Belföld

Gyurcsány szerint a független sajtó is hozzájárul a hatalom legitimációjához

rtl.hurtl.hu

2024. július 31. 14:56

Úgy gondolja a DK elnöke, csak a pártja érti meg, hogy a nyelv hogyan határozza meg a valóságot.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke júniusban a független sajtót kezdte ostorozni, miután a nyilvánosságban felmerült, hogy a június 9-i választási eredményért személyes felelősséget kellene vállalnia. Az egykori miniszterelnök odáig ment, hogy ellenfélnek kiáltotta ki a 444-et, amelynek egyik szerzője gúnyos hangvételű véleménycikket írt róla.

Szerdán a Facebook-oldalán tette közzé Gyurcsány Ferenc azt a publicisztikáját, amelyben azt a politikai közhelyet taglalja, hogy

akié a nyelv, azé a gondolat, aki uralja a gondolatot, az teremti a valóságot, akié a valóság, azé az ország,

vagyis akié a nyelv, azé az ország.

Szerinte „a Fidesz országuralma a nyelv uralmával kezdődött”. Mint írja, az embereknek szükségük van valakire, aki elmagyarázza a világot, hogy tudják értelmezni, képesek legyenek befogadni. „Aki ezt megteszi, az meg is alkotja bennünk a képet, a képzetet, a gondolatot, az végeredményben valóságot konstruál bennünk” – állítja.

Gyurcsány szerint, „amikor a Fidesztől független sajtó átveszi a hatalom nyelvi világát, akkor átveszi a valóság fideszes értelmezését is, ezzel hozzájárul a hatalom legitimációjához”. Hozzáteszi: „amikor az ellenzék sok nyelven beszél, rosszabb esetben a Fidesz nyelvén beszél, akkor ugyanezt teszi”.

A DK elnöke végül arra a következtetésre jut, hogy „Orbán hamis nyelvvel hamis világot teremt”, és „ennek hátterét és következményeit az ellenzéki oldalon csak a DK érti”.


A Medián két hete közzétett felmérése egyébként azt mutatja, hogy a DK stabilizálta, és egy százalékkal még növelte is támogatottságát, ugyanakkor Gyurcsány Ferenc személyét a korábbiaknál is jóval többen tartják a kormányváltás akadályának. A kormányváltást óhajtó válaszadók mindössze 9 százaléka gondolja úgy, hogy a kormányváltáshoz feltétlenül szükség van Gyurcsányra, 80 százalék pedig úgy gondolja, hogy az ő meghatározó részvétele inkább akadályozza, mint segíti az ellenzék sikerét. Még a DK szavazói között is enyhe többségben vannak azok, akik ezt így látják.

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

#Belföld#dk#gyurcsány ferenc

Címlapról ajánljuk