiába vetették be a Momentum plakátos autóját.

Az aktivisták azt kifogásolták, hogy a gyár úgy üzemel, hogy a bíróság ideiglenesen felfüggesztette egységes környezethasználati engedélyét. A megmozdulásra reagálva a Pest Vármegyei Kormányhivatal ugyanakkor azt közölte, hogy a bíróság nem a gödi Samsung-gyár bezárását, hanem egyes tevékenységek korlátozását írja elő, amelyet a kormányhivatal vizsgál.

Hozzátették: „a bíróság döntése a sajtóban megjelent hamis állításokkal ellentétben nem azt jelenti, hogy a gyár teljes működését fel kell függeszteni, hanem azt, hogy azokat a tevékenységeket kell a vállalatnak korlátozni, amelyekhez egységes környezethasználati engedély szükséges”.

Korábban az Átlátszó írt arról, hogy a helyi civilek szerint a kormányhivatalnak le kellene állítania az üzem működését, a bíróság ugyanis hatályon kívül helyezte a gyár környezethasználati engedélyét. A Göd-Ért Egyesület a károsanyag-kibocsátás és a zajterhelés miatt indított pert, amiben azonnali jogvédelmet kértek. 

Nyitókép: Facebook/Momentum Mozgalom

#Belföld#göd#Samsung#gyár#lmp#momentum#párbeszéd#tüntetés#ülő tüntetés

Címlapról ajánljuk