Belföld

2033-ig kapott a környezethasználati engedélyt a zajszennyező gödi Samsung-gyár

rtl.hurtl.hu

2023. december 11. 14:40

Két zajkelőt forrás éjszakai működését felfüggesztették, de további több mint 80 zavartalanul működhet, a helyiek szerint nem szűnt meg a zajszennyezés. 

Tíz évre megkapta a környezethasználati engedélyt a zajszennyező gödi akkugyár – írja az Átlátszó.

Még szeptemberben rendelt el teljes körű környezetvédelmi felülvizsgálati eljárást a hatóság a 2018-ban létesült gödi akkugyár ügyében. Az oknyomozó portál szerint a kormányhivatal azért kényszerült erre, mert évek óta folyamatos a zajszennyezes, valamint a gyárban használt több ezer tonna szerves oldószer jelenlétét a gödi kutakban is kimutatták. Az eljárás december elsején zárult le, a friss határozatból pedig kiderül:

a gödi akkugyár ugyan évek óta nem tartja be az előírt zajhatár-értékeket, és a talaj- és vízszennyezés ellenőrzésére szolgáló monitoring-kútjai sincsenek, mégis 2033-ig hatályos környezethasználati engedélyt kapott a hatóságtól.

Sőt a lap szerint a figyelőkutak megléte nem is volt feltétele az engedély kiadásának. Mint írják, a környezetvédelmi hatóság a fennálló állapot teljes körű kivizsgálása helyett szinte csak a Samsung Zrt. által benyújtott adatokat és a jövőbeli, szabályosabb működésre tett ígéreteit vette figyelembe. A több mint nyolcvan zajkeltő forrásból kettőnek az éjszakai működését ugyan felfüggesztették, a probléma a gödiek tapasztalata szerint egyáltalán nem csökkent, a gyár pedig továbbra is éjjel-nappal üzemelhet.  

A tényfeltáró portál megjegyzi: a zajszennyezés felszámolása így újabb évekre húzódhat el, pedig a kormányhivatal népegészségügyi osztálya meg is állapítja:

A korábbi zajcsökkentő intézkedések nem érték el a kívánt célt, mert a határérték túllépés továbbra is fennáll, mely az érintett ingatlanok lakóinál egészségkárosodást eredményezhet.

Mint arról december elején a Híradó is beszámolt, aludni sem tudnak a gödiek a Samsung-gyár zaja miatt, mégsem függesztették fel az üzem éjszakai működését:


Nyitókép: A gödi Samsung SDI gyár 2020. január 28-án. MTI / Mónus Márton

#Belföld#göd#samsung gyár#akkugyár#zajszennyezés#környezethasználati engedély

Címlapról ajánljuk